?>

Macera tutkunlarının vazgeçilmezi ekstrem sporlar

Türkiye'de ilk kez düzenlenecek "Macera Turizmi ve Sporları Fuarı Adventure Turkey" adlı organizasyon sayesinde sporseverler, heyecan dolu ekstrem sporlarını yakından tanıma fırsatına erişecek.

Spor - 6 yıl önce

ANKARA (AA) - Adrenalin bağımlısı gençlerin ve kendini genç hissedenlerin vazgeçemediği tutkusu ekstrem sporlar, her geçen gün gelişen branşlarıyla izleyenlere keyifli anlar yaşatmaya devam ediyor.

Türkiye'de ilk kez düzenlenecek "Macera Turizmi ve Sporları Fuarı Adventure Turkey" adlı organizasyon sayesinde sporseverler, bu adrenalin dolu sporu yakından öğrenme ve takip etme fırsatına sahip olacak.

İstanbul Fuar Merkezi'nde yarın başlayacak ve pazar gününe kadar devam edecek etkinlikte, birçok isim de yapacağı sunumlarla bu sporun tanıtımına yardımcı olacak.

40 yıl önce İngiltere'de başladı

Türkiye'nin yanı sıra bütün dünyada da hızla popülerleşen ekstrem sporlar, İngiltere'nin Oxford Üniversitesinde öğrenciler tarafından kurulan Tehlikeli Sporlar Kulübünün 1979'da organize ettiği "bungee jumping" etkinliğiyle profesyonel olarak başladı.

Her geçen yıl gelişen yeni branşlarıyla sporu icra eden adrenalin tutkunları kadar izleyenlere de heyecanlı ve keyifli anlar yaşatan ekstrem sporlar, çılgınlık ve cesaretin yanı sıra teknik ve deneyim de gerektiriyor.

Sınırların zorlandığı, yüksek derecede hayati tehlike arz eden bir spor dalı haline gelen ekstrem sporlarda az bilinen birçok branş bulunuyor.

Zıplayarak uçma deneyimi

Fransa'nın Normandiya bölgesinde son yıllarda hızla yaygınlaşan "powerbocking", özellikle gençler arasında vazgeçilmez bir etkinlik haline geldi.

Alüminyum ve fiberglas karışımı elastik bir maddeden yapılan ve ayağa takılan yaklaşık yarım metre boyundaki yaylı bir alet olan powerbocking, zıplayınca havada bir buçuk metreye kadar yükselebiliyor.

Uçma hissi veren alet sayesinde havada akrobatik hareketler yapılırken, aynı zamanda koşarken 30 kilometrenin üzerinde hıza ulaşılabiliyor.

Havuza doğru 8 metre fırlatıyor

Hava mancınığı (Air kicking) adlı bu ilginç extrem sporda, özel olarak üretilen "airkick" adı verilen büyük mancınıklara yerleştirilen sporcular, yaklaşık 8 metre uzaktaki havuzlara fırlatılıyor.

Hava basıncı ve suyun geri tepme noktası gibi hesaplamaların yapılmasının ardından hazır hale gelen bu teknolojik alet, katılımcılarına heyecanlı anlar yaşatıyor.

Uçurtma sörfü

Paraşütle sağlanan rüzgar gücü sayesinde deniz üzerinde sörf yapma imkanına erişilen uçurtma sörfünde, sporcular büyük heyecan yaşıyor.

Rüzgar ve dalgayı vücudunda hissetmek isteyenlerin tercih ettiği bu sporun en fazla yaygınlaştığı yerler arasında Hawaii'deki Kailua Plajı ve Mısır'ın Akdeniz sahilleri öne çıkıyor.

"Slacklining" denge gerektiriyor

Dengenin öne çıktığı "slacklining" sporu, iki bağlantı noktası arasına gerilen naylon örgü ipin üzerinden yürüyerek karşı tarafa geçmek olarak tanımlanıyor. Cambazların üzerinde yürüdüğü ipten daha hassas olduğu için titreşime çok daha fazla açık olan ve doğada düz olmayan iki nokta arasına da gerilebilen ip üzerinde yürüyen sporcular, izleyenlere adrenalin dolu dakikalar yaşatıyor.

Yeterli güvenlik önlemlerinin alınmasının ardından iki dağ yamacı arasından geçmek isteyen maceraperest dağcılar ya da ipin üzerinde sıçrayarak akrobatik hareketler yapmak isteyen gençler için bir eğlence sporu haline gelen "slacklining", her geçen gün popülerleşiyor.

Esneklik ve paten iş birliği

Otomobilin altına girerek paten yapma fikri, fizik kuralları için ne kadar mantıksız gelse de Limbo pateni yapanlar, bunu başarıyor.

Adını Limbo dansından alan ve özellikle Çin ile Hindistan'da yaygın olarak düzenlenen bir ekstrem spor haline gelen Limbo patenini yapmak için zayıflık ve esneklik gerekiyor. Ayak ve kollarını 180 derece yana açarak ve vücudunu neredeyse yere değecek kadar öne eğerek dikey bir çubuğun altına giren sporcular, yerden 50 santimetreden bile daha yüksek olmayan üstündeki çubuğa dokunmadan paten yapmaya çalışıyor.

Çeşitli kategorilere ayrılan bu spor dalının en ünlüsü ise otomobilin altına girerek paten yapmak. Bu sporda aranan şartlardan en önemlisi boy kısalığı olduğu için, katılımcıların büyük çoğunluğu küçük yaş grubunda oluyor.

En tehlikeli bungee-jumping

Bungee jumping'in yeterince heyecanlı olmadığını düşünen başta Avustralya olmak üzere dünyanın farklı yerlerindeki maceraperestler, atlayışlarını içi timsahlarla dolu nehirlerin genellikle dik dağ yamaçlarında gerçekleştiriyor.

Bu atlayışların birinde, 8 Ocak 2012'de, Zambia'nın Zambezi Nehri'ne Victoria Falls Köprüsü'nden atlayan Erin Langworthy, halatının kopmasının ardından timsahlarla dolu suya düştü. Langworthy, timsahlardan kaçmayı son anda başararak kıyıya yüzerek ulaştı.

Uçağın tepesinde seyahat

Dünyanın en tehlikeli ekstrem sporları arasında yer alan "Wing-walking"de macera tutkunları, hareket halindeki iki kişilik uçağın tepesine çıkıyor.

Yaklaşık 300 kilometre hızla hareket eden uçaktan düşme olasılığına karşı güvenlik önlemlerinin alındığı "wing-walking"de dengede kalmak, en önemli faktör olarak öne çıkıyor. Uçağın tepesine çıkan katılımcılar, harika manzaranın eşliğinde unutamayacağı bir deneyim yaşıyor.

Lavların arasında sörf

Orta Amerika ülkesi Nikaragua'nın en küçük yanardağı Cerro Negro'da 2005 yılında başlayarak gelenekselleşen yanardağ sörfü, ülkenin en popüler sporları arasına girdi. Aktif durumdaki yanardağın tepesinden yaklaşık 725 metre aşağı 80 kilometre hızla sörf yapan sporcuları izlemeye on binlerce seyirci geliyor.

Yanmayı önleyici kıyafetler, eldiven, dizlik ve başlıklarla, özel kontrplaktan yapılmış sörf aletleriyle donatılan sporcular, alınan tüm önlemlere rağmen özellikle rüzgarlı havalarda hayati tehlikeler yaşayabiliyor.

Su altında hokey keyfi

Southsea Sub-Agua isimli kulübe üye olan Alan Blake adlı İngiliz dalgıç tarafından 1954 yılında keşfedilen bu spor, özel boyutlarda hokey sopası, koruyucu giysi, eldiven ve şnorkel takımı gerektiriyor. Bu teçhizatlarla su altına giren dalgıçlar, hokey sporunu farklı boyutlara taşımayı başarıyor.

Zamanla birçok ülkede popülerleşen bu spor dalı, bugün Türkiye dahil İngiltere, Avustralya, Kanada, Yeni Zelanda, Güney Afrika, ABD, Hollanda, Fransa, Japonya, Singapur, Filipinler, Belçika, Almanya, İtalya, İrlanda, İspanya ve daha birçok ülkede oynanırken, çoğu ülkede federasyonu bulunuyor ve uluslararası organizasyonlardaki turnuvalarda yer alıyor.

Tehlikeli dağ sporu

Sirklerde iplerin üzerinde yürüyen cambazların ayağına takılan bisiklet tekerinin dağ gezintisine uyarlanan hali "mountain unicycling", yaralanma riski en yüksek sporlar arasında yer alıyor.

Özellikle Kanadalılar tarafından tercih edilen bu sporda dağ koşullarına uygun hale getirilen tek tekerin üzerine çıkan maceraseverler, engebeli arazide ilerliyor. Yüksek konsantrasyon ve denge gerektiren "mountain unicycling", tekerden düşen sporcular için ciddi yaralanma riski teşkil ediyor.

Baş döndürücü top

Yeni Zelanda'da 2000 yılında icat edilen bu spor dalında, iki katmanlı büyük bir plastik topun içine giren bir ya da iki kişi, yamaçtan aşağı bırakılarak yuvarlanıyor.

"Baş döndürücü" bir spor dalı olarak son dönemde çok popülerleşen "Zorbing", bazen de tehlikeli olabiliyor. Rusya'nın Dombai kayak merkezinde 8 Ocak 2013'te eğlenmek için zorbing topunun içine giren iki arkadaş, bu spor dalı için hazırlanmış özel patikadan topun çıkmasıyla uçuruma yuvarlanmış, kayalara ve taşlara çarparak kilometrelerce sürüklendikten sonra durabilmişti. Olayın ardından Denis Burakov ölürken, arkadaşı ise ağır yaralanmıştı.

Yüksekten dalmak onların işi

Ekstrem sporlar arasında ölüm riski yüksek grupta yer alan kayalıktan denize atlama geleneği, ilk olarak 1770'de Hawaii Adaları'ndan Lanai'de başladı. Dönemin Kralı Kahekili, askerlerinden ülkelerine sadakatini ve cesaretini göstermesi için, yüksek kayalıklardan önce ayakları denize girecek ve mümkün olan en az seviyede su sıçratacak şekilde atlamalarını emretti.

Bu gelenek daha sonra hızla yayıldı ve günümüzde spor haline dönüştü. Atlarken kayalıklara çarpma, denize çakılma gibi birçok risk barındıran bu spor dalı, sıkı güvenlik tedbirleriyle de dikkati çekiyor. Bunlar arasında erkeklerin 23 ile 28, kadınların 18 ile 23 metre yükseklikler arası atlama zorunluluğu, denize düşme anında en fazla 75 ile 100 kilometre arasındaki bir hızla çarpmanın gerçekleşmesi için katılımcıların ideal kiloda olması gibi etkenler ön plana çıkıyor.

Yüzücülerin dalış sırasında akrobatik hareketler yapması, seyir zevki açısından hoş sahnelere neden oluyor. Red Bull Kayalıktan Atlama Dünya Serisi'nin 2009 yılında başlamasının ardından dünya genelinde özel seçilmiş birçok sporcu, bu alanda yarışıyor.

Haftanın Öne Çıkanları

Düğünleri süsleyen yöresel kıyafetler göz kamaştırıyor

2019-02-12 19:07 - Kültür Sanat

Çizgi Film kahramanı 'Akıllı Tavşan Momo' dondurma kesti

2019-02-10 02:02 - Medya

Karmod, Özbekistan’da toplu konut şantiye yapıları kurdu

2019-02-07 15:21 - Ekonomi

“Ömür boyu süren en ağrılı hastalık AS'nin tedavisi henüz yok“

2019-02-13 14:08 - Sağlık

Dünyanın En Zor Sorusu ?

2019-02-11 23:22 - Kültür Sanat

Sınırı geçmeye çalışan 2 terörist yakalandı

2019-02-07 02:02 - Asayiş

Fenerbahçe-Zenit maçını Fransız hakem Buquet yönetecek

2019-02-10 16:55 - Spor

Safra kesesinden 86 parça taş çıkarıldı

2019-02-11 17:56 - Sağlık

Eskişehir’e şehit ateşi düştü!

2019-02-12 03:02 - Gündem

Darbeci albay 'hafıza kaybı' yalanına sarıldı

2019-02-07 17:05 - Gündem

İlgili Haberler

Trabzonspor Teknik Direktörü Şenol Güneş: Gülmeye ihtiyacımız vardı

23:57 - Spor

Trabzonspor, ligde 3 hafta aradan sonra galip geldi

22:23 - Spor

Galatasaray Kulübünden Kaan Ayhan'ın sağlık durumu hakkında açıklama

19:37 - Spor

Real Madrid'in yıldız oyuncusu Vinicius sakatlandı

16:02 - Spor

Sporda haftanın özet

15:37 - Spor

Günün Manşetleri

Lübnanlı milletvekili, İsrail ile ateşkes anlaşmasının neredeyse tamamlandığını söyledi

02:07 - Dünya

Kayseri'de mahsur kalan çoban 36 saat sonra kurtarıldı

01:48 - Gündem

Antalya-Konya kara yolu tipi nedeniyle tır ve kamyon geçişine kapatıldı

01:43 - Gündem

NATO Askeri Komitesi Başkanı Bauer, işletmeleri savaş senaryosuna hazırlıklı olmaya çağırdı

01:38 - Dünya

Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Yıldız: Kadına şiddete karşı sıfır tolerans tutumunu benimsiyor

01:23 - Gündem