?>

'Makarna' sarkıtlı tabiat anıtı mağarada hava verileri anlık izleniyor

Antalya'nın Serik ilçesinde bulunan, sarkıt, dikit ve sütunlarının oluşumunun devam ettiği Zeytintaşı Mağarası'nda 2 yıldır sıcaklık, nem ve karbonmonoksit miktarı ölçümleri ile mağara ekosistemi anlık izleniyor.

Çevre-Hayat - 3 yıl önce

Antalya

Mağara oluşumu bakımından Türkiye'nin en zengin kentlerinden olan ve 500 mağaraya ev sahipliği yapan Antalya'nın eşsiz yeraltı güzellikleri arasında Akbaş Mahallesi'ndeki Zeytintaşı Mağarası da yer alıyor.

Yılda 15 milyon turistin ziyarete geldiği Antalya'nın en özel doğal güzellikleri arasında yer alan mağara, 1997'de taş ocağı çalışması sırasında ortaya çıktı, 2002'de de turizme açıldı.

Zeytintaşı Mağarası'nda oluşumu devam eden sarkıt, dikit, traverten, akmataşı, heliktik şekiller ve sütunlar bulunuyor.

Uzunlukları 1 metreyi bulan "makarna" sarkıtlar, ziyaretçilerin dikkatini çekiyor. Yaklaşık 14 metre derinliğinde ve çift katlı olan mağara toplam 233 metre uzunluğunda.

Büyük sütunlar arasında yer alan gölcüklerle de ziyaretçileri kendine hayran bırakan mağara, özel önlemlerle korunuyor.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından "tabiat anıtı" ilan edilen mağaranın giriş kapısı, hava ile temas eden sarkıtların kararması nedeniyle sürekli kapalı tutuluyor. Mağaraya, aynı anda en fazla 8 kişi alınıyor.

Rehber eşliğinde gezdirilen mağarada, sarkıtlara zarar verilmemesi amacıyla ziyaretçilerin fotoğraf ve video çekimine izin verilmiyor.

Nem oranı yüzde 90'ın altına düşmüyor

Zeytintaşı Mağarası'nda 2 yıldır sıcaklık, nem ve karbonmonoksit miktarı ölçümleri ile mağara ekosistemi anlık olarak izleniyor. Bu verilere göre mağarada yıllık nem oranı en az yüzde 90, en çok da yüzde 99,6 olarak ölçüldü. Mağarada, yıllık sıcaklık en düşük 15 derece, en yüksek de 30,05 derece olarak kaydedildi.

Antalya Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürü İsmail Kaya, mağaraya girildiğince mücevher dükkanına girmiş gibi hissedildiğini, her yerde avize görünümünde makarna çubuklar ve farklı objelerin bulunduğunu belirtti.

Mağarada oluşan iklim değişikliklerini takip ettiklerini aktaran Kaya, "Teknik cihazlar ile ölçümlerimiz devam ediyor. Bu ölçümler sonucunda bilimsel bir çalışma yürüteceğiz." dedi.

Antalya Doğa Koruma ve Milli Parklar Şefi Çevre Yüksek Mühendisi Dilek Erkalaycıoğlu da ziyaretçilerin oluşturabileceği iklimsel bozulmaları takip etmek amacıyla 2 yıl önce yurt dışından getirdikleri cihazları mağaranın çeşitli bölgelerine yerleştirdiklerini belirtti.

Bu çalışmanın Türkiye'de bir ilk olduğunu anlatan Erkalaycıoğlu, şunları kaydetti:

"Genel Müdürlüğümüz Türkiye'deki mağaraları bu şekilde izleme kararı aldı ve pilot mağara olarak Zeytintaşı Mağarası seçildi. Oluşumu aktif olarak devam etmesi ve bölgenin turistik olması dolayısıyla bu mağara seçildi. Mağara oluşumunda karbon değerleri çok önemli. Ziyaretçi sayısı arttığında karbonmonoksit miktarı ne derece değişiyor, bunu takip ediyoruz. Gerekli bilimsel altyapı hazırlandıktan sonra bilimsel çalışmalarla mağarayı daha uzun yıllar diri halde tutup oluşumuna zarar vermeden korumaya çalışacağız."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Isparta'da gül hasadı sona erdi

2022-07-08 17:18 - Ekonomi

A Milli Erkek Basketbol Takımı'nın ikinci tur maç programı belli oldu

2022-07-05 22:53 - Spor

Danimarka'daki silahı saldırıda 3 kişi öldü, 4 kişi ağır yaralandı

2022-07-04 10:44 - Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Renault Grup CEO'su Luca de Meo'yu kabul etti

2022-07-06 19:24 - Gündem

Kurban Bayramı turizm sektörünü hareketlendirdi

2022-07-05 16:16 - Ekonomi

'Demir Yumruk' operasyonuyla ilgili yeni detaylar ortaya çıktı

2022-07-09 13:07 - Asayiş

KKTC'deki Milli Mücadele Müzesi, Kıbrıs davası için verilen mücadeleyi yansıtıyor

2022-07-09 11:45 - Çevre-Hayat

Galatasaraylı Marcao, Sevilla yolcusu

2022-07-08 21:24 - Spor

'Makarna' sarkıtlı tabiat anıtı mağarada hava verileri anlık izleniyor

2022-07-10 13:24 - Çevre-Hayat

İstifa baskısı altındaki İngiltere Başbakanı Johnson görevine devam edeceğini söyledi

2022-07-06 16:04 - Dünya

İlgili Haberler

Türkiye'nin sembol yapıları 4 Şubat Kanser Günü'nde ışıklandırıldı

21:27 - Çevre-Hayat

Amasya'da kar etkili oluyor

18:52 - Çevre-Hayat

Samsun'un yüksek kesimlerinde kar etkili oldu

18:33 - Çevre-Hayat

Kahramanmaraş'ta depremde hayatını kaybedenlerin isimleri fidanlarda yaşatılacak

17:47 - Çevre-Hayat

Yozgat'ta engelli kişinin askerlik hayali gerçekleştirildi

17:28 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Avusturya’da binlerce gösterici, iktidar ortağı olması beklenen aşırı sağcı FPÖ'yü protesto ett

08:58 - Dünya

ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı, çalışanlarını idari izne çıkaracak

08:53 - Dünya

Terör örgütü DEAŞ'a yönelik 'Gürz-44' operasyonlarında 164 şüpheli yakalandı

08:47 - Asayiş

İsrail, Suriye’nin ötesinde durdurulmalı! -Mehmet Yıldırım yazdı-

07:04 - En Son Yazılar

ABD Posta Servisi, Çin'den gelen kolilerinin sevkiyatını askıya aldı

06:57 - Dünya