?>

Mardin'de hizmete giren herbaryumda 400 bitki koruma altına alındı

Mardin Artuklu Üniversitesi (MAÜ) bünyesindeki herbaryumda, özel yöntemlerle kurutulan 400 bitki, araştırmacıların ve gelecek nesillerin yararlanabilmesi amacıyla korunuyor.

Çevre-Hayat - 3 ay önce

Mardin

MAÜ Kızıltepe Meslek Yüksekokulu ve Tohum Biyolojisi ve Genetik Uygulama ve Araştırma Merkezi bünyesinde geçen yıl kurulma çalışmalarına başlanan herbaryum bu yıl hizmete girdi.

Kentin bitki zenginliklerini kayıt altına alarak, bilimsel çalışmalara ev sahipliği yapmak ve ekosistemlerin korunmasına yönelik farkındalık yaratmak amacıyla kurulan herbaryum, Uluslararası Herbaryum İndeksi'nde "MARIUM" koduyla tescil edildi.

Kurulum aşamasında 1 yılda doğadan toplanan yaklaşık 600 bitkiden 400'ü bilimsel veriler ışığında stoklandı.

Küresel iklim değişikliği, bitkilerin böcek ilişkileri ve zaman içerisinde yer değiştirmesiyle ilgili birçok bilimsel veriyi içinde barındıran herbaryum kayıtları, botanik ve çevre bilimcilere araştırmalarında önemli katkı sunuyor.

Türkiye'de 68 herbaryum var

Merkezin kurucu müdürü Doç. Dr. Abdullah Dalar, AA muhabirine, kurutulmuş bitki örneklerinin saklandığı, muhafaza edildiği, gelecek nesillere aktarıldığı herbaryumun aynı zamanda bitkilerle ilgili çalışma yapan tüm akademik bilimlere danışmanlık hizmeti vereceğini söyledi.

Rektör Prof. Dr. İbrahim Özcoşar ve Kızıltepe Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Ferhat Kızılgeçi'nin destekleri ile bu yıl hizmete açtıkları merkezde, Doç. Dr. Fatma Mungan Kılıç, Dr. Murat Kılıç ve Dr. Muzaffer Mükemre'nin görev aldığını belirten Dalar, dünyada 3 bin 567, Türkiye'de ise 68 kayıtlı herbaryum bulunduğunu kaydetti.

Daha önce Mardin'de yapılan bitkilerle ilgili çalışmaların başka illerdeki herbaryumlarda saklandığını aktaran Dalar, bu eksikliği gidermek için herbaryumu kurduklarını ifade etti.

Dalar, Mardin'de yetişen tıbbi, aromatik ve gıda olarak kullanılan tüm bitkilerin ve özellikle endemik ve nadir bitkilerin muhafaza edilmesi ve gelecek nesillere aktarılmasını amaçladıklarını vurguladı.

Bunların büyük çoğunluğunun Mardin'de tıbbi olarak kullanılan bitkilerinden oluştuğunu belirten Dalar, "Hedefimiz yaklaşık 4 bin bitki toplamak, bunları muhafaza etmek ve gelecek nesillere aktarmak." dedi.

Herbaryumu sadece kurutulmuş bitki örneğiyle sınırlandırılmak istemediklerini, modern herbaryum tekniği kullanarak, sanal herbaryum ve tohum bankası olarak da kullanmak istediklerini anlatan Dalar, bu şekilde gelecek nesillere Mardin'e ait biyolojik mirası emanet etmeyi istediklerini vurguladı.

Herbaryumda çalışmalar titizlikle yürütülüyor

Merkezde görevli Doç. Dr. Fatma Mungan Kılıç ise Türkiye'nin hem coğrafik hem jeopolitik yapısından dolayı bitki çeşitliliği açısından oldukça zengin bir floraya sahip olduğunu söyledi.

Akdeniz, çöl ve karasal iklimin görüldüğü Mardin'de de farklı habitatları barındıran zengin bir bitki çeşitliğinin bulunduğunu anlatan Kılıç, "İlimizde 600'den fazla bitki türü bulunmaktadır. Onun dışında yaklaşık 50 endemik bitki türü mevcut. Dünyada sadece Mardin sınırları içerisinde yayılmış 13 tür var. Herbaryumda şu anda 600'den fazla bitki mevcut. Tamamı herbaryum örneğine dönüştürülmemiş. Yaklaşık 400'ü etiketlenmiş şekilde hazır. Geriye kalanları da yapacağız." ifadelerini kullandı.

Herbaryumda çalışmanın titizlikle yapıldığını aktaran Kılıç, doğal ve dondurma yöntemiyle bitkileri kuruttuklarını bildirdi.

Kılıç, bitkileri kuruturken de dikkat ettiklerini ifade ederek, "Küflenmemesi, böceklenmemesi gerekiyor. Çünkü bu bitkilerin yıllarca bu şekilde kalması ve muhafaza edilmesi gerekiyor. Öğrencilere de katkısı var. Öğrencilerimize derslerde bitkileri anlatıyoruz. Her hafta bir familyadan bahsediyoruz. Öğrencinin bitkiyi toplaması ve nasıl kurutulduğunu görmesi çok önemli." diye konuştu.

Kızıltepe MYO Tohumculuk Teknolojisi Bölümü öğrencisi Cahide Fırat da herbaryum sayesinde derslerdeki teorik bilgileri uygulamalı görme imkanı bulduklarını anlattı.

Bitkileri inceleyebildiklerini belirten Fırat, bölgede yeni bitkileri keşfedip merkeze kazandırmak istediğini kaydetti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Galatasaray, Avrupa'da 326. kez sahne alacak

2025-01-29 11:52 - Spor

Ticaret Bakanlığı 2025'te 55 ülkeyi 'ihracatta hedef ülke' olarak belirledi

2025-01-31 10:03 - Ekonomi

Engellilere bireysel eğitim desteği bu yıl için aylık 6 bin 100 lira oldu

2025-01-30 09:13 - Ekonomi

İsveç Merkez Bankası zayıf ekonomi nedeniyle politika faizini tekrar düşürdü

2025-01-29 16:58 - Ekonomi

Zelenskiy'den, Putin'e yönelik "uluslararası baskının artırılması" çağrısı

2025-01-29 12:33 - Dünya

Trump ile Netanyahu, 4 Şubat'ta görüşecek

2025-01-28 22:28 - Dünya

MİT, Hamas'ın elindeki 5 Taylandlı rehinenin Gazze'de serbest bırakılmasını sağladı

2025-01-30 16:22 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Almanya Başbakanı Scholz: Gazze halkının Mısır veya Ürdün'e sürülmesi fikri kabul edilemez

2025-01-29 02:03 - Dünya

Sudan ordusu, başkent Hartum'un Bahri bölgesine ilerliyor

2025-01-24 21:53 - Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Terör örgütleri üzerinden kurulan tuzakları darmadağın edeceğiz

2025-01-29 14:28 - Siyaset

İlgili Haberler

Aydınlı iş insanı ofisine kurduğu cam kovanlarda hobi amacıyla arı yetiştiriyor

11:53 - Çevre-Hayat

İşitme engelli kadınlar işaret diliyle Kur'an-ı Kerim öğreniyor

11:48 - Çevre-Hayat

Kitaplarla kurduğu bağ ile kütüphanenin gönüllü rehberi oldu

11:42 - Çevre-Hayat

YADES programı ile 153 bin 98 yaşlıya destek sağlandı

11:02 - Çevre-Hayat

Sinop'ta köylerde atıl duran binalar köy yaşam merkezine dönüştürüldü

19:02 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Çanakkale, Balıkesir ve Bursa için fırtına uyarısı

11:52 - Gündem

59 yıllık tarihinde ilk kez BAL'a düşen Denizlispor, eski günlerini arıyor

11:48 - Spor

Türk ve İtalyan iş insanları Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İtalya ziyaretine odaklandı

11:42 - Ekonomi

UAD'nin, UNRWA'nın yasaklanması hakkındaki danışma görüşünün duruşmaları yarın başlıyor

11:38 - Dünya

Kentsel dönüşümde başarı için "stratejik plan yapılması" önerisi

11:33 - Gündem