?>

Liseli itfaiyeciler, gerçeği aratmayan tatbikatlarla mesleğin zorluklarını öğreniyor

İzmir'de itfaiyecilik ve yangın güvenliği alanında eğitim gören meslek lisesi öğrencileri, gerçeği aratmayan eğitimlerle mesleğe hazırlanıyor.

Çevre-Hayat - 1 ay önce

İzmir

"İtfaiyecilik ve Yangın Güvenliği Alanı", Türkiye'de 14 lisede bulunuyor. İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi de kentte bu alana sahip tek okul olarak öne çıkıyor.

Geleceğin cesur itfaiyecilerini meslek hayatına hazırlayan okulda, 235 öğrenci kaza ve yangınlara karşı müdahaleden arama kurtarma çalışmalarına kadar birçok alanda eğitim alıyor.

İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı arasında yapılan protokol kapsamında öğrenciler, teorik eğitimlerin yanı sıra usta öğretici ve öğretmenlerinin gözetiminde kapsamlı tatbikatlarda aktif görev alarak saha deneyimi kazanıyor.

Bu kapsamda liseli itfaiyecilerin öğrendiklerini pratiğe dökmeleri için gerçek bir senaryo üzerinden okulda tatbikat gerçekleştirildi.

Senaryo gereği okulda yangın ihbarı alınması üzerine bölgeye itfaiye araçları, ambulans, arama kurtarma ve acil durum ekipleri yönlendirildi.

Okulun tahliye edilmesinin ardından itfaiye ekiplerince söndürülen yangında, dumandan etkilenen kişiler, merdivenli itfaiye aracıyla kurtarıldı.

Lisenin İtfaiyecilik ve Yangın Güvenliği Bölümü Alan Şefi Ali Rıza Erdoğan, AA muhabirine, itfaiyecilik dendiğinde çoğu kişinin aklına sadece yangın söndürme çalışmaları gelse de itfaiye erlerinin arama kurtarma çalışmalarında da büyük rol oynadığını anlattı.

Öğrencilerin ilk üç yıl enkazda arama kurtarma, hassas burunlu köpeklerle çalışma, ulaşılması zor alanlara iple erişim, karanlık ortamda ilerleme gibi uygulamalı eğitimler aldıklarını ifade eden Erdoğan, son sınıfta ise staj yaptıklarını söyledi.

Erdoğan, itfaiyecilik mesleğinin Türkiye'de önemli ilerleme kaydettiğini belirterek, "Biz de öğrencilerimize eğitimler vererek itfaiyecilik mesleğini geliştirmek ve sektördeki personel eksikliğini gidermek için çalışıyoruz. Geçmiş yıllarda yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremlerde, mezun olan öğrencilerimiz gönüllülük esası doğrultusunda görev aldı. Biz de onlara kılavuzluk ederek eğitimlerimizi vermeye devam ediyoruz." dedi.

"Çekirdekten başlamamız gerektiğine inanıyoruz"

İtfaiyeci ve usta öğretici Pelin Ekinci, 13 yıldır bu işin içinde olduğunu ve bu süreçte kazandığı saha tecrübesini öğrencilere aktarmaya çalıştığını ifade etti.

İtfaiyeciliğin en zor mesleklerden biri olduğunu vurgulayan Ekinci, "Yaptığımız işin şakası yok. İtfaiyecilik, personel aldığımızda 1-2 ayda eğitim verebileceğimiz bir iş değil. O yüzden donanımlı personel yetiştirmek için çekirdekten başlamamız gerektiğine inanıyoruz. Protokol kapsamında da gerek araç gereç kullanımı gerek itfaiyenin işleyişi gerek kişiler arası iletişim ve kurallar, bunların hepsini öğrencilerimize öğretmeye çalışıyoruz." şeklinde konuştu.

11. sınıf öğrencilerinden Arda Topkara, okulda itfaiyecilikle ilgili tüm bilgileri edindiklerini dile getirerek, şunları kaydetti:

"9. sınıfta daha çok itfaiyenin temel adımlarını öğreniyoruz. 10. sınıfa geldiğimiz zaman trafik kazalarında ve enkazda arama kurtarma dersleri alıyoruz. 11. sınıfta ise artık itfaiyeyi A'dan Z'ye kadar öğrenmiş oluyoruz. İşimiz zor bir meslek, her şey çok ani gelişiyor. Hata yapma payının minimize edilmiş olması gerekiyor. Tatbikat da bize bir tecrübe sağladı, her olayı görerek heyecanımızı bir nebze olsun azalttık."

10. sınıf öğrencilerinden Sultan Gülperi ise küçüklükten beri en büyük hayalinin zor durumda kalan insanlara yardım eli uzatmak olduğunu ifade etti.

Bu yüzden mezun olduğunda itfaiye eri olmak istediğini anlatan Gülperi, tatbikatların acil durumlara hazırlık konusunda bilgilendirici olduğunu ve mezun olur olmaz meslek hayatına başlamak istediğini söyledi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

İtalya'ya Yatırım Yapmak: Neden Türk Girişimcilerinin Profesyonel İtalyanca Çevirmenlere İhtiyacı Var

2025-03-09 12:18 - İnsan&Hayat

Ticaret Bakanlığı, stokçulara ve fahiş fiyat uygulayanlara geçen yıl da göz açtırmadı

2025-03-05 13:17 - Ekonomi

The Ultimate Kazakhstan Adventure 2025: Combining Flights, Trains, and Cars

2025-03-03 15:15 - İnsan&Hayat

Türkiye'nin fındık ihracatının yüzde 34'ü Trabzon'dan yapıldı

2025-03-05 17:48 - Ekonomi

Rusya'ya patates ithalatı neredeyse iki katına çıkacak

2025-03-07 07:07 - Özel Haber

Trump'ın Orta Doğu Özel Temsilcisi Witkoff, bölge ziyaretini erteledi

2025-03-03 19:43 - Dünya

İstanbul ve Bursa'dan 55 ülkeye yaptığı perde ihracatını Bingöl'e taşıdı

2025-03-03 18:28 - Ekonomi

Avro Bölgesi'nde yıllık enflasyon şubatta geriledi

2025-03-03 13:42 - Ekonomi

Gazze'de gıda maddelerinin bulunduğu depolarda yangın çıktı

2025-03-08 22:03 - Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan iftar paylaşımı

2025-03-06 23:20 - Gündem

İlgili Haberler

Gümüşhane'de çeyiz sandıklarındaki el işi ürünler usta ellerde yeniden işleniyor

13:02 - Çevre-Hayat

Bilgisayar mühendisi uyuşturucu bağımlılığından Yeşilay sayesinde kurtuldu

12:57 - Çevre-Hayat

Hakkari'de Yeşilay gönüllüleri, bilgilendirici faaliyetlerle bağımlılıktan uzak tutuyor

12:52 - Çevre-Hayat

Muş'ta 3 bin öğrenci "trafik sınıfı"nda eğitim aldı

12:48 - Çevre-Hayat

Balıkesir'de 150 öğrenci 75 bin lego parçasını birleştirerek hayallerindeki kenti oluşturdu

12:42 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Konya Tarım Fuarı, uluslararası alanda rekor katılımla sektöre moral oldu

13:08 - Ekonomi

Kanada'da parti liderleri, yaklaşan seçimler öncesinde ABD gerilimini tartıştı

13:03 - Dünya

Yeni Zelanda'da Tam Siklonu'nun vurduğu bölgede yaklaşık 10 bin bina elektriksiz kaldı

12:58 - Dünya

Trump'ın, İsrail'in İran'a saldırı planını reddederek müzakereleri tercih ettiği öne sürüldü

12:52 - Dünya

Sancaktepe'de patlayan borudan fışkıran su metrelerce yükseğe çıktı

12:47 - Gündem