?>

Macron Beyrut ziyaretinde 'sömürgeci söylem' kullanmakla eleştiriliyor

Arap sosyal medya kullanıcıları ve aktivistler, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un, Beyrut'taki patlamanın ardından gerçekleştirdiği Lübnan ziyareti sırasındaki tutumu ve üslubunun arkasında "sömürge zihniyetinin" yattığı yorumlarında bulundu.

Gündem - 4 yıl önce

Arap sosyal medya kullanıcıları ve aktivistler, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un, Beyrut'taki patlamanın ardından gerçekleştirdiği Lübnan ziyareti sırasındaki tutumu ve üslubunun arkasında "sömürge zihniyetinin" yattığı yorumlarında bulundu.

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, 6 Ağustos'ta büyük patlamanın yaşandığı Beyrut'a gitti. Lübnanlı yetkililerle bir araya gelen Macron, ziyaretinin, "Fransa halkının Lübnan halkıyla dayanışma içinde olduğu mesajını vermek", "yaralılar ile hayatını kaybedenlerin yakınlarının yanında olmak" ve "patlamanın nedenine ilişkin bir açıklama duymak" gibi hedefleri bulunduğunu ifade ederken, ziyaret sırasındaki üslubu tepki çekti.

Arap sosyal medya kullanıcıları, Macron'un ziyareti sırasında yaptığı "Lübnan'da yeni bir siyasi düzenin inşa edilmesi gerektiği" yönündeki gibi çeşitli açıklamalarını ve patlamanın ardından sergilediği tutumu eleştirdi.

İngiltere'de yaşayan Filistinli tarihçi Beşir Nafi, Twitter hesabında Macron'un ziyareti hakkında "Fransa, bir süredir Emmanuel Macron gibi emperyalist yanını frenleyemeyen bir cumhurbaşkanı görmemişti." ifadelerini kullandı.

Nafi, "Adam (Macron), utanmadan Lübnan siyasi hayatı için yeni bir döneme girmekten bahsediyor. Felakete uğramış Beyrut'a yaptığı kısa ziyarette Lübnan hala Fransız sömürgesiymiş gibi davranıyor." yorumunu yaptı.

Yemenli aktivist Yemani bin İslam es-Salimi, "21. yüzyılda yaşıyoruz. Dünya artık daha güçlü. Sömürge zamanları geçti. Ancak Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un zihninde devam ediyor." ifadelerine yer verdi.

Salimi, "Macron, Lübnan'da siyasi, ekonomik, toplumsal rejim değişikliğinden bahsediyor. Lübnan hala Fransız sömürgesiymiş ya da kendine bağlı bir köymüş gibi davranıyor." değerlendirmesinde bulundu.

"Fransa, Beyrut felaketini, bölgede yeniden konumlanmak için kullanıyor gibi"

Filistinli gazeteci Abdulkadir Fayiz, "Macron, ülke içi krizleri ve uluslararası başarısızlığını bir kenara bırakıp, sanki Lübnan, Fransız sömürgesiymiş gibi davranıyor. Rejim değişikliğinden, yeni bir siyasi dönemden ve yeni Lübnan'dan bahsediyor." ifadelerini kullandı.

Fayiz, "Bölgedeki rolü büyük ölçüde gerileyen Fransa, Beyrut felaketini, bölgede yeniden konumlanmak için kullanıyor gibi." tespitinde bulundu.

Mısırlı aktivist Nur ed-Din de "Macron, yeni Lübnan'dan, daha iyi bir ekonomiden bahsediyor. Sanki Lübnan, Fransız sömürgesi." ifadelerine yer verdi.

Beyrut'taki patlama ve Macron'un ziyareti

Beyrut Limanı'nda 4 Ağustos'ta patlayıcı maddelerin bulunduğu 12 numaralı depoda önce yangın çıkmış ardından tüm Beyrut'u sarsan çok güçlü patlama meydana gelmişti. Patlamada, 154 kişi hayatını kaybederken, yaklaşık 5 bin kişi yaralandı.

Patlamadan 2 gün sonra Beyrut'a gelen Macron, mevkidaşı Mişel Avn, Lübnan Başbakanı Hassan Diyab ve Meclis Başkanı Nebih Berri ile bir araya gelmişti.

Lübnan Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda gerçekleşen görüşmenin ardından açıklamalarda bulunan Macron, sokaklardaki insanların öfkeli olduğunu hissettiklerini aktararak, "Yolsuzlukla mücadele için hızlı siyasi girişimler başlatılmalı. Lübnan yıllardır ekonomik kriz sıkıntısı yaşıyor. Bu krizin çözümü için siyasi girişim gerekiyor." ifadelerine yer vermişti.

Daha sonra Fransa'nın Beyrut Büyükelçiliği resmi konutunda basın toplantısı düzenleyen Macron, Lübnanlı yöneticilerle görüşmelerinde açık bir dil kullandığını, onlardan da sorularına şeffaf cevaplar beklediğini belirtmişti.

"Eylül ayının başında Lübnan'a geri döneceğim. Bu büyük sıçramanın yapılabileceği kanaatindeyim." diyen Macron "büyük sıçrama" ifadesine açıklık getirmemişti.

Fransa'nın başkenti Paris'te 2018'de düzenlenen Lübnan'a destek konferansı CEDRE'de vadedilen yardımların, elektrik, su ve kurumlarda yapılacak reformlar ile yolsuzlukla mücadelenin gerçekleştirilmesini beklediğini kaydeden Macron, Lübnan'da yeni bir siyasi düzenin inşa edilmesi gerektiğini vurgulamıştı.

Kaynak: AA . dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Sinema sanatçısı Arıkan: Yeşilçam'da oyunculuğu sanat için yaptım. Paraya tamah etmedim

2020-08-02 16:10 - Kültür Sanat

Cammu Keşmir'in özel statüsünün kaldırılmasının üzerinden bir yıl geçti

2020-08-04 14:48 - Gündem

Serie A'da rekabet artsa da şampiyon değişmedi

2020-08-03 16:32 - Spor

31. Ankara Uluslararası Film Festivali'nde 'Onur Ödülleri' sahiplerini buldu

2020-08-07 15:48 - Magazin

Sosyal medya uzmanından 'yerli mesajlaşma programlarına kullanım desteği' çağrısı

2020-08-03 18:32 - Medya

Lübnan gazeteleri 'Beyrut'un acı gününü' manşetlere taşıdı

2020-08-05 21:02 - Medya

Türkiye'nin katılımıyla Rusya'ya bağlı Başkurdistan Cumhuriyeti'nde dev yatırım forumu yapılacak

2020-08-08 08:01 - Özel Haber

Otomobil pazarının lideri Renault oldu

2020-08-07 14:27 - Ekonomi

Sabancı Üniversitesi ve TÜBİTAK MAM GMBE Kovid-19 için yeni kitler geliştirecek

2020-08-06 14:00 - Eğitim

500. Yıl Vakfı Başkanı Ovadya: Hiçbir Hristiyan ülkesi Osmanlılar kadar Yahudilere dini özgürlüklerini vermemiştir

2020-08-02 18:34 - Genel

İlgili Haberler

Ümraniye'de bir dairede patlama meydana geldi

08:58 - Gündem

BTP Genel Başkanı Hüseyin Baş hakkında "Cumhurbaşkanı'na hakaret" soruşturması

08:53 - Gündem

Terör örgütü DEAŞ'a yönelik "Gürz" operasyonlarında 182 şüpheli yakalandı

08:38 - Gündem

Nüfus Politikaları Kurulu ile Aile Enstitüsünün kurulmasına ilişkin kararlar Resmi Gazete'de

05:27 - Gündem

Bazı bakanlık ve kurumlara 244 kadro ihdas edildi

04:47 - Gündem

Günün Manşetleri

Ümraniye'de bir dairede patlama meydana geldi

08:58 - Gündem

BTP Genel Başkanı Hüseyin Baş hakkında "Cumhurbaşkanı'na hakaret" soruşturması

08:53 - Gündem

Küresel piyasalarda Noel tatili sakinliği

08:47 - Ekonomi

Terör örgütü DEAŞ'a yönelik "Gürz" operasyonlarında 182 şüpheli yakalandı

08:38 - Gündem

Ankara'da kaçak alkol ve tütün operasyonu

08:07 - Asayiş