?>

Macron, Libya UMH Başkanı Serrac ile telefonda görüştü

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, UMH Başkanlık Konseyi Başkanı es-Serrac ile telefonda görüştü, sivillere ve kamu kurumlarına yönelik saldırıları kınadı.

Dünya - 6 yıl önce

PARİS

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Başkanlık Konseyi Başkanı Fayiz es-Serrac ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Elysee Sarayı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Macron'un, Serrac ile yaptığı telefon görüşmesinde, Libya'daki son gelişmeleri ele aldığı belirtildi.

Açıklamaya göre, Macron görüşmede, Fransa'nın Libya'da barış, egemenlik, birlik ve demokrasinin tesis edilmesi için gerekli siyasi süreci desteklemeye devam edeceğini söyledi.

Açıklamada, "Trablus'un banliyölerinde bir hafta boyunca onlarca kişinin ölümüne neden olan milisler ve silahlı çeteler arasındaki şiddet olayları meydana gelirken, iki lider sivillere ve meşru Libya kurumlarına yönelik saldırıları kınadı." ifadelerine yer verildi.

Uluslararası toplumun, Libya'da seçimlerin düzenlenmesine yol açan siyasi süreci frenlemek veya zayıflatmak isteyen herkese karşı hareket etmek zorunda olduğu vurgulanan açıklamada, Fransa'nın Avrupalı müttefikleriyle gelecek haftalarda terör örgütleriyle mücadele, göç akışının kontrolü ve Libya'da seçimlerin düzenlenmesi için çalışacağı kaydedildi.

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian da Libya konusunda Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres ve BM Libya Özel Temsilcisi Gassan Selame ile telefonda görüşmüştü. Fransa Dışişleri Bakanlığından konuya ilişkin yapılan açıklamada, "Jean-Yves Le Drian, 10 gün süren çatışmaların ardından özel temsilcinin (Gassan Selame) arabuluculuğunda dün sağlanan ateşkes anlaşmasını memnuniyetle karşıladı." ifadeleri kullanılmıştı.

BM Libya Destek Misyonu (UNSMIL), 2 gün önce yaklaşık 10 gündür çatışmalara sahne olan Trablus'ta ateşkes anlaşması imzalandığını duyurmuştu.

Trablus'taki çatışmalar

Libya'nın başkenti Trablus, 26 Ağustos'tan bu yana UMH'ye bağlı tugaylar arasında ağır silahların da kullanıldığı çatışmalara sahne oluyor.

Bu oluşumlardan UMH'ye bağlı olduğu belirtilen Terhune Yedinci Tugayı, başkenti milislerden temizlemeye çalıştığını ileri sürerken çatışmanın diğer tarafları ise söz konusu tugayın, Trablus'taki konuşlanma noktaları başta olmak üzere nüfuz ve ekonomik güç sağlamayı hedeflediğini iddia etmişti.

UMH ise Terhune Yedinci Tugayı'nı geçen nisan ayında feshettiğini ve kendisine bağlı olmadığını belirtiyor.

UMH, 26 Ağustos'tan bu yana Trablus'ta yaşanan çatışmalarda 61 kişinin öldüğünü, 159'unun yaralandığını duyurdu. BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Sözcüsü Liz Throssell, yaptığı açıklamada, bir haftadan fazla süredir devam eden çatışmalarda ikisi çocuk, ikisi kadın olmak üzere en az 21 sivilin öldüğünü, 16 kişinin yaralandığını belirtmişti.

Muhabir: Yusuf Özcan

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

2 bin 800 yıllık savaşçı miğferi paha biçilemiyor

2018-09-04 13:17 - Gündem

Ayda 9 bin TL’ye çalıştıracak işçi bulamıyor

2018-09-04 13:17 - Gündem

Tekirdağ kültür merkezine kavuşuyor

2018-09-02 14:02 - Kültür Sanat

'Esed İdlib'e düşünmeden saldırmamalı'

2018-09-04 10:32 - Dünya

'İdlib'e saldırı Suriye için felaket olur'

2018-08-31 19:22 - Dünya

Festival alanına paraşütle indi

2018-09-03 00:32 - Kültür Sanat

Son dakika... Fenerbahçe, Beşiktaş ve Akhisarspor'un rakipleri belli oldu

2018-08-31 18:47 - Spor

Macron, Libya UMH Başkanı Serrac ile telefonda görüştü

2018-09-06 20:32 - Dünya

Kayseri'de FETÖ'nün 'mahrem imamı' yakalandı

2018-08-31 17:17 - Gündem

'Bir rüyayı gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşıyorum'

2018-08-31 19:57 - Spor

İlgili Haberler

ABD Posta Servisi, Çin'den gelen kolilerinin sevkiyatını askıya aldı

06:57 - Dünya

Filistin destekçileri, Beyaz Saray önünde Netanyahu ile Trump'ı protesto etti

04:38 - Dünya

İsrail Başbakanı Netanyahu ABD'de "Gazze'deki işi bitirmeleri" gerektiğini savun

04:33 - Dünya

ABD'nin kripto çarı Sacks "Bitcoin rezervi" fikrinin değerlendirileceğini söyledi

01:47 - Dünya

Trump "İran'a maksimum baskı" politikasını yeniden hayata geçiriyor

01:43 - Dünya

Günün Manşetleri

ABD Posta Servisi, Çin'den gelen kolilerinin sevkiyatını askıya aldı

06:57 - Dünya

Filistin destekçileri, Beyaz Saray önünde Netanyahu ile Trump'ı protesto etti

04:38 - Dünya

İsrail Başbakanı Netanyahu ABD'de "Gazze'deki işi bitirmeleri" gerektiğini savun

04:33 - Dünya

Sahil Güvenlik Komutanlığına uzman erbaş alınacak

01:53 - Gündem

ABD'nin kripto çarı Sacks "Bitcoin rezervi" fikrinin değerlendirileceğini söyledi

01:47 - Dünya