?>

Mahkemeden tüketiciyi üzecek icra faizi' kararı

Amasya Merzifon 1. Asliye Hukuk Mahkemesi, borcundan dolayı icraya verdiği tüketiciye yüzde 120 faiz uygulayan bankayı haklı buldu.

Gündem - 6 yıl önce

Konya

Amasya Merzifon 1. Asliye Hukuk Mahkemesi, borcundan dolayı icraya verdiği tüketiciye yüzde 120 faiz uygulayan bankayı haklı buldu.

Mahkeme, kefil olduğu için kendisine borç tahakkuk eden kişinin, borçlu olduğu bankaya söz konusu miktarı aylık yüzde 10 olmak üzere yıllık yüzde 120 faizle ödemesine hükmetti.

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tüketicilerin icralık olması durumunda bankaların olması gerekenden daha fazla faiz uyguladığını söyledi.

Bu yüzden tüketicilerin ciddi anlamda zarara uğradığını belirten Şahin, şöyle konuştu:

"Tüketici işlemlerinde yıllık faiz oranları yüzde 20 civarında ancak bazı bankalar, GSM operatörleri veya zincir mağazalar tüketiciyi borcundan dolayı icraya verdiğinde olması gerekenden fazla yani yüzde 35 civarında faiz uyguluyor. Biz, yıllık yüzde 35 uygulanan icra faizine fazla derken Amasya Merzifon 1. Asliye Hukuk Mahkemesi, borcundan dolayı icralık olan kişiye yüzde 120 faiz uygulayan bankayı haklı buldu. Oysa uygulanacak yıllık faiz oranı bellidir. Maalesef bir mahkeme bu durumu kabul etti."

İcra belgesine "imza" uyarısı

Şahin, vatandaşların çok yüksek icra faizi itirazlarına karşı yerel mahkemelerin iptal kararı vermesi gerektiğini aktararak, şöyle devam etti:

"Yerel mahkeme, bu yüzde 120 icra faizi için 'Tüketicinin korunması ruhuna aykırıdır' demelidir. Burada tüketici, ödemesi gerekenden 6 kat daha fazla faiz ödemeye mahkum ediliyor. Tüketici, evine gelen icra belgesinden dolayı panik yapıyor, korkuyor çünkü icra kağıdını devletten gelen resmi bir evrak olarak görüyor. Dolayısıyla itiraz etmiyor ve bundan şüphe duymuyor. Daha sonra bunu imzaladığında farkına varmadan yüksek faizi de kabul etmiş oluyor. İcra kağıdındaki faiz oranını görse bile kendisine uygulanacak faiz miktarını yine bilemiyor."

"Adalet Bakanlığımız bir düzenleme yapmalıdır"

İcra belgelerinin avukatlar vasıtasıyla gönderilmesi gerektiğini vurgulayan Şahin, şunları kaydetti:

"Bu durum maşeri vicdanı rahatsız etmekte ve alacaklıya haksız bir zenginleşme sağlamaktadır. Adalet Bakanlığımız bunun önüne geçmek için bir düzenleme yapmalıdır. Yoksa bu, yüksek faiz talep edenler için bir yol olacaktır. Kişinin icra belgesindeki faiz oranını görmemesi, görse bile kendisine uygulanacak faiz oranını bilmemesi mağduriyet oluşturmaktadır. Yetkililerden bu konuda bir çalışma bekliyoruz."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

“TÜYAP Sanat Koleksiyonu Seçkisi” İKÜSAG’da açıldı

2019-04-25 14:17 - Kültür Sanat

"Ares" eroine geçit vermedi

2019-04-26 13:06 - Asayiş

Avcılar’da iki grup arasında 'telefon alışverişi' kavgası

2019-04-23 19:57 - Asayiş

EVTEKS Fuarı’ndan "1 milyar dolarlık hacim" beklentisi

2019-04-19 16:31 - Genel

İmamoğlu: 'İstanbul’un bir çocuk kenti, çocuk dostu bir kent olmasını istiyoruz'

2019-04-23 23:37 - Gündem

18 yaşındaki gençten Apple'a bir milyar dolarlık dava

2019-04-24 01:20 - Genel

Ömrünü çalgı yapımına adadı

2019-04-24 16:52 - Çevre-Hayat

Define kazına ait video görüntüsü ortaya çıktı

2019-04-21 12:55 - Asayiş

Arı ölümleri üreticileri endişelendiriyor

2019-04-21 15:27 - Gündem

Diriliş Ertuğrul dizisinin yıldızına Kuveyt'te yoğun ilgi

2019-04-26 12:42 - Kültür Sanat

İlgili Haberler

Hava trafik kontrollerinin uzmanlık şartları uluslararası standartlara uyumlu hale getirildi

13:12 - Gündem

Büyükada ve Sivriada'da müsilajın denizel ekosisteme etkisi görüntülendi

13:08 - Gündem

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Gürak, İsveçli mevkidaşı Orgeneral Claesson ile görüştü

12:58 - Gündem

"Comanchero" uluslararası silahlı organize suç örgütü üyesi 66 sanığa dava

12:50 - Gündem

TBMM Başkanı Kurtulmuş, Japonya İmparatoru Naruhito tarafından kabul edildi

12:49 - Gündem

Günün Manşetleri

BM'ye göre, 280 bin Suriyeli mültecinin ülkelerine döndüğü tahmin ediliyor

13:58 - Dünya

Rusya: Avrupa'daki güvenlik konuları dikkate alınmadan Ukrayna krizinin çözümü imkansız

13:53 - Dünya

Oxfam: Gazze'nin kuzeyi ve Refah'taki su miktarı, 7 Ekim öncesinin yüzde 7'sinin altı

13:47 - Dünya

DOGE'nin ABD Gelir İdaresinin hassas verilerine erişmeye çalıştığı iddia edildi

13:42 - Dünya

Filistinli aile İsrail saldırısı altındaki Cenin'de her şeye rağmen evlerini terk etmiyor

13:38 - Dünya