?>

Marketlerde konuşan etiket dönemi başlıyor

Yeni yıldan itibaren market raflarındaki ambalajlar, tüketiciye ürünü anlatacak. Tüketici fahri müfettiş gibi ürünleri denetleyebilecek. Gıda ürünlerinde yeni dönem başlıyor. Sahteciliğin ve taklit üretimin önüne geçmek, tüketicilerin güvenli gıdaya eriş

Magazin - 9 yıl önce

Yeni yıldan itibaren market raflarındaki ambalajlar, tüketiciye ürünü anlatacak. Tüketici fahri müfettiş gibi ürünleri denetleyebilecek.

Gıda ürünlerinde yeni dönem başlıyor. Sahteciliğin ve taklit üretimin önüne geçmek, tüketicilerin güvenli gıdaya erişimini sağlamak için oluşturulan Ürün doğrulama ve takip sistemi 5 ay sonra uygulamaya giriyor. Mart ayında son kez yapılan ertelemenin ardından 31 Aralık 2015’te resmen başlayacak yeni dönemde, tüketiciler satın aldıkları ürünün güvenilirliğini daha marketteyken kontrol edebilecek.

Ambalaj Sanayicileri Derneği’nin (ASD) verdiği bilgiye göre, kademeli olarak başlayacak uygulama taklit, tağşiş ve sahteciliğe sık rastlanan ürün gruplarını kapsayacak. Takviye gıdalar, bal, enerji içecekleri, siyah çay, bitkisel sıvı yağlar ve bebek mamaları yeni yıldan itibaren akıllı etiketlerle satışa sunulacak.

SİSTEM NASIL İŞLEYECEK?

İlk aşamada seçilen 6 gruptaki tüm ürünlerin üzerinde biri açık diğeri kapalı olmak üzere iki adet numara bulunacak.

Etiket üzerinde turuncu bir alanında altında olacak kapalı numara, ürünün güvenilirliğini sorgulamak için kullanılacak.

Tüketiciler, satın aldıkları ürünün üzerindeki turuncu alanı açarak sorgulama numarasına ulaşacaklar. Ürünün güvenilirliğini; internet, mobil uygulama, SMS veya sesli yanıt sistemiyle sorgulayabilecekler.

Etiket, ürünün tüketiciye ulaşıncaya kadar hangi süreçlerden geçtiğine dair bilgi verecek. Etiketteki kod numarasını sisteme girerek, ürünün kim tarafından üretildiğini, (ithalse) nereden ithal edildiğini, son kullanma tarihini, içeriğini, (varsa) alerjen bileşenlerini öğrenmek mümkün olacak. Ürün üzerindeki yazılı etiket değiştirilmiş, son kullanma tarihi oynanmış, alerjenlere yer verilmemiş bile olsa, tüketici sistemden doğru bilgiye ulaşabilecek.

Akıllı etiketlerde, enerji içeceklerinin alkolle birlikte tüketilmemesi, bebek mamaları için alerjen uyarıları, gıda takviyeleri hakkında ‘Bu ürün ilaç değildir’ veya ‘Hastalıkların tedavisinde kullanılmaz’ gibi ifadeler de bulunacak.

Ürün satın alınırken etiketin zarar görmemiş ve sağlam olduğuna dikkat edilmesi, etiketsiz veya etiketi zarar görmüş ürünlerin satın alınmaması gerekiyor.

Ambalajın, gıda güvenliğinin ayrılmaz bir parçası olduğunu belirten ASD Yönetim Kurulu Başkanı Sadettin Korkut, ‘Ürün Doğrulama ve Takip Sistemi’ ile Türkiye’de gıda hijyen ve güvenliği açısından yeni bir dönem başlayacağını söyledi. Ambalajın, sağlık ve hijyen anlamı taşıdığını vurgulayan Korkut, “Ambalaj, gıda güvenliğinin sağlanmasında ve üzerindeki etiket sayesinde tüketicilerin bilgilendirilmesindeki temel iletişim aracıdır. Gıda ürünlerinin izlenebilir olması tüketicileri, sağlık açısından büyük risk oluşturan sahte ürünlere karşı koruyor, ürünün içeriğiyle ilgili yanıltıcı bilgi verilmesini önlüyor ve kayıt dışı üretimin de öne geçiyor” ifadelerini kullandı.

“FAYDA-MALİYET ANALİZİNE DİKKAT”

Ambalaj teknolojilerindeki yeni gelişmeler sayesinde akıllı ambalaj uygulamalarının hızla arttığını ifade eden Korkut, raftaki ürünün kalitesini, hijyen durumunu, tazeliğini takip imkanı veren akıllı etiket sistemini ASD olarak desteklediklerini kaydetti. Korkut, sistemin kademeli olarak uygulamaya konmasının önemine değinerek, şu uyarıyı yaptı:

“Türkiye Ambalaj Sanayi olarak, ülkemizin imalat sanayindeki tüm genişlemelere cevap verebilecek bir ambalaj üretim altyapısına sahibiz. Ancak yeni sistemde fayda ve maliyet analizinin göz önünde bulundurulması gerektiğine inanıyoruz. Tüm gıda ürünleri için bir anda zorunlu kılmak yerine belirli ürün grupları için kademeli olarak uygulanmalı. Gerekli hazırlıklar yapılmadan atılacak adımlar, geçici bir süre için de olsa ambalaj ithalatını artıracağı gibi maliyetleri de yukarı çekecektir. Bu durum ambalajlı gıda ürünlerinde fiyat artışı anlamına gelecek. Dolayısıyla tüketici ucuz olduğu için hangi koşullarda üretildiği ve saklandığı belli olmayan ambalajsız gıda ürünlerine yönelebilecektir. Sistemin verimli bir şekilde işleyebilmesi için hem tüketici hem de üreticinin üzerine ek maliyet getirmemesi gerektiğine inanıyoruz”. 

dikGAZETE.
Haftanın Öne Çıkanları

Demirtaş'tan HDP'nin kapatılması iddialarına sert tepki

2015-07-28 18:34 - Siyaset

Terör Meclis gündeminde

2015-07-29 21:40 - Genel

Hem TRT spikerini hem Türkiye'yi ağlattı

2015-07-31 21:07 - Genel

HDP’li vekilden ’’Suruç’a silah taşıyor’’ iddialarına yanıt

2015-07-26 21:19 - Genel

20 aylık çocuğun hayatını bir fıstık tanesi kararttı

2015-07-26 13:23 - Genel

Merkel'den 'teröre karşı işbirliği' önerisi

2015-07-27 13:33 - Gündem

Acılı anneden duygusal paylaşım

2015-07-27 14:20 - Genel

Arınç’tan ’çözüm süreci’ değerlendirmesi

2015-07-29 20:25 - Genel

Valilikten ’Günay Özarslan’ açıklaması

2015-07-27 19:31 - Genel

Film gibi kaçış !

2015-07-27 13:24 - Genel

İlgili Haberler

Türkiye'yi dolaşan 'Örümcek Adam' Çorumlularla buluştu

14:22 - Magazin

Kadın kebap ustası 15 yıl önce başına geçtiği ocağından ayrılamıyor

11:23 - Magazin

Gittiği kursta öğrendiği pastacılıkla işinin patronu oldu

17:48 - Magazin

Adını ‘Pia’ olarak değiştiren Zeynep Bugay, Eylül Aşkın’a konuştu: Türk kadını yalnız! -

01:10 - Magazin

Oyuncu Deniz Işın, menajer Ayşe Barım'a yönelik soruşturmada ifade verdi

11:59 - Magazin

Günün Manşetleri

Almanya Başbakanı Scholz AA'ya konuştu: Medya gücünü tüm dünyaya müdahale etmek için kullanıyor

14:42 - Dünya

Trabzonsporlu Banza, takımını üst sıralara taşıyacak goller atmak istiyor

14:38 - Spor

DEAŞ’ın yıktığı Musul’da Türk şirketleri kentin onarımı ve kalkınmasında önemli rol oynuyor

14:32 - Dünya

Topuk Yaylası Göleti'nin yüzeyi kısmen buzla kaplandı

14:28 - Gündem

Bursa'da kar payı dolandırıcılığı yapan kuyumcuların 2 bin 565 yıla kadar hapsi istendi

14:08 - Gündem