?>

'Lübnan'ın nüfusunun 5'te 1'i geçen yıl Türkiye'ye seyahat etti'

Türkiye'nin Beyrut Büyükelçisi Hakan Çakıl, "Lübnan halkı ülkemizi çok seviyor. Lübnan'ın nüfusunun yaklaşık 5'te 1'inin geçen yıl Türkiye'ye seyahat ettiğini düşünüyoruz." dedi.

Çevre & Seyahat - 5 yıl önce

Ankara

Türkiye'nin Beyrut Büyükelçisi Hakan Çakıl, Lübnan halkının Türkiye'yi çok sevdiğini belirterek, "Lübnan'ın nüfusunun yaklaşık 5'te 1'inin geçen yıl Türkiye'ye seyahat ettiğini düşünüyoruz." dedi.

Büyükelçi Çakıl, 11. Büyükelçiler Konferansı'na katılmak üzere bulunduğu Ankara'da AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Çakıl, iki ülke arasında 2010'dan bu yana vizelerin karşılıklı olarak kaldırılmasıyla Türkiye'ye yoğun ilgi duyulduğuna işaret ederek, Beyrut-İstanbul arasında günde 9 uçak seferi yapıldığını, Beyrut'tan Dalaman, Adana ve Antalya'ya charter ve tarifeli seferler bulunduğunu söyledi.

Büyükelçi Çakıl, "Lübnan halkı ülkemizi çok seviyor. Lübnan nüfusunun yaklaşık 5'te 1'inin geçen yıl Türkiye'ye seyahat ettiğini düşünüyoruz. Yaklaşık 1 milyon civarında Lübnanlı 2018'de çeşitli vesilelerle ülkemizi ziyaret etti." ifadesini kullandı.

"Lübnan pazarı Orta Doğu'ya açılan önemli bir kapı"

Ekonomi ve ticaret başta olmak üzere Türkiye-Lübnan arasındaki ilişkilerin, oldukça iyi düzeyde devam ettiğinin altını çizen Çakıl, birçok Türk ürününün Lübnan pazarında önemli yere sahip olduğu değerlendirmesinde bulundu.

"Türk firmaları için Lübnan pazarı Orta Doğu'ya açılan önemli bir kapıdır." diyen Çakıl, Türk firmalarını, 2022 itibarıyla faaliyete geçmesi planlanan Trablus Özel Ekonomik Bölgesi'nde yer almaya ve kiralamaya teşvik ettiklerini belirtti.

Büyükelçi Çakıl, şu ifadeleri kullandı:

"Büyük Arap Serbest Ticaret Bölgesi (GAFTA) aracılığıyla Lübnan'dan Arap bölgesine gümrüksüz olarak Türk ürünlerin ihracının önü açılacak çünkü GAFTA, Arap ülkeleri arasında gümrük vergisi olmadan ticareti öngörüyor. Dolayısıyla, firmalarımız da Lübnan'da serbest bölge ya da Lübnan'ın içinde yatırım yaparak bu imkandan faydalanabilir."

Lübnan'ın yurt dışında çok güçlü ve kalabalık bir diasporaya sahip olduğuna işaret eden Çakıl, bu diasporanın bulunduğu ülkelerde ekonomik hayata hakim olduğunu söyledi.

Çakıl, "Türk firmalarının, Lübnan firmalarıyla birlikte olması halinde, Körfez, Sahra Altı ve Güney Amerika bölgelerine ihracat yapma olanağı ve buralarda Lübnanlı firmalarla iş birliği ve ortaklık kurma imkanı bulacaktır." dedi.

Türk ve Lübnan iş konseylerinin çok faal olduğunu ifade eden Çakıl, "İş konseyi üyelerimizi, özellikle Türk kanadını Lübnanlı karşıtlarıyla üçüncü ülkelerde ortaklığa teşvik ediyorum." dedi.

Büyükelçi Çakıl, Türkiye'nin, Lübnan'daki her kesim tarafından sevildiğini dile getirerek, "Ben de bir büyükelçi olarak, Lübnan'daki tüm etnik ve dini kesimlerle temas halindeyim. Bu gruplarla ve Lübnan'ın geneliyle ilişkilerin geliştirilmesi için her türlü çabayı sarf ediyoruz" diye konuştu.

"TİKA ve YEE, Lübnan'da gurur verici faaliyetler yapıyor"

Konuşmasında, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ve Yunus Emre Enstitüsünün (YEE) Lübnan'daki faaliyetlerine de değinen Çakıl, "TİKA ve YEE, Lübnan'da gurur verici faaliyetler yapıyor. Her iki enstitümüz de 2010'dan bu yana Lübnan'da faal" dedi.

Çakıl, TİKA'nın, Beyrut, Trablus, Sayda ve Türkmenlerin yoğun olarak yaşadığı Akkar bölgesinde bazı tarihi eserlerin restorasyonu ve fiziki yapıların kurulması gibi oldukça başarılı faaliyetler yürüttüğünü belirtti.

Lübnan'da YEE tarafından bugüne kadar yaklaşık bin 500 kişiye Türkçe dersi verildiğini kaydeden Çakıl, YEE'nin bu ülkede görev yapan öğretmenlerinin büyük fedakarlık göstererek çalıştığını söyledi.

Çakıl, "Lübnan'ın bütün kesimlerinden Türk diline çok büyük ilgi var. Sadece Müslümanlardan değil, Hristiyanlardan da Dürzilerden de Türkçe öğrenme konusunda büyük ilgi var." dedi.

Lübnan'da görev yapan Türkçe öğretmeni sayısının 1 Eylül itibarıyla 18'e çıkacağı bilgisini paylaşan Çakıl, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İnşallah 18 öğretmenimizle gelecek yıl iki binden fazla yeni öğrenciye erişeceğiz. Bugün Türkiye, YEE aracılığıyla Kuzey Lübnan'dan Güney Lübnan'a kadar, Bekaa Vadisi'ne kadar çeşitli noktalarda Türkçe kurslar düzenliyor. İlk defa Trablus'ta bir lise, 2019-2020 ders yılından itibaren, Türkçeyi Uluslararası Bakalorya Sınavında kabul edilecek şekilde seçmeli ders olarak müfredatına koydu."

Büyükelçi Çakıl, Lübnan'daki Türkmen soydaşlarla çok yakın ilişki içerisinde olduklarını vurgulayarak, her fırsatta Türkmenlerin yaşadığı Akkar ve Bekaa bölgelerini ziyaret ettiğini söyledi.

"Lübnan'da Türk dizilerine büyük ilgi var"

Lübnan'da Türk dizilerinin çok popüler olduğunu, bu dizilerdeki oyunculara büyük ilgi duyulduğunu dile getiren Çakıl, Lübnan'da geçen aylarda düzenlenen törenlerle, iki Türk oyuncuya "yılın en iyi erkek oyuncusu" ve "yılın en iyi kadın oyuncusu" ödüllerinin verildiğini hatırlattı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Türkiye Uzay Ajansının 'yıldız' kadrosu belli oldu

2019-08-07 12:52 - Ekonomi

'Kıbrıs'ta göstermelik önerilere sıcak bakılmamalı'

2019-08-07 14:17 - Dünya

THY, River Plate'in forma sponsoru

2019-08-02 19:02 - Çevre & Seyahat

Capital Türkiye’nin en büyük 500 şirketini açıkladı

2019-08-02 18:22 - Ekonomi

Model uçak hayaline Türkiye'de kavuştu

2019-08-01 16:02 - Çevre-Hayat

MİT'ten yakın koruma eğitimi

2019-08-06 14:32 - Gündem

Kuzey Kore yeni roket fırlatma sistemi denediğini duyurdu

2019-08-01 13:22 - Dünya

Her eve bir kurban bir Kur'an

2019-08-01 16:34 - Genel

Besni'ye bağlı Suvarlı beldesinde oy verme işlemi başladı

2019-08-04 12:52 - Gündem

İtalyan firması Suudi Arabistan ve BAE'ye silah ihracatını durdurdu

2019-08-02 02:37 - Dünya

İlgili Haberler

Kocaeli ve Düzce'de sis görüş mesafesini düşürdü

10:53 - Çevre & Seyahat

THY'nin Ohri seferleri 27 Mart'ta başlıyor

20:37 - Çevre & Seyahat

AJet, Bişkek uçuşlarına 24 Mart'ta başlayacak

19:38 - Çevre & Seyahat

Bağcılar'da arızalanan İETT otobüsünün yolcular tarafından itilmesi kamerada

00:47 - Çevre & Seyahat

THY, 13 yıl sonra Suriye uçuşlarına yeniden başladı

09:53 - Çevre & Seyahat

Günün Manşetleri

Küresel piyasalarda Trump depremi

13:43 - Ekonomi

LaLiga'da Real Madrid kaybetti, zirve yarışı kızıştı

13:38 - Spor

Emtia piyasasındaki fiyatlamalarda Trump'ın tarifeleri etkili oldu

13:33 - Ekonomi

İstanbul'da düğün sektörü 2025'te daha da güçlü bir ivme bekliyor

13:28 - Ekonomi

Trump'ın ek gümrük tarifeleri Avrupalı otomobil üreticilerinin hisselerini vurdu

13:22 - Ekonomi