?>

Liderlerin korumaları, kullandıkları spor uygulaması ile konumlarını açık ediyor

ABD Başkanı Joe Biden, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un korumalığını yapan görevlilerin, kullandığı "fitness" uygulaması aracılığıyla internet üzerinden takip edilebildiği ortaya konuldu.

Dünya - 6 ay önce

Ankara

Le Monde'un haberine göre, Macron, Biden ve Putin'in korumalığını yapan bazı görevlilerin kullandığı Strava isimli spor uygulaması ile iş gezileri dahil hareketlerinin internet üzerinden izlenebildiği ortaya çıktı.

Uygulama kullanıcılarının profillerinin herkese açık olduğu ve uygulama verilerinin büyük çoğunluğunun coğrafi konuma göre belirlendiği aktarılan haberde, bu uygulamanın önde gelen devlet başkanlarının korumalığını yapan görevliler tarafından kullanılmasının "benzeri görülmemiş ölçekte" güvenlik açığı yarattığı kaydedildi.

Haberde, liderlere ve eşlerine seyahatlerinde eşlik eden Fransız ve Amerikan Gizli Servisi ajanlarının uygulamayı kullanarak, bu siyasilerin kaldığı konumları açık ettiği ileri sürüldü.

100 milyondan fazla kullanıcısı bulunan uygulamanın, Rusya'nın Federal Güvenlik Teşkilatı (FSB), ABD ve Fransız Gizli Servisinde devlet liderlerinin güvenliğinden sorumlu korumalar tarafından kullanıldığı ve korumaların özel hayatlarına ilişkin verileri sunmasıyla da güvenlik sorunu teşkil ettiği kaydedildi.

ABD Başkanı Biden'ın eşi Jill Biden'ın 2024 Paris Olimpiyatları dolayısıyla Paris'e yaptığı ziyaret kapsamındaki hareketlerinin, güvenlik görevlilerinin kullandığı spor uygulamasıyla açık edildiği kaydedilen haberde, Macron'un da 11-12 Temmuz 2023'te NATO Zirvesi'ne katılmak için gittiği Litvanya'da kalacağı otelin de ona eşlik eden korumanın Strava'ya girdiği yürüyüş verileriyle bilindiği aktarıldı.

Haberde ayrıca eski ABD Başkanı Donald Trump'ın 2018'de Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ile Singapur'da planladığı görüşmeye ilişkin ise ABD gizli ajanının iki liderin görüşmesinden 6 gün önce Singapur'da Strava uygulamasına kaydettiği koşu verileriyle toplantı yerinin bilindiği kaydedildi.

Benzer şekilde Vladimir Putin'in de Kasım 2019'da Brezilya'nın başkenti Brasilia'da kalmayı planladığı otelin korumalarından biri tarafından Strava uygulamasına girilen spor etkinlik verileriyle öğrenilebildiği ifade edildi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

İsrail'in Han Yunus kentine düzenlediği saldırıda 10'u çocuk 38 Filistinli hayatını kaybet

2024-10-25 11:37 - Dünya

Oyuncak araba tutkunu çocuk, arabalarını evindeki "müze" gibi alanda sergiliyor

2024-10-27 15:02 - Çevre-Hayat

Emine Erdoğan'dan Cumhuriyet'in 101'inci yılı paylaşımı

2024-10-29 23:07 - Gündem

Para milli tekvandocu Mahmut Bozteke, üçüncü olimpiyat madalyası için kollarını sıvadı

2024-10-28 11:37 - Spor

Bellona Kayserispor, deplasmanda Atakaş Hatayspor'u mağlup etti

2024-10-26 15:52 - Spor

Aysel ve Cansel Özkan kardeşler, Avrupa'da kazandıkları madalyaları değerlendirdi

2024-10-30 11:42 - Spor

Türkiye'nin "yol haritası"nda 2025 rotası belli oldu

2024-10-29 11:22 - Gündem

LaLiga'da El Clasico'yu farklı kazanan Barcelona, liderliğini pekiştirdi

2024-10-28 11:22 - Spor

Ankara'da 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı etkinlikleri nedeniyle bazı yollar trafiğe kapatılacak

2024-10-28 17:28 - Gündem

Genç milli halterci Merve İlden'den Avrupa Şampiyonası'nda 2 bronz madalya

2024-10-27 20:02 - Spor

İlgili Haberler

Kremlin, Ukrayna ile sivil altyapılara saldırılardan vazgeçme ihtimalini değerlendirdi

15:48 - Dünya

ABD İç Güvenlik Bakanı Kristi Noem'in restoranda yemek yerken çantası çalındı

15:37 - Dünya

Anket: Almanya’da AfD’nin yükselişi devam ediyor

15:33 - Dünya

Filipinler açıklarında 6,2 büyüklüğünde deprem

14:38 - Dünya

İsrail ordusunun Lübnan'da araçları hedef aldığı saldırılarda 2 kişi öldü

14:22 - Dünya

Günün Manşetleri

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Berset'i kabul etti

16:42 - Siyaset

Türkiye Maarif Vakfı, Avustralya'daki ikinci kampüsünü açtı

16:38 - Gündem

Eyüp Musiki Vakfı Çocuk Korosu 23 Nisan kapsamında 100 fidan dikti

16:33 - Gündem

TBMM çocuk özel oturumunu 4. sınıf öğrencisi Berra Koramaz yönetti

16:28 - Siyaset

Milli iradenin simgesi TBMM 105 yaşında

16:23 - Siyaset