?>

Mars helikopterinin takım lideri Filistinli Elbasyouni, Türkiye Uzay Ajansını değerlendirdi

Mars helikopterinin takım lideri Filistinli Elbasyouni, "Bence bu harika. Çünkü bazı insanlar bu projeyi boşa para harcamak olarak görüyor. Bana göre ABD'yi büyük yapan şey Ay'a yapılan yolculuktu. Bu insanlara umut ve hayal kurma imkanı verdi." dedi

Teknoloji - 1 yıl önce

İstanbul

Filistinli NASA mühendisi Loay Elbasyouni, Türkiye Uzay Ajansı ile ilgili olarak, "Bence bu harika. Bu olaya farklı bir açıdan bakmak gerekir çünkü bazı insanlar bu projeyi boşa para harcamak olarak görüyor. Bana göre ABD'yi büyük yapan şey Ay'a yapılan yolculuktu. Bu insanlara umut ve hayal kurma imkanı verdi." dedi.

Mars'ta uçan ilk helikopterin takım lideri olan ve halihazırda BlueMoon misyonu roket projesi üzerinde çalışan Filistinli NASA mühendisi Elbasyouni, İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi'nde mühendislik ve uzay bilimleri öğrencileriyle bir araya geldi.

Öğrencilere geliştirdiği projelere dair bilgiler veren Elbasyouni, daha sonra uzay çalışmalarıyla ilgili AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Amerika Birleşik Devletleri'ne (ABD) elektrik mühendisliği okumak için 1998'de gittiğini söyleyen Elbasyouni, bu ülkede elektrikli arabalar ve uçaklar üzerine çalışmalar yürüttüğünü ve ardından NASA'nın helikopter projesi Mars Ingenuity'de görev aldığını anlattı.

Elbasyouni, projede baş mühendis olarak çalıştığını vurgulayarak, "Ingenuity'nin uzaya ilk defa gitmesindeki başarıda pay sahiplerinden biri oldum. Bu başarı sayesinde de pek çok ödül aldık. Mars'a gitmek neler yapabileceğimizi kanıtlamak anlamında çok önemliydi. Bizim Mars'a gidebileceğimizi kanıtlamamız gelecekte daha çok proje yapabileceğimizi gösterdi." diye konuştu.

Mars'a gitmenin bir diğer amacının da orada bir hayat belirtisi bulmak olduğunu belirten Elbasyouni, "Ama bu çok uzun vadede olacak bir şey. Asıl itici güç bu değil. Mars'a ve diğer gezegenlere bilgi edinme aşkına gidiyoruz yoksa orada yaşamak için değil." ifadesini kullandı.

Loay Elbasyouni, Türkiye Uzay Ajansına ilişkin de şu değerlendirmede bulundu:

"Bence bu harika. Bu olaya farklı bir açıdan bakmak gerekir çünkü bazı insanlar bu projeyi boşa para harcamak olarak görüyor. Bana göre ABD'yi büyük yapan şey Ay'a yapılan yolculuktu. Bu, insanlara umut ve hayal kurma imkanı verdi. Pek çok bilim adamı bir sonraki ay yolculuğunun parçası olmak istedi. İslam tarihine baktığımız zaman Harezmi ve İbn-i Sina gibi pek çok İslam alimi de uzayla ilgilendiler. Uzaya bakmak demek uzaklara bakmak demektir. Bu projeler sizin geleceği hayal etmenizi sağlar."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Togg'un T10F fastback modeli CES 2024'te dünya sahnesine çıktı

2024-01-09 22:57 - Teknoloji

Çorum'da fotokapan ile yaban hayvanları görüntülendi

2024-01-11 18:33 - Çevre-Hayat

Bolu-Yedigöller yolu kar ve buzlanma sebebiyle kapatıldı

2024-01-12 12:53 - Çevre & Seyahat

Göztepe Üst Yöneticisi Kerem Ertan, yeni dönem hedeflerini açıkladı

2024-01-09 14:48 - Spor

BM, Gazze Şeridi'nde kötüleşen sağlık sistemi hakkında uyardı

2024-01-10 23:03 - Dünya

Yurt dışında yerleşiklerin portföy girişi 9. haftaya taşındı

2024-01-05 16:27 - Ekonomi

Savunma ve havacılıkta 2023'e 10 milyar doları aşan yeni iş sığdırıldı

2024-01-05 23:57 - Ekonomi

Yüzme milli takım seçmeleri Edirne'de başladı

2024-01-05 21:17 - Spor

Genç milli curlingciler, Güney Kore'deki olimpiyatlarda madalya almak istiyor

2024-01-07 11:33 - Spor

Kızıldeniz'deki gerginlik spot navlun fiyatlarını iki haftada yüzde 61 artırdı

2024-01-08 12:27 - Ekonomi

İlgili Haberler

Bireysel girişimciliğin yeni gözdesi: Yapay zeka orkestrasyonu

14:38 - Teknoloji

Balıkesir'de doğal afetlerde kullanılması için özel jeneratör üretildi

12:07 - Teknoloji

Bayraktar KIZILELMA'nın uçuş testleri devam ediyor

11:08 - Teknoloji

Türkiye-Yunanistan Hackathonu'nun finali Atina'da yapıldı

08:42 - Teknoloji

Microsoft, yapay zeka çiplerine yönelik ihracat kısıtlamalarının gözden geçirilmesini istedi

19:52 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Sadakataşı Derneği ramazanda Lübnan ve Suriye'de 900 aileye yardımda bulunacak

19:23 - Gündem

ECB'nin ödeme sistemindeki teknik sorunlar Avrupa'da bankacılık işlemlerini zorlaştırdı

19:17 - Ekonomi

Çekya’da benzol taşıyan tren vagonlarında büyük yangın çıktı

19:12 - Dünya

TBMM Başkanı Kurtulmuş, İslam aleminin ramazan ayını kutladı

19:07 - Siyaset

Adnan Oktar ve 18 sanığın "resmi belgede sahtecilik/kaçakçılık" davasında yeniden karar

19:03 - Gündem