'Malta Türkiye'nin AB üyeliğine ilişkin tutumunu sürdürecektir'

Başbakan Yıldırım, Malta'nın, eskiden beri Türkiye'nin AB üyeliği konusunda olumlu yaklaşım gösterdiğini belirterek, "Malta'nın bu tutumunu, devam ettireceğine inanıyoruz, bundan eminiz." dedi. - Anadolu Ajansı

Siyaset - 7 yıl önce

ANKARA

Başbakan Binali Yıldırım, resmi ziyarette bulunacağı Malta'ya hareketinden önce Esenboğa Havalimanında düzenlediği basın toplantısında, ziyaretinin, Türkiye'den Malta'ya başbakan düzeyinde gerçekleştirilecek ilk ziyaret olacağını belirtti.

Ziyaret kapsamında, Malta Cumhurbaşkanı Marie Louise Coleiro Preca ve Malta Başbakanı Joseph Muscat ile görüşmeler gerçekleştireceğini belirten Yıldırım, görüşmelerde, ikili ilişkilerin tüm boyutlarıyla ele alınacağını, terörizmle ortak mücadele, düzensiz göç, Suriye, Irak ve Libya'daki istikrarsızlıktan kaynaklanan, iki ülkenin ortak sorunlarının kapsamlı olarak ele alınacağını dile getiren Yıldırım, küresel konulara da temas etme fırsatı yakalayacaklarını ifade etti.

Malta'nın, Avrupa Birliği (AB) dönem başkanlığı çerçevesinde Türkiye-AB ilişkilerini ve son gelişmeleri ele alacaklarına işaret eden Yıldırım, şöyle konuştu:

"Malta, eskiden beri Türkiye'nin AB'ye üyeliği konusunda hep olumlu yaklaşım göstermiş ve desteklemiştir. Malta'nın, bu tutumunu Türkiye-AB ilişkileri açısından kritik bir döneme yansıyan dönem başkanlığında da devam ettireceğine ve ilişkilerin yapıcı bir diyalogla sürdürülmesi için gayret göstereceğine inanıyoruz, bundan eminiz." ifadesini kullandı.

Ziyaret kapsamında, Türk-Malta iş çevrelerini bir araya getireceklerini belirten Yıldırım, düzenlenecek iş forumuna Malta Başbakanı ile katılacağını ve iş adamlarına hitap edeceğini ifade etti.

"İlişkiler geliştirilmesine büyük katkısı olacak"

Başbakan Yıldırım, Malta-Türkiye ilişkilerine yönelik şunları kaydetti:

"Malta ile coğrafi yakınlığımız, siyasi ilişkilerimizin sorunsuz olması, iki ülke arasında eğitim, ulaştırma, denizcilik bağlarının mevcudiyeti, ekonomilerimizin birbirini tamamlayıcı mahiyette olması, ikili ticaret hacmi, karşılıklı yatırımların bugünden daha ileriye taşınması için sağlam zeminler sunuyor. Türk müteşebbislerinin Malta'da, liman işletmeciliği başta olmak üzere birçok alanda yatırımları var. İş forumunun, ikili ticaret hacmini daha da artıracak, mevcut fırsatların tespitine ve iş adamlarımız arasında uzun vadeli, istikrarlı ilişkiler geliştirilmesine büyük katkısı olacağını düşünüyoruz."

Münih Güvenlik Konferansı

Günübirlik Malta ziyaretinin ardından 53'üncüsü düzenlenen Münih Güvenlik Konferansı'na katılmak üzere Almanya'ya gideceğini dile getiren Yıldırım, konferansta uluslararası güvenlik, savunma politikalarının çok boyutlu olarak ele alınacağını belirtti.

Konferansın çok bilinen ve güvenlik alanında marka haline gelmiş uluslararası bir toplantı olduğunu vurgulayan Başbakan Yıldırım, toplantıya üst düzey devlet adamlarının, siyasetçilerin, uzmanların akademisyenlerin katılarak, görüş ve fikirlerini ifade ettiğini, tecrübelerini paylaştığını aktardı.

Ziyareti kapsamında Almanya Başbakanı Angela Merkel ve ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence'nin yanı sıra bazı devlet ve hükümet başkanlarıyla bir araya geleceğini ifade eden Yıldırım, "Ülkelerimiz arasındaki konuları değerlendireceğiz, bölgesel ve küresel güvenlik konularını da ele alacağız." dedi.

"Düsseldorf'ta vatandaşlarımızla bir araya geleceğiz"

Başbakan Yıldırım, ziyareti sırasında Almanya'daki vatandaşlarla bir araya geleceğini, hasret gidereceğini belirterek, "Düsseldorf'ta düzenlenecek bir salon toplantısında binlerce gurbetçimizle bir araya geleceğiz, onlarla sohbet edeceğiz ve onların önerilerini alacağız, sorunlarını dinleyeceğiz, burada toplanacak çok sayıdaki vatandaşımıza önümüzdeki süreci de halk oylaması sürecini de değerlendirme fırsatımız olacak." diye konuştu.

Muhabir: Sinan Uslu-Sarp Özer

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Apostil işlemleri nasıl yürütülür? Apostil nereden alınır?

2017-02-16 20:27 - Genel

Doğu Timor Cumhurbaşkanı Ruak'tan Erdoğan'ın liderliğine övgü

2017-02-16 14:12 - Dünya

Lenf bezi şişmesi, büyümesi, nedenleri, belirtileri ve tedavisi

2017-02-14 15:12 - Sağlık

Murat Bozoğlu ve Kemal Bozoğlu'na 7 yıl hapis

2017-02-13 13:52 - Asayiş

Survivor Fatih Hürkan diskalifiye oldu mu? Fatih Hürkan kimdir?

2017-02-13 15:22 - Magazin

En güzel, en yeni ve en anlamlı cuma mesajları | 2017 Cuma mesajları | 10 şubat 2017 Cuma

2017-02-10 11:17 - Genel

İstanbul'un "Aşk Haritası" çizildi

2017-02-11 14:37 - Kültür Sanat

Gençlerin yeni gözdesi Çağatay Akman: Rakibim yok

2017-02-10 11:22 - Magazin

Çanakkale şehidinin 102 yıllık hatırası

2017-02-16 20:17 - Gündem

Kalbimdeki Deniz yeni bölüm fragmanı heyecan dorukta

2017-02-11 17:27 - Magazin

İlgili Haberler

İçişleri Bakanı Yerlikaya, restore edilen Gaziantep'teki tarihi Şeker Hanı'nın açılışına katıldı

17:33 - Siyaset

Bakan Fidan, Hırvatistan'da Kosova Dışişleri Bakanı Gervalla-Schwarz ile görüştü

17:12 - Siyaset

Cumhurbaşkanı Erdoğan, NUN Okullarında torununun mezuniyet törenine katıldı

16:22 - Siyaset

Hırvatistan ve Bosna Hersek dışişleri bakanları Türkiye ile üçlü toplantının ardından konuştu

15:22 - Siyaset

Bakan Bak: Müzekart GNS 1 Temmuz’da, Seyahatsever projemiz ise 8 Temmuz itibarıyla başlıyor

15:07 - Siyaset

Günün Manşetleri

Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı, İzmir'de orman yangınlarıyla ilgili konuştu

01:02 - Gündem

MİT Başkanı Kalın, Hamas Siyasi Büro Başkanı Heniyye ile görüştü

00:38 - Gündem

İsrailliler, esir takası anlaşması ve Netanyahu'nun istifası talepli gösterilerini ülke genelinde sürdürdü

23:45 - Dünya

Şiddetli yağış, EURO 2024'teki Almanya-Danimarka maçını durdurdu

23:12 - Spor

Gaziantep FK Başkanı Yılmaz, taraftarların gurur duyacağı takımı kurmak istiyor

23:03 - Spor