?>

Los Angeles'ta süren yangınlarda hala 100 binden fazla kişi tahliye emri altında bulunuyor

ABD’nin Los Angeles şehrinde ve çevresinde devam eden orman yangınlarında 100 binden fazla kişinin hala tahliye emri altında olduğunu belirten yetkililer, evlerine dönmek isteyenlere yangın alanlarının hala "çok tehlikeli" olduğu uyarısını yaptı.

Dünya - 2 ay önce

New York

Los Angeles’ta yerel yetkililer, düzenlediği basın toplantısında yangınlarla ilgili son gelişmeler hakkında bilgi verdi.

Los Angeles'ta yerleşim alanları yeniden yangın tehlikesi altındaCalifornia'daki orman yangınları kaynaklı ekonomik kaybın 57 milyar doları bulabileceği tahmin ediliyor

LA İdari Bölge Şerifi Robert Luna, Palisades ve Eaton yangınlarıyla ilgili hala 105 bin şehir sakininin tahliye emri, 87 bin sakinin de tahliye uyarısı altında bulunduğu bilgisini paylaştı.

Luna, sakinlerin evlerinden uzak durmasının ne kadar zor olduğunu anladıklarını ancak yangın alanlarının hala güvenli olmadığını belirterek, "Bu alanların bazıları kelimenin tam anlamıyla savaş bölgelerine benziyor. Devrilmiş elektrik direkleri, yerde elektrik teller, hala için için yanan yangınlar var, kesinlikle güvenli değil." dedi.

Yangınlar nedeniyle şimdiye kadar 29 kişinin gözaltına alındığı bilgisini de paylaşan Luna, bunlardan 4’ünün sokağa çıkma yasağını ihlal ettiğini, diğerlerinin de, itfaiyeci kılığına giren bazıları da dahil yağma ve hırsızlık olayına karıştığını söyledi.

LA Şehri İtfaiye Şefi Kristin Crowley de yangından kaçan şehir sakinlerine sabırlı olmaları tavsiyesinde bulunarak, yangın alanındaki koşulların geri dönüş için hala tehdit oluşturduğu uyarısını yaptı.

Crowley, "Palisades bölgesinde hala aktif yangınlar var ve bu durum halk için aşırı derecede tehlike oluşturuyor. Ayrıca bölgede elektrik yok, su yok, gaz boruları koptu ve güvensiz yapılar var." diye konuştu.

İlk müdahale ekiplerinin yangınları kontrol altına almak ve insanların evine dönmesi için elinden geleni yaptığını söyleyen Crowley, bölgede devam eden Palisades yangınının yüzde 11, Eaton yangınının yüzde 27, Hurst ve Kenneth yangınlarının da yüzde 90’ının kontrol altına alındığı bilgisini paylaştı.

Trump: "Bu, ülkemizin tarihindeki en kötü felaketlerden biri"

Basın toplantısında LA Belediye Başkanı Karen Bass da iddiaların aksine Demokrat partili şehir yönetimi ile seçilmiş başkan Cumhuriyetçi Donald Trump arasında herhangi bir husumet veya iletişim eksikliği olmadığını belirterek, göreve gelecek yeni yönetimin temsilcileriyle görüştüklerini belirtti.

Bass, Trump ile direk bir görüşme olmadığına işaret ederek, “Göreve gelecek başkanın LA’ya gelmesi için bölge idari yönetici ve valiyle birlikte yapılan görüşmeye katıldım, yeni yönetim temsilcisiyle direkt görüştük. Olumlu bir konuşma oldu." diye konuştu.

LA Bölge İdari Yöneticisi Kathryn Barger ise Trump'a "bu orman yangınlarının yarattığı yıkımı ilk elden görmesi" ve etkilenen sakinlerle görüşmesi için ayrıca bir davet mektubu gönderdiği bilgisini paylaştı.

Bass ve Barger, Trump’ın yakında bölgeyi ziyaret edeceğini düşündüklerini belirtirken, Trump'un ise Truth Social adlı sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, LA’deki yöneticileri eleştirmesi dikkati çekti.

Trump, "Yangınlar Los Angeles'ta hala devam ediyor. Beceriksiz politikacılar onları nasıl söndüreceklerini bilmiyorlar. Binlerce muhteşem ev gitti ve çok daha fazlası yakında yok olacak. Her yerde ölüm var. Bu, ülkemizin tarihindeki en kötü felaketlerden biri. Yangınları söndüremiyorlar. Onların sorunu ne?" ifadelerini paylaştı.

Los Angeles yangınları için 6 milyon dolar yardım toplandı

Öte yandan, LA Belediye Başkanı Bass, orman yangınlarından etkilenen Los Angeles sakinlerine destek olmak için California Topluluk Vakfı Yaban Hayati Kurtarma Fonu’na şu ana kadar 6 milyon dolardan fazla bağış yapıldığı bilgisini paylaştı.

Bass, 13 binden fazla kişinin bağış yaptığını belirterek, "İnsanlar her yerden bize yardım etmek ve önümüzdeki günlere hazır olduğumuzdan emin olmak için geliyor. Bu yüzden onlara teşekkür etmek istiyorum." dedi.

LA yangınlarının yol açtığı zararın ilk olarak 57 milyar doları bulabileceği açıklanırken, özel şirket AccuWeather ise yaptığı açıklamada ön tahminlere göre yangınlardaki hasar ve ekonomik kaybın 135 ila 150 milyar dolar arasında olabileceğini duyurmuştu.

Los Angeles'ın değişik bölgelerinde 7 Ocak akşamı başlayan ve şiddetli rüzgarlar nedeniyle hızlıca yayılan yangınlarda şimdiye kadar 16 kişi hayatını kaybetti, 13 kişinin de kayıp olduğu açıklandı. Yetkililer, ölü sayısının artmasından endişe ediyor.

Yangınlarda 37 bin dönümden fazla alan kül olurken kent yetkilileri, şimdiye kadar 12 binden fazla binanın hasar gördüğünü, 57 bin yapının daha yangın riski altında olduğunu duyurdu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Amazon Prime Gaming'in Ocak ayı ücretsiz oyunları belli oldu

2025-01-11 12:28 - Teknoloji

Bağcılar Belediye Başkanlığına Yasin Yıldız seçildi

2025-01-09 18:43 - Siyaset

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca 4 ilde yürütülen soruşturmada 2 kişi tutuklandı

2025-01-12 18:48 - Gündem

İsrail'in Gazze Şeridi'nin kuzeyinde bir okulu hedef aldığı hava saldırısında 3 Filistinli öldü

2025-01-10 00:03 - Dünya

Kürekte sezonun açılışı İstanbul'da yapılacak

2025-01-08 16:48 - Spor

Alperen Şengün'ün 32 sayısıyla Rockets, Grizzlies'i 119-115 yendi

2025-01-10 11:24 - Spor

Bir kazan-kazan hamlesi: Piaggio'nun tecrübesi Baykar'ın teknoloji vizyonuyla buluşuyor

2025-01-06 12:42 - Analiz/Röportaj/Dizi/Tefrika

Soykırım benim kime ne? -Ülkü Menşure Solak yazdı-

2025-01-11 10:10 - En Son Yazılar

Galatasaray, ABD'li basketbolcu David Efianayi ile yollarını ayırdı

2025-01-09 16:56 - Spor

Araştırma: Londra, İngiltere'nin en hızlı yaşlanan şehri

2025-01-09 04:37 - Dünya

İlgili Haberler

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar: "Cenevre'ye adanın geleceğini konuşmaya gidiyoruz"

11:27 - Dünya

ABD Senatosu hükümetin kapanmasını önleyecek bütçe tasarısını onayladı

09:13 - Dünya

ABD, Güney Afrika'nın Washington Büyükelçisi Rasool'u 'istenmeyen kişi' ilan etti

04:02 - Dünya

Sırbistan'da bugünkü gösteri öncesinde binlerce öğrenci başkent Belgrad'a geldi

01:47 - Dünya

Türkiye, Kadınlar Dünya Boks Şampiyonası'nda 4 sporcuyla finalde

00:47 - Dünya

Günün Manşetleri

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar: "Cenevre'ye adanın geleceğini konuşmaya gidiyoruz"

11:27 - Dünya

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu balıkçılarla sahurda bir araya geldi

11:02 - Gündem

Kesme altın satışlarında suistimalleri önlemeye yönelik düzenleme Resmi Gazete'de

10:58 - Ekonomi

Hatayspor, Süper Lig'de yarın Sivasspor'u konuk edecek

10:42 - Spor

Bakan Bayraktar, Türkiye'nin petrol ve doğal gaz aramacılığında yeni dönemin başladığını bildir

10:37 - Ekonomi