Libya ordusunun hedefindeki stratejik nokta 'Vatiyye Hava Üssü'

Libya ordusunun Hafter milislerinden geri almak için operasyon başlattığı Vatiyye Askeri Üssü, ülkenin batısını kontrol altında tutabilen 50 kilometre alan üzerine kurulu yapısıyla önemli stratejik bölgeler arasında bulunuyor.

Dünya - 4 yıl önce

İstanbul

Libya ordusundan adının açıklanmasını istemeyen bir kaynağın, verdiği bilgiye göre, ordu güçleri, ülkenin batısındaki Vatiyye Askeri Üssü'nü gayrimeşru silahlı güçlerin lideri Halife Hafter milislerinden temizlemek için operasyon düzenliyor.

Kara birliklerince düzenlenen ağır top atışılarıyla üssün çevresindeki yol açılırken, üsse yakın bölgede ise çatışmalar yaşanıyor.

Söz konusu kaynak, ordunun son dönemde üssün çevresinde gerçekleştirdiği yoğun hava harekatı dolayısıyla içerdeki milislerin çoğunun kaçtığını, bu nedenle üssün tamamını kontrol altına almanın kolay olacağını belirtti.

Libya'nın başkenti Trablus'un güneybatısında yer alan Vatiyye Askeri Üssü'nün, Hafter yanlısı milislerin, ülkenin batısında ellerinde tuttukları son ve en stratejik nokta olduğu belirtiliyor.

Libya ordusunun 13 Nisan'da Trablus'tan Tunus sınırına kadar uzanan alanda kontrolü ele geçirmesinin ardından, söz konusu bölgelerden kaçan Hafter milislerinden bazılarının başkentin 140 kilometre güneybatısında yer alan Vatiyye Askeri Üssü'ne sığındığı biliniyordu.

Ancak Libya ordusuna bağlı hava unsurlarının, 20 günde üs ve çevresindeki Hafter milislerine, silah depolarına en az 20 hava harekatı yaptığı bu nedenle çok sayıda Hafter yanlısı milis ve liderin üsten kaçtığı ifade edildi.

Vatiyye Üssü'nün Libya'nın batısı için önemi

Hafter, Nisan 2019'da Trablus'a yönelik saldırı emri vermesinin ardından, savaş uçaklarıyla başkent çevresini vurmak için Vatiyye Üssü'nü yoğun biçimde kullamıştı.

Libya ordusu, 25 Mart'ta başlattığı Barış Pınarı Harekatı ile Hafter milislerinin Vatiyye'yi kullanarak elde ettiği üstünlüğü ortadan kaldırdı. Ancak Vatiyye Üssü, çölün ortasında geniş ve çok korunaklı bir askeri alan olması hasebiyle stratejik önemini koruyor.

İkinci Dünya Savaşı sırasında 1942 yılında açıldığı dönemde Ukbe bin Nafi olarak isimlendirilen Vatiyye, Mitiga Havalimanından sonra en önemli hava üssü olarak kabul ediliyor. Vatiyye ayrıca Libya'da sivil uçuşların yapılmadığı tek üs olarak biliniyor.

Ağustos 2014'te Hafter milislerinin kontrolüne geçen Vatiyye'yi geri alabilmek için hükümete bağlı birlikler 2016 yılına kadar üssün etrafında hazırlıklar yaptı. Nisan 2019'da kontrolü kısa süreli olarak sağlasa da daha sonra yeniden kaybetti.

Hafter milisleri Ağustos 2014'ten bu yana yaklaşık 6 yıldır üssü "Batı operasyonları komuta merkezi" olarak kullanıyor.

Libya ordusu, 3 Nisan'da Vatiyye'ye düzenlediği hava operasyonunda üste bulunan Hafter milislerine ait park halindeki 3 adet Su-22 savaş uçağı ile çok sayıda araç, ağır silah ve tesisi imha etti.

Söz konusu operasyon Hafter güçlerinin verdiği büyük zayiatla, Trablus'un batı bölgelerinde hava üstünlüğünün Libya hükümetine geçmesinde önemli bir rol oynamıştı.

Üssün stratejik önemini artıran unsurlar

Libya'nın bütün batı bölgelerini kontrol altında tutabilen hava üssü, buradan kalkan savaş uçaklarının gerektiğinde Tunus ve Cezayir'de de yakıt ikmali olmadan operasyon yapabilmelerine imkan sağlıyor.

Amerikalılar tarafından 1942 yılında yapılan üs, 7 ile 10 bin asker kapasitesinde bir altyapıya sahip. Libya'daki diğer askeri üsler önemini bulundukları şehirlerden alırken, Vatiyye ise kurulduğu bölgenin coğrafi özelliği ile ön plana çıkıyor.

Libya'nın devrik lideri Muammer Kaddafi döneminde Vatiyye Üssü'nde, Fransız yapımı çok maksatlı Dassault Mirage 2000 savaş uçaklarının filosu bulunuyordu.

"Arap Baharı" isimli süreçte gerçekleştirilen 2011 yılındaki NATO müdahalesinde, Vatiyye'de bulunan uçaklar, askeri mühimmat, hava savunma sistemleri ve radarlar imha edildi ancak altyapı zarar görmedi.

Hafter milislerinin Libya'nın batı bölgelerine yönelik komuta merkezi, hala bu 50 kilometrekarelik alanda kurulan üste bulunuyor.

Sığınaklar ve depolarla kapanmaya imkan veriyor

Vatiyye Hava Üssü'nde uzun süre yetecek kadar yaşam malzemesinin saklanabileceği bir sistem bulunuyor. Ayrıca gerektiğinde çatışma ve savunma için akaryakıt, silah ve mühimmat ikmaline de uzun süre ihtiyaç duyulmuyor.

Vatiyye'nin ele geçirilmesiyle Libya ordusunun güvenli bir üsse sahip olmasının yanında, Mitiga Havalimanına alternatif olarak başkentin batısındaki Zuvara Havalimanının da sivil uçuşlar için kullanılmasının önü açılacak.

Libya'yı takip eden bölge uzmanları, hükümetin ülkenin batısında yeniden elde ettiği kazanımları koruyabilmesi için Vatiyye'de kontrolün sağlanmasının hayati önem taşıdığı, aksi takdirde üssün Hafter güçlerince büyük bir tehdit olarak tekrar faaliyete geçirilebileceği değerlendirmesinde bulunuyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Trablus hükümetinin Terhune manivelası ve Sebha sürprizi

2020-05-01 18:02 - Dünya

İlahiyatçı Prof. Dr. Akşit: Peygamber Efendimizin sünnetine yapıştığımız için Allah sırtımızı yere getirmiyor

2020-05-05 03:48 - Günün Sesi

Gagarin'in uzay kapsülüne yere iner inmez besmele çekildiği ortaya çıktı

2020-05-04 05:57 - Özel Haber

TRT Çocuk, çocukların beğenisini ebeveynlerin güvenini kazandı

2020-05-03 16:37 - Medya

Gıda sanayisi için yerli iki patates çeşidi geliştirildi

2020-04-30 15:42 - Gündem

Vefa İletişim Merkezlerine bugüne kadar 4 milyon 652 bin 827 talep ulaştı

2020-05-02 21:37 - Gündem

Yurtlarda gözetim altında kalanlar zamanlarını kitap okuyarak değerlendiriyor

2020-05-02 16:52 - Çevre-Hayat

MİT'ten Irak'ın kuzeyinde operasyon

2020-05-02 19:47 - Gündem

Ekvador'da son 24 saatte Kovid-19/ koronavirüsten 208 kişi öldü

2020-04-29 03:02 - Dünya

Şehit Piyade Uzman Onbaşı Gündeş son yolculuğuna uğrulandı

2020-05-05 15:58 - Genel

İlgili Haberler

İsrail ordusunun, Gazze'de düzenlediği saldırılarda çok sayıda Filistinli öldü ve yaralandı

15:02 - Dünya

İtalya Başbakanı Meloni, AB'nin üst pozisyonlarına isim belirleme biçimini eleştirdi

14:58 - Dünya

Araştırma: Nadir canlılara ev sahipliği yapan bölgelerin korunması toplu yok olmayı önleyebilir

14:22 - Dünya

İsrail'in 264 gündür saldırılarını sürdürdüğü Gazze'de can kaybı 37 bin 718'e çıktı

14:07 - Dünya

İklim değişikliği, İsviçre Alplerindeki ölümcül heyelanları tetikliyor

13:52 - Dünya

Günün Manşetleri

Muşlu ailelerden çocuklarına "Teslim olun" çağrısı

15:08 - Gündem

İsrail ordusunun, Gazze'de düzenlediği saldırılarda çok sayıda Filistinli öldü ve yaralandı

15:02 - Dünya

İtalya Başbakanı Meloni, AB'nin üst pozisyonlarına isim belirleme biçimini eleştirdi

14:58 - Dünya

Fenerbahçe'nin yeni transferi Levent Mercan: Her zaman en iyisini yapmaya çalışırım

14:52 - Spor

AFAD filosuna 2028'e kadar 35 İHA'nın katılması planlanıyor

14:38 - Gündem