?>

Lise öğrencilerinin geliştirdiği elektrikli araçlar yarış pistinin 'enerjisini' yükseltti

TEKNOFEST kapsamında düzenlenen "Liseler Arası Elektrikli Araç Yarışları"na 36 takım katılırken geliştirilen araçların, üretildikleri malzemeden dayanıklılıklarına, aldıkları mesafenin süresinden ucuzluğuna kadar özellikleri dikkati çekti.

Teknoloji - 3 yıl önce

Ankara

TEKNOFEST Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali kapsamında TÜBİTAK tarafından bu yıl 17'ncisi organize edilen Efficiency Challenge (EC) Elektrikli Araç ve ilk kez yapılan Liseler Arası Elektrikli Araç yarışları gençlerin heyecanına sahne olurken birbirinden farklı özelliklerdeki araçlar da vitrine çıktı.

AA muhabirleri, TOSFED Körfez Yarış Pisti'nde gerçekleştirilen yarışmalar sırasında hem lise öğrencilerinin hem de öğretmen ve okul yöneticilerinin heyecanına ortak oldu.

TEKNOFEST 2021 kapsamında TÜBİTAK bu yıl EC Elektrikli Araç Yarışları'nın 17'ncisini gerçekleştiriyor. Liseler Arası Elektrikli Araç Yarışları ise ilk kez yapılıyor. 36 takımın "en verimli araç" unvanını kazanabilmek hedefiyle rekabet ettiği liseler arası yarışma, dün ve bugün yarış pistinin "enerjisini" yükseltirken farklı özelliklerdeki araçlar izleyenlerin ilgisini çekti.

Yarışa katılan ekipler, araçlarının özelliklerini anlatırken, duydukları heyecanı da paylaştı.

"Gelecek, elektrikli araçlarda"

Ankara Cezeri Yeşil Teknoloji Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Öğrencisi Ömer Faruk Top, araçlarını 1,5 aylık sürede tamamladıklarını belirterek, “Aracımızı tamamen hafif materyallerden yaptık. Ayrıca aracımız en ekstrem koşullarda bile en az enerjiyi harcıyor, 220 voltla aracımız şarj oluyor. Herhangi bir ev prizi bu aracı şarj edebilir. Aracımız 100 kilometrede 2,5-3 lira yakıyor. Buradaki en verimli ve dayanıklı aracı yaptığımızı düşünüyoruz." dedi.

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Motorlu Araçlar Teknolojisi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Öğretmeni Eyüp İlhan, 30-40 bin lira civarına mal ettikleri araçlarının, ruhsatı olsa trafiğe çıkacak kadar güvenli olduğunu söyledi.

450 kilogramlık araçlarını 4 aylık sürede tamamladıklarını bildiren İlhan, "Umuyorum ki yarışta başarı elde edeceğiz. Gelecek, elektrikli araçlarda olacak. Petrol bir yere kadar. Biz bu araçları ne kadar geliştirebilirsek milli teknoloji geleceğimize o kadar yön vermiş oluruz." diye konuştu.

- "Aracımız 100 kilometrede 1 lira yakıyor, bunu 50 kuruşa düşürmeye çalışıyoruz"

Yarışmaya Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nden katılan Sedat Simavi Endüstri Meslek Lisesi Öğrencisi Ömer Gander, arabalarını 50 bin liraya mal ettiklerini aktararak, "Aracımız 100 kilometrede 1 lira yakıyor, bunu 50 kuruşa düşürmek için çalışıyoruz. Dağları, denizleri aştık geldik, bu bizim için bir gurur." ifadelerini kullandı.

Denizli Çameli Mesleki Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Kürşat Yellice, liseler arası en büyük aracı kendilerinin yaptığına işaret ederek, genellikle araçların küçük yapıldığını dile getirdi. Geliştirdikleri aracın aslında 4 kişilik olduğunu vurgulayan Yellice, şu bilgileri verdi:

"Aracımızın arka kabinleri de var ama henüz koltukları yok. Aracımız trafiğe çıkabilecek durumda. Bütün kontrolleri, testleri geçtik, her şeyimiz tamam. 650 kiloluk aracımızı 4 ayda yaptık ve 120 bin lira civarına mal ettik. Biz ekibimize inandık, buraya kadar geldik."

Kız öğrencilerin yarış heyecanı

Gaziantep Dene-Yap Lisesi Öğrencisi İncinur Yıldız da yarışmada sürücü olmaktan mutluluk duyduğunu belirterek, "Çok mutluyum. Sürücülük kariyerimi devam ettirmek istiyorum. Yarışmalara katılmaya devam edeceğim. 'Şoför benim' deyince şaşırıyorlar, çok yargılayıcı bakıyorlar. Bazen tebrik edenler de oluyor." değerlendirmesinde bulundu.

İstanbul Üsküdar Halide Edip Adıvar Anadolu Lisesi Öğrencisi Ayşe Nihan Çakar, takımda 15 kişinin bulunduğunu, bunlardan 10’unun kız öğrencilerinden oluştuğunu bildirdi.

Okullarında "Elektrikli Araç Kulübü" kurarak çalışmalara başladıklarını ifade eden Çakar, "Aracı 2 ayda yaptık, 50 bin liraya mal ettik. Aracımız 250 kilogram. Maksimum 70 kilometre hıza çıkıyoruz. Buradaki hedefimiz gerçekten bir şeyleri başarabilmiş olmak. Bu aracı buraya getirmiş olmamız bunun kanıtı." dedi.

Çakar, çevre kirliliğinin önüne geçmek istediklerine de dikkati çekerek, "Bu yarışmadan sonra hepimizin aklı mühendis olmaya gitmeye başladı." diye konuştu.

"Aracımız çelikten 3 kat daha dayanıklı"

Of Hacı Mehmet Bahattin Ulusoy Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Makine Bölümü Öğretmeni Fatih Mehmet Aydın, araçlarının karbon fiberden yapıldığını, çelikten 3 kat daha dayanıklı olduğunu savundu.

Aracın, ağırlığının daha düşük olmasından dolayı daha az enerji harcadığını vurgulayan Aydın, "Aracımız yaklaşık 120 kilogram civarında. Biz TEKNOFEST'in yarışmalarını öğrendikten sonra aracı 8 ay gibi bir sürede tamamladık." ifadelerini kullandı.

Yaptıkları araçla öğrencilerin ve halkın yoğun ilgisiyle karşılaştıklarını belirten Aydın, yarışma sonrası öğrencileriyle ortaokulları gezmeyi planladıklarını sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Hande Göktepe, doğal güzelliğiyle çıkışta

2021-09-01 01:09 - Magazin

Stadyumlara girişte yeni dönem

2021-09-04 17:17 - Spor

Kırgızistan'ın Issık Göl bölgesindeki yaylalar doğaseverleri cezbediyor

2021-09-03 16:02 - Çevre-Hayat

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Yeni anayasa hazırlığımızı önümüzdeki yılın ilk ayları milletimizin takdirine sunmakta kararlıyız

2021-09-02 00:11 - Siyaset

Yavuz Ağıralioğlu, Sıla Festivali'nde Ermenek esnafını ziyaret etti

2021-09-03 22:00 - Gündem

Biden Afganistan işgalini bitirme kararını savundu

2021-09-01 03:06 - Dünya

Galatasaray'ın UEFA Avrupa Ligi kadrosu belli oldu

2021-09-03 18:31 - Spor

Edirne Sarayı'ndaki caminin kalıntılarına ulaşıldı

2021-09-05 15:11 - Kültür Sanat

“Sakin Şehir“ Taraklı'da kadınların imece usulü kış hazırlığı başladı

2021-08-30 14:21 - Kültür Sanat

17. TÜBİTAK Efficiency Challenge Elektrikli Araç Yarışları başladı

2021-09-04 15:26 - Teknoloji

İlgili Haberler

Üniversitelilerden uçaklar için yapay zeka destekli güvenlik sistemi

13:02 - Teknoloji

Türk bilim insanları şeker ölçümünü pratik hale getiren tıbbi cihaz üretti

12:07 - Teknoloji

Hasankeyf'te "El Cezeri Bilim Merkezi" kuruluyor

15:52 - Teknoloji

Yeni teknolojiler kale ve şatoları da fethediyor

14:52 - Teknoloji

Türk sivil havacılığının doğum yeri Çuhadarağa Sokağı

14:17 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Cumhurbaşkanı Erdoğan, G20 Liderler Zirvesi'nde aile fotoğrafı çekimine katıldı

22:47 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan, MIKTA Liderler Buluşması'na katıldı

22:22 - Siyaset

BM: İsrail'in son anda rota değiştirmesinin ardından Gazze'de yardım konvoyları yağmalandı

22:07 - Dünya

Gürcistan Cumhurbaşkanı Zurabişvili'den parlamento seçimlerinin yeniden yapılması çağrısı

22:03 - Dünya

İsrail ordusunun Beyrut'un merkezine düzenlediği saldırıda 5 kişi öldü

21:57 - Dünya