?>

Libyalı taraflar Türkiye ve Rusya'nın ara buluculuğunda ateşkesi görüşecek

Libya'daki çatışmaların sonlandırılması için UMH Başbakanı Fayiz es-Serrac ve ülkenin doğusundaki silahlı güçlerin lideri Halife Hafter, Moskova'da bir araya gelecek.

Dünya - 5 yıl önce

Trablus

Libya'da barış ve istikrarı sağlama çabaları kapsamında Moskova'da temaslarda bulunacak Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Rus mevkidaşlarıyla bir araya gelecek.

Libyalı tarafları temsilen meşru yönetim Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Başbakanı Fayiz es-Serrac, Devlet Yüksek Konseyi Başkanı Halid el-Mişri ve diğer hükümet yetkililerinin de bulunacağı görüşmelerde, diplomatik kaynaklar, bir ateşkes anlaşmasının imzalanmasının gündemde olduğunu bildirdi.

Rusya’nın Libya Temas Grubu Başkanı Dengov: Libya’da ateşkes imzalanması olasılığı müzakere edilecekHafter’e bağlı güçler ateşkesi kabul etti

Ulusal bir televizyon kanalına canlı yayında bağlanan Serrac, Libyalılara hitaben, ateşkes anlaşması imzalanmasına yönelik gelişmeler ve siyasi sürece ilişkin açıklamalarda bulundu.

Libya'da, "hayatını kaybeden gençlerin kanına, şehitlerin ruhuna" bağlı kalacaklarını ve sivil bir devlet arayışından vazgeçmeyeceklerini vurgulayan Serrac, "Ateşkes anlaşmasını imzalamak gelecekteki anlaşmalar için itici bir adım olacak. Bu, Libyalıların akan kanını durdurma girişimidir. Ateşkesi, ulusal birliği ve sosyal dokuyu korumak amacıyla güçlü olduğumuz bir pozisyonda ateşkesi kabul ettik." diye konuştu.

Serrac, "anlaşmanın bozulması ve silahlı operasyonların başlaması halinde misliyle karşılık vermeye hazır olduklarının" altını çizerek, "Ulusal prensiplerimizden vazgeçmedik. Ateşkes anlaşması ancak ve sadece tiranlık ve silah zoruyla hükmetme hayali kuranların amaçlarını ortadan kaldırma yönünde atılmış bir adımdır." ifadelerini kullandı.

Libyalı tarafların imzalayacağı öne sürülen ateşkes anlaşmasını açık biçimde dile getirmekten kaçınan Serrac, şunları söyledi:

"Başlayacağımız siyasi süreç, uzun zamandır hayallerimizdeki devleti kurmak için yaptığımız fedakarlıkların devamı niteliğinde olacaktır. Aramızdaki farklılıklar ancak demokrasi ve diyalog yoluyla aşılabilir. Artık bizim için bir kişinin veya ailenin baskıcı yönetimini kabul etmemiz mümkün değil. Tüm Libyalıları, geçmişi arkada bırakmaya, ayrışmadan vazgeçmeye, barış ve istikrar için safları sıklaştırmaya çağırıyorum."

Hafter Moskova'da

Aynı şekilde Rus medya kuruluşu Sputnik de Libya'nın doğusundaki silahlı güçlerin lideri Hafter'in bu sabah saatlerinde Moskova'ya ulaştığını aktardı.

Rusya'nın Libya Temas Grubu Başkanı Lev Dengov da dün UMH Başbakanı Serrac ve darbeci General Hafter'in Moskova'ya yapacağı ziyarette ateşkes anlaşmasının yapılabileceğini açıklamıştı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

İnsansız iş makinesi ile kar küreme yapıldı

2020-01-06 20:32 - Gündem

Kanada İran’a karşı uluslararası çalışma grubu kurdu

2020-01-11 12:52 - Dünya

Fenerbahçe'den 18 ayda 6 stoper transferi

2020-01-09 17:22 - Spor

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, Erzincan'da gece kayağı yaptı

2020-01-12 14:42 - Genel

ABD, Suriye’de İran destekli grupları vurdu

2020-01-10 14:07 - Dünya

Mahrem imamın ifadeleri örgüt üyelerini deşifre etti

2020-01-10 16:32 - Gündem

Gol ortalamasında Bundesliga lider, Süper Lig ikinci

2020-01-08 14:17 - Spor

Devlet Tiyatrolarından dünya klasiği 10 esere 'özel hafta'

2020-01-12 16:07 - Genel

Kosova'dan gelen heyet Diyarbakır annelerini ziyaret etti

2020-01-12 19:27 - Gündem

Kızı süt içsin diye kurduğu çiftlikle zincir marketlere girdi

2020-01-10 14:52 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

Trump, Ukrayna'dan 500 milyar dolar değerinde nadir toprak elementi istediğini söyledi

19:02 - Dünya

F-35'lerin maliyet hesaplarını şişiren Lockheed Martin, Pentagona yaklaşık 30 milyon dolar ödey

18:57 - Dünya

İsrailli aşırı sağcı Bakan'dan "Gazze'yi ilhak" tehdidi

17:18 - Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Endonezya'da

16:18 - Dünya

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği, Libya'da keşfedilen toplu mezarlar nedeniyle endişeli

16:08 - Dünya

Günün Manşetleri

TCMB Başkanı Karahan'dan toplumsal refaha katkıda fiyat istikrarı vurgusu

19:32 - Ekonomi

Galatasaray, altyapısına 16 yeni ismi dahil etti

19:27 - Spor

Süper Lig'de 25, 26 ve 27. hafta maçlarının programı açıklandı

19:23 - Spor

Galatasaray-Fenerbahçe derbisi 24 Şubat Pazartesi günü oynanacak

19:18 - Spor

Çaykur Rizespor, Berkay Özcan'ı transfer etti

19:13 - Spor