?>

Magnesia'daki 'kutsal alanın' ilk mimarisi gün yüzüne çıkıyor

Aydın'ın Germencik ilçesinde 33 yıldır devam eden Magnesia Antik Kenti'ndeki kazılarda Artemis Tapınağı'nın da bulunduğu ve o dönem bölgede yaşayanlarca kutsal kabul edilen alanın ilk mimarisine ulaşıldı. - Anadolu Ajansı

Kültür Sanat - 7 yıl önce

AYDIN - FERDİ UZUN

Aydın'ın Germencik ilçesinde bulunan Magnesia Antik Kenti'nde devam eden arkeolojik kazılarda Romalıların en önemli tapınaklarından Artemis Tapınağı'nın bulunduğu ve Romalılarca kutsal kabul edilen alanın ilk mimarisine ait kalıntılara ulaşıldı.

Germencik ilçesi Ortaklar Mahallesi'nde Prof. Dr. Orhan Bingöl başkanlığında Magnesia Antik Kenti'nde 33 yıldır süren arkeolojik kazıların bu yılki bölümü Romalılarca kutsal kabul edilen Artemis Tapınağı çevresinde gerçekleştirildi.

Kazılarda, elde edilen bulguların söz konusu alanın Roma Dönemi'nden önce de kutsal bir mekan olabileceği kanısını güçlendirdi. Tapınağın alt döşemelerindeki buluntular, kesin olmamakla birlikte Romalıların Magnesia halkı tarafından kutsal kabul edilen alana kendi tapınaklarını inşa ettiğini ortaya çıkardı.

Bilim dünyası için önemli bir keşif

Magnesia Antik Kenti Kazı Başkan Yardımcısı Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Görkem Kökdemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Artemis Tapınağı'nın bulunduğu bölgenin 1890'lı yıllarda Alman ve Fransız arkeologlar tarafından kazıldığını, tapınağa ait gün yüzüne çıkartılan birçok eserin yurt dışına götürüldüğünü ve çeşitli müzelerde sergilendiğini belirtti.

Artemis Tapınağı çevresinde yapılan kazı çalışmalarında Romalılarca kutsal alan olarak bilinen yerin Roma Dönemi'nden önce de kutsal alan olarak kullanıldığı yönünde kalıntılara ulaştıklarını söyleyen Kökdemir, kentin kurulmasından önce kutsal alanın olduğu ve Magnesia halkının daha sonra buraya gelip bu kutsal alan çevresinde yerleşerek kenti inşa ettiklerini kaydetti.

Kökdemir, tapınağın batı kısmında kazı çalışmalarının devam ettiğine dikkati çekerek, kentin Romalılar tarafından kurulmadan önceki dönemine ait "kutsal alan"ın izlerine rastladıklarını, bunun da bilim dünyası için önemli bir gelişme olduğunu ifade etti.

Artemis Tapınağı'nın, Didim’deki Apollon Tapınağı, Salihli Sart'taki Artemis Tapınağı ve Efes Artemis Tapınağı'ndan sonra Anadolu'da Helenistik dönemin 4. büyük tapınağı olduğuna işaret eden Kökdemir, şunları söyledi:

"Bilinen kutsal alanın ilk mimarisine ulaştık. Şu andaki mevcut kutsal alanın tarihinden daha önceki döneme ait veriler toplamaya ve sonuçlar almaya başladık. Yani bugün gezilebilir, görülebilir kutsal alanın taban döşemesi altında bu kutsal alanın daha önceki kullanımına ait duvarlar, çeşitli yapılar ortaya çıkartıldı. Bu da hem kutsal alanın tarihlendirilmesi adına hem de kentin erken dönemlerine ait sonuçlara ulaşılması adına önemli çalışmalar olarak bu sene gerçekleştirildi."

"Bilinenden daha eski döneme ait olabilir"

Artemis Tapınağı'nın 2 bin 400 yıl önce Roma Dönemi'nde yapıldığının bilindiğini ancak ortaya çıkartılan yeni bulguların kendilerini daha eski dönemlere götürdüğünü kaydeden Kökdemir, şöyle konuştu:

"Bu son yaptığımız çalışmalarda Roma Dönemi'nde önceki tapınağın çevresindeki yapılaşmadan bilgimiz yoktu. Roma döneminde burası bir döşeme alanı ile kaplanmış ve bizim yaptığımız çalışmalarda bu Roma dönemi tabakasının altında belki de tapınağın ilk inşa edildiği evre ve belki de hatta daha önceki evreye ait. O kutsal alanın mimarisine ait kalıntılarla karşılaştık. Bu da bizim için son yıllarda yaptığımız çalışmalarda elde edilen önemli bir sonuç oldu."

Kökdemir, elde edilen bulgularla "Artemis Tapınağı'nın bulunduğu alanın bilinen tarihinden önce" yapıldığını, hangi tarihte inşa edildiğinin belirlenmesine yönelik çalışmaların da sürdüğünü sözlerine ekledi.

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

RTÜK'ten televizyonlara en üst seviyeden ceza

2017-08-23 23:37 - Medya

İkiz plaka dolandırıcıları yakalattı

2017-08-25 00:32 - Asayiş

Erzurum'da trafik kazası: 3 ölü, 3 yaralı

2017-08-20 00:07 - Gündem

Tüp bağlatmak için gittiği hastanede bağırsağı delindi iddiası

2017-08-24 18:22 - Sağlık

Tarihi Kirazlı Manastırı'nda ayin düzenlendi

2017-08-23 20:19 - Genel

Beşiktaş'ın Şampiyonlar Ligi gruplarındaki rakipleri belli oldu

2017-08-24 23:57 - Spor

'Avrupa'nın Türkiye’yi bunaltma hareketi daha da çirkinleşti'

2017-08-20 18:17 - Siyaset

Hatay’da kaçan minibüsten 1’i ölü, 32 kaçak göçmen çıktı

2017-08-25 03:37 - Asayiş

İstanbul’u mesken tutan sahte polis suçüstü yakalandı

2017-08-18 22:57 - Asayiş

Adana'nın lezzetleri festivalde vitrine çıkacak

2017-08-22 18:22 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

Türk edebiyatının üretken kalemi: Selim İleri

15:25 - Kültür Sanat

Yazar Selim İleri son yolculuğuna uğurlandı

15:37 - Kültür Sanat

Aksaray'da restore edilen 114 yıllık Hereke halısı, Lahey Barış Sarayı'na teslim edildi

11:18 - Kültür Sanat

46 yıl toprak altında biriktirdiği büyük Oltu taşlarından iri tespihler yaptı

14:42 - Kültür Sanat

Van'da lise öğrencileri Gazze'deki dramı tuvallere yansıtıyor

12:27 - Kültür Sanat

Günün Manşetleri

Venezuela'da Maduro devlet başkanlığı için yemin etti

22:37 - Dünya

UNICEF'den 2025'te Sudan'da 3,2 milyon çocuğun akut kötü beslenmeye maruz kalacağı uyarısı

22:32 - Dünya

Beşiktaş, teknik direktör seçiminde acele karar vermek istemiyor

22:28 - Spor

Trabzonspor'da seri galibiyet hesapları

22:22 - Spor

Trabzonspor, Oğuzhan Yılmaz ile sözleşme yeniledi

22:18 - Spor