?>

Macron, Fransa'da gencin polis kurşunuyla öldürülmesiyle çıkan kaostan ders aldığını söyledi

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, "Belediye binalarının, spor salonlarının, kütüphanelerin yakılmasına yol açan bu şiddet ve yağmadan benim çıkardığım ders; asayiş, asayiş, asayiş." ifadesini kullandı.

Dünya - 2 yıl önce

Ankara

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, 27 Haziran'da 17 yaşındaki gencin polis kurşunuyla öldürülmesine tepki olarak başlayan ve ülkede günlerce kaos yaşanmasına sebep olan olaylardan ders çıkardığını, bu tür durumların asayişin sağlanmasıyla çözülebileceğini belirtti.

Macron, bağımsızlık talepleriyle gündeme gelen ülkenin denizaşırı toprağı Yeni Kaledonya'nın başkenti Noumea'ya geçişinde TF1 ve France 2 televizyonlarına demeç verdi.

Fransa Cumhurbaşkanı, ülkede haziran sonunda başlayıp temmuzun ortalarına kadar devam eden protestolarda yaşanan talan ve yağmalara karşı adaletin cevabının sert olacağını söyledi.

"Belediye binalarının, spor salonlarının, kütüphanelerin yakılmasına yol açan bu şiddet ve yağmadan benim çıkardığım ders; asayiş, asayiş, asayiş." diyen Macron, bu süreçte çözüm sağlayamadığı gerekçesiyle sık sık eleştirilen Başbakan Elisabeth Borne'a ise güveninin tam olduğunu kaydetti.

"Herkes yasalara saygı duymalı"

Macron, 17 yaşında polis kurşunuyla öldürülen Nael için Marsilya'da 2 Temmuz'da düzenlenen protestolarda atılan plastik merminin kafasına isabet ettiği Hedi isimli gencin yaralanmasından sorumlu polislerin gözaltına alınmasına tepki gösteren polis müdürünün tavrına ilişkin de değerlendirmelerde bulundu.

Polis teşkilatının hissiyatlarını anladığını vurgulayan Macron, "Herkes yasalara saygı duymalıdır. Hiç kimse yasaların üstü bir konumda değildir." dedi.

Macron, polis şiddetinin müsebbibi olarak sık sık eleştirilen ve 17 yaşındaki gencin polis kurşunuyla öldürülmesiyle başlayan olayları daha da kızıştırdığı yorumları yapılan İçişleri Bakanı Gerald Darmanin için ise "Çok iyi bir iş çıkardı." ifadesini kullandı.

Ülkede gelecek aylarda görüşülmesi beklenen göçmen yasasına ilişkin muhalefetin mecliste görüşmeleri tıkaması ihtimaline ilişkin de konuşan Macron, yasal olarak her zaman bir yol bulunduğunu dile getirdi.

Fransa Cumhurbaşkanı, bu ifadesinin bir tasarının Ulusal Mecliste oylanmadan geçmesini sağlayan Anayasanın tartışmalı 49.3 maddesini kastedip etmediğine ilişkin yorum yapmadı.

Macron, düzensiz göçmen girişini azaltmak istediklerine işaret etti.

Macron'a göre Fransa yangınlara hazırlıklı

Macron, Hint-Pasifik'te işlerinin hala bitmediği değerlendirmesinde bulunarak Fransa'nın bölgede hala etkili olduğunu savundu.

Ülkede mevsim normallerinin üstünde seyreden yüksek sıcaklık kaynaklı orman yangınlarına ilişkin ise Fransa'nın gelecek yıla oranla daha hazırlıklı olduğunun altını çizen Macron, geçen yıl uzun süre gündemde kalan enerji krizinde ana rol oynayan elektrikte ise yüzde 10 gibi bir artış düşündüklerini kaydetti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

"Kuş dedektifi" gözlem için gittiği İzlanda'da yanardağ patlamasına şahitlik etti

2023-07-24 11:37 - Çevre-Hayat

IFCO için 100 ülkeden binlerce seçkin alıcı İstanbul’a gelecek

2023-07-24 11:28 - Ekonomi

Başkentin sağlık turizmi sektörü Afrika'ya açılmaya hazırlanıyor

2023-07-20 12:28 - Ekonomi

Trafiğe haziranda 193 bin 688 aracın kaydı yapıldı

2023-07-21 13:23 - Gündem

Diyarbakır annelerinden Zeliha Yaşa: Evlatlarımız gelmeden buradan gitmeyeceğiz

2023-07-23 17:18 - Gündem

Almanya, AB olarak Türkiye gibi kilit bir ortakla birlikte çalışmak istiyor

2023-07-20 18:02 - Dünya

Trabzonlu maket ustası kanarya sevgisini atölyesine taşıdı

2023-07-23 13:37 - Çevre-Hayat

Macron, Fransa'da gencin polis kurşunuyla öldürülmesiyle çıkan kaostan ders aldığını söyledi

2023-07-24 16:43 - Dünya

Antalya'da eski gazino binasında çıkan yangın seralara sıçradı

2023-07-23 17:57 - Asayiş

ABD ordusuna ait milyonlarca e-posta yanlışlıkla Mali'ye gönderildi

2023-07-18 00:43 - Dünya

İlgili Haberler

Zelenskiy, Trump'ı "barış planı" hakkında karar vermeden önce Ukrayna'ya davet e

11:28 - Dünya

Elbasan'ın sembolik saat kulesi zamana direniyor

11:12 - Dünya

İsrail'in Gazze'nin Han Yunus kentine düzenlediği saldırıda 5 Filistinli hayatını kaybetti

10:33 - Dünya

ABD'de Pensilvanya Valisi Shapiro'nun evini kundakladığından şüphelenilen kişi gözaltına a

08:38 - Dünya

BM Genel Sekreteri Guterres, Ukrayna'da kalıcı ateşkes çağrısını yineledi

03:53 - Dünya

Günün Manşetleri

Zelenskiy, Trump'ı "barış planı" hakkında karar vermeden önce Ukrayna'ya davet e

11:28 - Dünya

Bingöl'de güvenlik korucuları olası depremlerde hayat kurtarmaya hazırlanıyor

11:28 - Gündem

İklim değişikliği gelecekte küresel ekonominin küçülmesine neden olabilir

11:22 - Ekonomi

Trabzonspor'un yeni golcüsü Zubkov

11:17 - Spor

Elbasan'ın sembolik saat kulesi zamana direniyor

11:12 - Dünya