?>

M5 Savunma ve Strateji Dergisi'nin 'Global Askeri Güç Raporu' yayımlandı

M5 Savunma ve Strateji Dergisi'nin hazırladığı "Global Askeri Güç Raporu"nda gelişen ve değişen askeri teknolojilerin çatışma alanlarındaki dengeleri de değiştirmeye başladığı bildirildi.

Dünya - 3 yıl önce

Ankara

Türkiye'de ilk defa hazırlandığı belirtilen raporda dünyadaki askeri gelişmeler ve güç değişkenliklerinin değerlendirildiği, dünyanın bu konudaki en gelişmiş ve kapsamlı çalışmasına imza atıldığı kaydedildi.

Uluslararası ilişkiler teorilerinde ülkelerin gerek siyasi gerekse askeri açıdan askeri kapasitelerinin ölçülmesine büyük önem verildiğine işaret edilen raporda, "Önde gelen uluslararası ilişkiler teorilerine göre askeri güç farklılıkları, uluslararası politikaları anlamakta büyük önem taşımaktadır. Güç geçişi teorileri ve hegemonyacı istikrar teorileri de uluslararası sistem içindeki devletlerin askeri güçlerindeki dalgalanmalara büyük önem atfetmektedir. Ülkelerin askeri gücünü sistematik olarak değerlendiren mevcut birçok yöntem ve kurum bulunmasına rağmen bu yöntemlerin müttefiklik ilişkileri, etki alanları, çatışma alanları, terör gibi birçok unsuru göz ardı ediyor olması, güvenilirliklerini ve objektifliklerini sorgulatır hale getirmiştir." denildi.

Raporda gelişen ve değişen askeri teknolojilerin çatışma alanlarındaki dengeleri de değiştirmeye başladığının altı çizilerek, gelişen saha savunma teknolojileri, artan dron kullanımı ve diğer insansız teknolojilerin belirleyici unsurlar haline gelmesine rağmen dünyada yayımlanan benzer raporlarda bunların yeteri kadar dikkate alınmadığı vurgulandı.

Askeri gücün bir ülkenin öncelikle silahlı kuvvetlerinin sahip olduğu yetenekler ve bu yetenekleri destekleyici diğer unsurlardan oluştuğu belirtilen raporda, "Dünyada çeşitli kurum ve kuruluşların hazırladığı raporlar, her yıl 'Global Askeri Güç Sıralamaları' ismiyle tüm dünyada yayımlanmaktadır ancak bu sıralamalarda gelişen saha savunma teknolojileri, rakamlardan ziyade ürünlerin kabiliyetleri ve insansız teknolojiler belirleyici unsurlar olmasına rağmen bu raporlar sadece rakamlar üzerine hazırlanmaktadır." ifadeleri kullanıldı.

"Her ülkenin sıralamasının belirlenmesinde 20'den fazla farklı faktör dikkate alınmıştır"

"M5 Global Askeri Güç Raporu"nun rakamlara değil, bu rakamların detaylarına da baktığı ve bu dönemde öne çıkan küresel ve bölgesel dengelerin yanı sıra ülkelerin risk alanlarından çatışma bölgelerine kadar tüm unsurları dikkate aldığının altı çizildi.

Raporun çok çeşitli faktörleri göz önünde bulunduran ve ülkeleri savaş yetenekleri ve operasyonel güçlerine göre derecelendirmek için hazırlanan dünyadaki en kapsamlı çalışmalardan birisi olduğuna işaret edilerek, şunlar kaydedildi:

"Her ülkenin sıralamasının belirlenmesinde 20'den fazla farklı faktör dikkate alınmıştır. Silah miktarları önemli olmakla birlikte, bir ülkenin askeri yeteneklerini veya sıralamasını belirleyen tek faktör olarak kabul edilmemiştir. İç ve sınır bölgesi riskleri, savaşa hazırlık, denizaşırı askeri üsler, savunma altyapısı ve tahkimatlar, bir savaşın sonucunda belirleyici olabilecek ve çoğu zaman belirleyici olduğu düşünülen diğer birçok varlık detaylı şekilde bu raporda yer almıştır.

M5 Global Askeri Güç Raporu, ülkelerin sahip oldukları envanterler dışında risk haritaları ve etki alanlarını da inceleyerek orduların kapasitesinin bu etki ve risk alanları faktörleri doğrultusunda nasıl etkilendiğini de hesaba katan bir yaklaşımla sıralamaları ortaya koymuştur."

Ülkelerin kara, hava, deniz, insan gücü, küresel risk, küresel etki alanı, genel askeri güç gibi sıralamaların yer aldığı raporda, salgın sürecine rağmen ülkelerin savunma sanayisi harcamaları ve envanterlerindeki artışların ortaya konulduğu, AR-GE faaliyetlerinin artışı ve teknolojinin ilerlemesiyle özellikle Türkiye gibi ülkelerin kendi savunma sanayilerini yerli hale getirerek sahada dengeleri değiştirdiğinin de gözler önüne serildiği bildirildi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Afrika Örgüsü Yaptırmak Kaç TL

2022-02-16 09:51 - İnsan&Hayat

Ünver Sel’den Atatürk'ün Kırım Tatarları'na nasıl sahip çıktığını anlatan fotoğraf

2022-02-16 06:04 - Özel Haber

Feka Otomotiv Mamulleri Sanayi ve Ticaret AŞ, RF Ulyanovsk bölgesine yatırım yapıyor

2022-02-17 05:41 - Özel Haber

Rönesans Sağlık Yatırım Üst Yöneticisi Ekerman ve Kırgızistan Başbakanı ikili işbirliğini görüştü

2022-02-19 06:09 - Özel Haber

Kangal köpeği ve koyunu aynı merkezde yetiştiriliyor

2022-02-14 15:43 - Çevre-Hayat

Ünlü işadamı ve müzisyen Emin Ağalarov'a Medya Ödülü!

2022-02-19 06:03 - Magazin

Şahsenem’in kuş aşkı evini kuş cennetine çevirdi -Selçuk Aka bildiriyor-

2022-02-14 17:58 - Magazin

Kutsal ittifak -Selçuk Aka, magazin dünyasından bildiriyor-

2022-02-15 14:34 - Magazin

Tacikistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Huseynzoda, Türk Büyükelçi Karagöl ile ikili ilişkileri masaya yatırdı

2022-02-15 20:23 - Özel Haber

Tarihi ara dönemin sonu! Yalta, yeni toplantıyı bekliyor -Ünver Sel'in yazısı-

2022-02-18 20:56 - Özel Haber

İlgili Haberler

ABD'de ocak ayında görevi devralacak Trump'ı yoğun bir iç ve dış gündem bekliyor

13:13 - Dünya

ABD'de Demokratlarda seçim mağlubiyetine yönelik eleştiriler gelmeye başladı

13:08 - Dünya

İtalyan uzmana göre Milano'daki siber casusluk soruşturması bazı mesajlar içeriyor olabilir

12:37 - Dünya

İsrail, Beyrut'taki Uluslararası Refik Hariri Havalimanı yakınını art arda saldırılarla hedef a

11:57 - Dünya

Karabağ Savaşı gazisi Ahmedov, Azerbaycan'ın zaferinde payının olmasının gururunu yaşıyor

11:52 - Dünya

Günün Manşetleri

ABD'de ocak ayında görevi devralacak Trump'ı yoğun bir iç ve dış gündem bekliyor

13:13 - Dünya

ABD'de Demokratlarda seçim mağlubiyetine yönelik eleştiriler gelmeye başladı

13:08 - Dünya

Nissan 9 bin kişiyi işten çıkarmayı planlıyor

13:02 - Ekonomi

Sapanca Gölü'nde su miktarı son 5 yılın en düşük seviyesine geriledi

12:57 - Gündem

Ticaret Bakanı Bolat: 264 milyar dolarlık OVP hedefimizi tutturmak amacındayız

12:52 - Ekonomi