?>

Malezya'nın eski Başbakanı Mahathir, yeni parti kurdu

Malezya'nın eski Başbakanı Mahathir Muhammed, kurucusu olduğu Malezya Birleşik Yerli Partisinden (PPBM) ihraç edilmesinin ardından yeni parti kurdu.

Dünya - 5 yıl önce

Kuala Lumpur

Malezya'nın eski Başbakanı Mahathir Muhammed ve yeni oluşumun kurucu kadrosu, Vatan Savaşçıları Partisi (PEJUANG) adını verdikleri partinin resmi kuruluşunun tamamlanması için, idari başkent Putrajaya'daki Kuruluşlar Masası'na başvuruda bulundu.

Gazetecilere konuşan Mahathir, Kuruluşlar Masası'ndan onay alır almaz parti seçimlerini düzenleyeceklerini belirterek, "Malezya'da demokrasiye katkı sağlamak için partinin resmi işlemlerinin çabuk tamamlanmasını umuyoruz." dedi.

Eski Başbakan, kurucusu olduğu PPBM'den ihracı kesinleşince 7 Ağustos'ta yeni parti kuracağını duyurmuş, daha sonra partinin isminin "Vatan Savaşçıları" olacağını açıklamıştı.

Mahathir'in Malezya Birleşik Yerli Partisinden ihracı

Mahathir, 1946'da üye olduğu ve yer yer ayrılıp yeniden döndüğü ülkenin en köklü partisi Birleşik Malay Milli Örgütünden (UMNO) 2016'da temelli istifa ettiğini duyurmuş ve aynı yıl PPBM'yi kurarak partinin üst başkanı seçilmişti.

Partisinin dahil olduğu Umut İttifakı koalisyonuyla Mayıs 2018'deki genel seçimleri kazanarak ikinci kez başbakanlık koltuğuna oturan Mahathir, bu yıl 23 Şubat'ta yaşanan siyasi krizin ardından iktidar koalisyonunun dağılması üzerine 24 Şubat'ta başbakanlıktan ve parti üst başkanlığı görevinden istifa etmişti.

29 Şubat'ta PPBM'nin Başkanı ve eski İçişleri Bakanı Muhyiddin Yasin'in başbakanlığa atanması üzerine Mahathir, eski yol arkadaşına tepki göstererek partisinin üst başkanlığı için yeniden aday olma kararı almıştı.

Mahathir ve beraberindeki 5 milletvekili, 18 Mart'ta düzenlenen olağanüstü parlamento oturumunda, diğer PPBM milletvekilleriyle aynı grupta oturmadıkları gerekçesiyle partiden ihraç edilmişti.

İhraç kararının iptali için geçen ay parti yönetimine dava açan Mahathir, 5 Ağustos'ta davanın reddedilmesi üzerine yeni parti çalışmalarına başlamıştı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Rus Başbakan Mişustin, hükümetin rezerv fonunu 1,8 trilyon ruble artırdı

2020-08-17 08:06 - Özel Haber

AFAD Başkanı Güllüoğlu: Afete dirençli şehirler oluşturmayı hedefliyoruz

2020-08-19 17:48 - Çevre-Hayat

TCMB'nin sıkılaştırma adımlarına devam etmesi bekleniyor

2020-08-19 17:56 - Ekonomi

Karakulak ve vaşağın Batı Anadolu'da bir arada yaşadığı ortaya çıktı

2020-08-19 19:51 - Gündem

Antalya'da kum heykeller gün batımında sunduğu eşsiz manzarasıyla etkiliyor

2020-08-14 13:37 - Gündem

ABD'de Kovid-19'dan yaşamını yitirenlerin sayısı 173 bin 778'e yükseldi

2020-08-18 20:12 - Dünya

Lübnan'a sığınan Suriyeli mültecinin kaderi burada da peşini bırakmadı

2020-08-18 20:18 - Dünya

Koronavirüs salgınında son 24 saat

2020-08-18 01:32 - Genel

Mustafa Cengiz: Kulüpler 'hile-i şeriyye'ye gitmemeli

2020-08-18 19:08 - Spor

Eylül 2019'dan bu yana ilk kez Rusya'da haftalık deflasyon kaydedildi

2020-08-13 07:39 - Özel Haber

İlgili Haberler

ABD'li Kongre üyelerinden Filistinli aktivist Mahmud Halil'in tutuklanmasına tepki

00:17 - Dünya

İsrail uçakları, Suriye'de 17 hava saldırısı düzenledi

00:12 - Dünya

Vatikan: Papa tedaviye iyi cevap veriyor ve iyileşmeye devam ediyor

00:07 - Dünya

Trump'ın Özel Temsilcisi Witkoff, Zelenskiy'nin Trump'a gönderdiği mektupta özür dilediğini söyledi

23:48 - Dünya

Suriye Cumhurbaşkanlığı: Cumhurbaşkanı Şara ile Ferhad Abdi Şahin anlaşma imzaladı

22:32 - Dünya

Günün Manşetleri

ABD'li hava yolu şirketi Delta, kar beklentisini düşürdü

03:17 - Çevre & Seyahat

New York borsası resesyon endişeleriyle düşüşle kapandı

00:23 - Ekonomi

Türkiye, Jeopolitik Fırtınada dik duruyor! -Mehmet Yıldırım yazdı-

00:22 - En Son Yazılar

Rusya'da sebze fiyatlarındaki artış yaptırımlar ve tarifelerle bağlantılı

00:21 - Özel Haber

ABD'li Kongre üyelerinden Filistinli aktivist Mahmud Halil'in tutuklanmasına tepki

00:17 - Dünya