?>

Mağazaya dönüştürülen sınıflarda satış eğitimi

Tematik liseye dönüştürülen Bağlarbaşı Pazarlama ve Perakende Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde öğrenciler, mağaza gibi düzenlenen sınıflarda uygulamalı eğitim görüyor.

Eğitim - 7 yıl önce

İSTANBUL

Tematik liseye dönüştürülen Bağlarbaşı Pazarlama ve Perakende Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde öğrenciler, mağaza gibi düzenlenen sınıflarda uygulamalı eğitim görüyor.

Bağlarbaşı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, yeni eğitim öğretim yılında Bağlarbaşı Pazarlama ve Perakende Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi adını alarak İstanbul'daki 7 tematik liseden biri oldu.

İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Faruk Yelkenci, MÜSİAD ile protokol yaptıklarını belirterek, bu okulda eğitim gören öğrencilerle sektörün yetişmiş eleman ihtiyacının karşılanacağını söyledi.

Yelkenci, hükümetin meslek liselerine büyük önem verdiğini ve eylem planı içerisine aldığını, tematik liselerin de bu kapsamda hayata geçtiğini anlatarak, "Mesleki teknik eğitimde teoriyle pratiği birleştiriyoruz ama teori doğru mu, pratik doğru mu? Bu işi ne kadar doğru yapıyoruz? Bir kere müfredatı sadece biz yapmayacağız." dedi.

Müredatın sektör, üniversiteler ve Milli Eğitim Bakanlığı ile birlikte yazılacağını dile getiren Yelkenci, şöyle konuştu:

"Sektöre yeni bir bilgi ve teknoloji girdiği zaman ya da teknolojinin bilgisi girdiği zaman bunu müfredata hemen yansıtabileceğiz. Bunun yanında yönetim ve eğitim personelini ortağımızla beraber belirleyebileceğiz. Burada sahada çalışanları usta öğretici ve hatta öğretmen olarak okullarımızda görevlendirebileceğiz. Okullara sadece puan değil özel yetenekle beceri ile öğrenci alımı yapıyoruz. İstanbul'da açılan 7 tematik meslek lisesinde ayakkabıcılık, kuyumculuk ve plastik alanlarında eğitim veriliyor. Plastik sanayi deyip geçmeyelim çünkü biliyorsunuz bu 3D yazıcılarla plastikle protez organ bile üretilebiliyor. Aslında ilerinin bir teknolojisinden bahsediyoruz. Cephe giydirmeleri, cam inşaat teknolojisi, tekstil teknolojisi açtığımız konular. Önümüzdeki yıllarda asansörle ilgili tematik meslek lisesi oluşturmak için görüşüyoruz."

Yelkenci, tren, metro gibi, raylı sistemlerle ilgili bir tematik meslek lisesi üzerine de çalıştıklarını belirterek, THY ile uçak teknolojisi ve bakımına yönelik bir tematik meslek lisesi de açacaklarını dile getirdi.

Tematik meslek liselerinde partnerlik yaptıkları firma ve meslek odalarından istihdam oluşturulmasını da istediklerini aktaran Yelkenci, "Bu çerçeveden bakıldığında mesleki teknik eğitime ilginin artacağına inanıyoruz. Mesleki teknik eğitim liselerinden mezun olan öğrencilerimizin yüzde 100 istihdam edilmesini bekliyoruz." dedi.

İş hayatına adaptasyon

Okulda pazarlama ve perakende alanında eğitim veren Müdür Yardımcısı Özge Kandiş, derslerde teorik olarak pazarlama ve perakendeye yönelik işin püf noktaları, satış elemanının taşıması gereken özellikler gibi konuları işlediklerini, uygulama sınıflarında ise teoride anlattıklarını pratiğe dönüştürdüklerini vurguladı.

Yeni eğitim modelinin oldukça faydalı olduğunu ifade eden Kandiş, "Öğrencilerimizin bir bölümü müşteri, kimisi satış elemanı, kimisi kasiyer, mağaza sorumlusu oluyor ve burada o sıfatlara bürünerek öğrendiklerimizi uyguluyoruz. Öğrencilerimiz için aktif ve faydalı bir eğitim oluyor. Son sınıfta da MÜSİAD üyesi markalardan birinde staj yapma imkanına kavuşacaklar. İleride iş hayatına atıldıklarında daha kolay adapte olmalarına yardımcı olacak." diye konuştu.

"Derslerde gördüğümüz konuları burada pratiğe dökebiliyoruz"

Öğrencilerden Mehmet Ali Yıldırımoğlu ise eğitimlerinin verimli geçtiğini anlatarak, "Uygulama sınıflarında perakende satış işini öğreniyoruz. Arkadaşlarımız müşteri, biz satıcı oluyoruz. Bazen de tam tersi oluyor. Tematik okulda okumak daha avantajlı. En azından elimizde bir mesleğimiz olmuş olacak." dedi.

Öğrenci Rukiye Yaman da pazarlama derslerinin kendileri açısından yararlı olduğunu dile getirerek, "Derslerde gördüğümüz konuları burada pratiğe dökebiliyoruz. Burada yaptığımız pratik çalışmalar dışarıdaki mağazalardan farklı değil. O yüzden mezun olduğumuzda zorlanacağımızı düşünmüyorum." diye konuştu.

Bu yıl açılan uygulama sınıfında aldıkları eğitimin daha verimli olduğunu vurgulayan Mine Yıldırım da "Geçen yıl da bu okulda aynı bölümde okuyordum ancak bu imkanlar yoktu. Derslerde öğrendiğimiz konuları burada uygulayabiliyoruz. Arkadaşlarımızla eğlenceli bir şekilde pratik yapıp, mesleğin gereklerini öğreniyoruz." dedi.

Haftanın Öne Çıkanları

'Sözcü gazetesinin yayınları FETÖ'nün amacına hizmet etti'

2017-10-02 22:17 - Gündem

Trabzonspor’dan alkışlık hareket

2017-10-04 19:12 - Spor

Arnavutköy'de yağlı güreş şampiyonu İsmail Balaban

2017-10-01 01:12 - Spor

Türk sporcular ringlerde fırtınalar estirecek

2017-10-03 12:57 - Spor

2. el araç satışında ilk soru artık 'MTV' oldu

2017-10-02 16:52 - Ekonomi

Türk Telekom'dan açıklama:

2017-10-03 16:56 - Ekonomi

Arakanlı Müslümanlara topraklarına dönüş engeli

2017-10-03 20:57 - Dünya

'16. Yüzyıl Dahisi Matrakçı Nasuh' sergisi ABD'ye geliyor

2017-10-04 03:47 - Kültür Sanat

Tofaş Bursa Anadolu Arabaları Müzesi 15 yaşında

2017-10-02 17:15 - Çevre-Hayat

Görüntüleri yayımlayan Dönmez aktif ByLock kullanıcısı çıktı

2017-09-29 16:32 - Gündem

İlgili Haberler

'Aday Öğretmenlik ve Öğretmenlik Mesleği Kariyer Basamakları Yönetmeliği' Resmi Gazetede

10:43 - Eğitim

Ardahan'ın Posof ilçesinde eğitime kar engeli

01:27 - Eğitim

Ardahan'da kar sebebiyle yarın eğitime ara verildi

23:27 - Eğitim

MEB, yeni müfredata uygun 5. ve 9. sınıflara yönelik ölçme araçlarının dördüncüsünü yayımladı

12:58 - Eğitim

Artvin'de eğitime 1 gün ara verildi

21:08 - Eğitim

Günün Manşetleri

Kilis'ten Suriye'ye 4 yardım tırı gönderildi

16:32 - Gündem

Marmaray bir günde 743 bin 596 yolcu taşıyarak rekor tazeledi

16:28 - Ekonomi

Bakan Kurum, kentsel dönüşümde kira yardımı artışını açıkladı

16:23 - Gündem

ASKON, üyelerinin desteğiyle toplanan yardım kolilerini Suriye'deki ihtiyaç sahiplerine ulaştır

16:17 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Almanya'da Noel pazarına düzenlenen saldırıyı kınadı

16:13 - Gündem