?>

Marmara'da artış gösteren denizanaları kirliliği ve aşırı avlanmayı gündeme getirdi

Marmara Denizi ve İstanbul Boğazı'nda görülen denizanalarının, kirlilik ve aşırı avlanma nedenleriyle arttığı bildirildi.

Çevre-Hayat - 1 ay önce

İstanbul

İstanbul'da Sarıyer, Beşiktaş, Fatih, Zeytinburnu, Üsküdar gibi denize kıyısı olan ilçelerin sahilleri denizanalarıyla kaplandı. Olta ve kıyı balıkçılığı yapanlar, denizanalarına ve kirliliğe dikkati çekti.

AA muhabiri de denizlerdeki durumu uzmanlara sordu.

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Su Bilimleri Fakültesi Balıkçılık Teknolojileri Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Firdes Saadet Karakulak, mevsimsel olarak ilkbahar ve sonbaharda görülen denizanalarının, kirlilik ve diğer faktörler nedeniyle artık her dönem yoğun olduğunu söyledi.

Bozulan ekosistemi nedeniyle denizanalarının Marmara Denizi'nde daha da arttığını belirten Karakulak, "Marmara Denizi, kirliliğin arttığı artık müsilaj olaylarının görüldüğü, azot ve fosfor yükünün gitgide arttığı bir deniz. Bu denizde fırsatçı bir tür daha çok çoğalabiliyor. Balık ve diğer canlılar oksijen seviyeleri düştüğü için Marmara Denizi'ni terk ederken, denizanaları artış gösterebiliyor." ifadelerini kullandı.

Karakulak, denizanalarının artış göstermesinin balıkçılığı da olumsuz etkilediğini, denizde kalma süresi, yakıt tüketimi, av verimi gibi sorunların ortaya çıktığını dile getirdi.

Yoğunlaşan denizanası popülasyonunun balıklara zarar verebildiğini vurgulayan Karakulak, şöyle devam etti:

"Denizanası beslenmesi, balık yumurtası ve larvaları ile gerçekleştiği için daha çok Marmara Denizi'nde hamsinin yumurtasını ve yavrusunu yediği için balık miktarlarında düşüşe neden olabilir. Bunu ispatlayıcı çalışmalara şu an devam ediyoruz. Belki balıkların azalmasının bir nedeni de denizanalarının artışı olabilir. Sadece tek bir faktör yok. Marmara Denizi'nde oksijen seviyelerinin azalması, oksijeni seven balıkların bu bölgeyi terk etmelerine yol açtı. Artık Marmara Denizi'nde denizanasını yiyen orkinos, kılıç balığı görmüyoruz. Bunlar azaldı. Onların olmaması da denizanalarının daha da artmasına yol açıyor. Şu an besin zincirlerinde kırılmalar var. Balıkçıların da aşırı av yapması ekosistemde ciddi kırılmalara yol açabiliyor. Bu kırılmalardan fırsatçı tür dediğimiz denizanası yararlanıyor."

Aşırı avlanmanın etkisi

İÜ Deniz Bilimleri ve İşletmeciliği Enstitüsü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahsen Yüksek ise bilimsel araştırmalara göre, genel olarak denizanası artışının yüksek düzeyde bozulmuş ekosistemlerin göstergesi olduğunu belirtti.

Yüksek, "Evsel kirlilik plankton artışına sebep olur, ortamdaki bol plankton, aşırı avcılıktan dolayı yok edilen balıklar tarafından tüketilmezse denizanaları tarafından tüketilir ve denizanası artışına sebep olur. Deniz suyu sıcaklığının artışı ise sisteme yeni türlerin girmesine ve yerli türler üstünde baskı oluşturmasına veya mevcut türlerin üreme dönemlerinin artmasına sebep olur." değerlendirmesinde bulundu.

Marmara Denizi'nde baskı unsurlarının ağır şekilde görüldüğünü vurgulayan Yüksek, iklimsel değişikliğin yıkıcı etkisini, bozulan sistemlerde daha ağır şekilde gösterdiğini ifade etti.

Marmara Bölgesi'ndeki nüfus yoğunluğuna ve denizdeki planktona dikkati çeken Yüksek, ortaya çıkan yüksek besinin balık popülasyonunun artışı yönünde kullanılması yerine aşırı avcılıkla yok edildiğini, ortamda sadece bol plankton ve denizanası kaldığını dile getirdi.

Marmara Denizi'ndeki denizanaları ile müsilaj arasında ilişki olabileceğine işaret eden Yüksek, "1994, 2007 ve 2020-21'de, müsilaj oluşumu öncesi her seferinde aşırı avcılık, denizanası artışı gördük." dedi.

Doç. Dr. Yüksek, denizanalarının yoğun görülmesinin canlı yaşamına etkisini ise şöyle değerlendirdi:

"Ortamda balık azaldığında denizanalarının aşırı çoğalmasını görüyoruz. Genelde avcılık sezonu sonuna doğru, plankton artışları ve denizanaları üreme dönemine denk gelir ve ortamda yoğun artış gözlemleyebiliriz. Bir türün aşırı artması, beraberinde kitlesel ölümleri de getirir. Kitlesel ölümlerde bakteriler tarafından parçalanan organik maddeler, su kalitesinin bozulmasına, oksijen miktarının azalmasına, patojenik bakterilerin artmasına ve habitat kayıplarına neden olur. Aşırı artışlar ve kitlesel ölümler, ekosistemlerde istemediğimiz olaylardır."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Karla kaplanan Anadolu Otoyolu'nun Bolu Dağı kesimi havadan görüntülendi

2025-02-22 15:03 - Çevre & Seyahat

BM İnsan Hakları Konseyinin 58. Oturumu Cenevre'de başladı

2025-02-24 14:43 - Dünya

Suriye'de rejimin değişmesine rağmen Batı yaptırımları büyük ölçüde sürüyor

2025-02-25 11:33 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Türk Akımı üzerinden Avrupa'ya Rus gazı sevkiyatı yeni bir rekora imza attı

2025-02-21 18:08 - Özel Haber

FETÖ'ye yönelik 'Kıskaç-40' operasyonu şüphelilerinden 102'si ByLock kullanmış

2025-02-22 13:27 - Asayiş

TEKNOFEST 2025 teknoloji yarışmaları başvuruları 1 Mart'a kadar devam edecek

2025-02-21 15:52 - Teknoloji

A Milli Kadın Futbol Takımı, UEFA Uluslar B Ligi'nde yarın İrlanda Cumhuriyeti'ne konuk ol

2025-02-20 10:27 - Spor

Giyim sanayicilerinden "üretim gücü" vurgusu

2025-02-25 15:47 - Ekonomi

İstanbul'da içme suyu kayıp ve kaçak oranı yüzde 18,63'e düştü

2025-02-22 16:32 - Gündem

Almanya’da genel seçimler için oy verme işlemi başladı

2025-02-23 10:15 - Dünya

İlgili Haberler

Antalya'da kaybolan keçiler köylülerin ve jandarmanın çabasıyla bulundu

22:22 - Çevre-Hayat

Mayın patlaması sonucu gözlerini kaybeden Iraklı genç, bisiklet tamirciliği yapıyor

17:12 - Çevre-Hayat

En lezzetli peynir helvası için 35 yıldır çalışıyor

16:57 - Çevre-Hayat

Kars ve Tunceli'nin yüksek kesimlerine kar yağdı

14:27 - Çevre-Hayat

Elmas çifti sevgileriyle koruyucu ailelikte örnek oluyor

13:52 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Bölgesel çatışmalar ve iklim krizi gıda arz güvenliğini olumsuz etkiliyor

13:07 - Ekonomi

OpenAI 40 milyar dolarlık fon topladı

13:03 - Ekonomi

Tekirdağ'da üzüm çekirdekleri ekonomiye kazandırılıyor

12:57 - Ekonomi

Şanlıurfa'da fıstık için lisanslı depo inşa ediliyor

12:53 - Ekonomi

Myanmar'daki depremlerde can kaybı 2 bin 700'ü geçti

12:48 - Dünya