Libya'da 'silahsız gelecek' çağrısı

ABD'nin Trablus Büyükelçisi Richard Norland ve Libya'nın doğusundaki Hafter yanlısı Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi Başkanı Akile Salih, Libya'nın geleceğini silah zoruyla belirlemeye çalışmaktan kaçınılması gerektiğini belirtti.

Dünya - 4 yıl önce

Libyan

ABD'nin Trablus Büyükelçisi Richard Norland ve Libya'nın doğusundaki Hafter yanlısı Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi Başkanı Akile Salih, Libya'nın geleceğini silah zoruyla belirlemeye çalışmaktan kaçınılması gerektiğini belirtti.

ABD'nin Trablus Büyükelçiliğinin Facebook hesabından yapılan yazılı açıklamaya göre, Büyükelçi Richard Norland ve Temsilciler Meclisi Başkanı Salih, Libya'daki son gelişmeleri ele aldıkları bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Görüşmede, Norland ve Salih, Libya'nın geleceğini silah zoruyla belirlemeye çalışmaktan kaçınılması gerektiğini vurguladı.

Temsilciler Meclisi Başkanı Akile Salih, görüşme sırasında Libya ile ABD arasındaki ortak ve yapıcı iletişimin önemli olduğunu belirterek, Libyalılar arasındaki çatışmaların sonlandırılmasının zamanının geldiğini kaydetti.

Büyükelçi Norland da terörle mücadelenin önemli olduğunu vurgulayarak, terör gruplarının ülke genelinde yeniden bir araya gelmelerine ortam sağlayacak silahlı çatışmaların devam etmesinin tehlikesi konusunda uyarıda bulundu.

Ülkenin doğusundaki gayrimeşru silahlı güçlerin lideri Halife Hafter'e bağlı milislerin ramazan ayında ateşkes çağrısına da değinen Norland, tarafların, Libyalıların geleceği için 23 Şubat'ta Cenevre'deki 5+5 formatındaki askeri komite toplantıları görüşmeleri sırasında varılan anlaşma çerçevesinde ciddi adımlar atarak kalıcı ateşkes için BM gözetiminde yeniden müzakerelere dönmelerini umduğunu ifade etti.

Birleşmiş Milletler (BM) tarafından tanınan Libya Ulusal Mutabakat Hükümetine (UMH) bağlı güçler son dönemde ülkenin batısında askeri alanda birçok başarıya imza atarak yaklaşık 3 bin kilometrekarelik alanı Hafter milislerinden temizlemişti. Hükümet güçleri, Hafter milislerinin başkente yönelik saldırılarında harekat ve ikmal merkezi olarak kullandıkları Terhune kentini geri almak için operasyon başlatmıştı.

Hükümetin son dönemde sahadaki başarıları üzerine, Hafter, Libya'daki "siyasi geçiş sürecinin çerçevesini çizen BM'nin kabul ettiği Suheyrat Anlaşması'nın geçerliliğini yitirdiğini" ileri sürerek, "ülkeyi yönetecek uygun kuruma karar verilmesi gerektiğini" söylemişti.

Bu konuşmanın ardından Hafter taraftarları sokağa inerek, darbeci generalden görevi üstlenmesini talep ettikleri gösteriler düzenlemişti.

Hafter, birkaç gün sonra tekrar kameraların karşısına geçerek Suheyrat Anlaşması'nın sona erdiğini ve "halkın kendisine verdiği yetkiyi kabul ettiğini" söylemişti.

Ancak Hafter'in aynı zamanda kendi bölgesindeki müttefiklerine yönelik de darbe anlamını taşıyan bu girişimi, uluslararası alanda tepkiyle karşılanmıştı.

Hafter'e bağlı sözde Libya Ulusal Ordusu'nun Sözcüsü Ahmed el-Mismari, ramazan ayı boyunca tek taraflı ateşkes ilan ettiklerini öne sürmüş ancak bu duyurudan sadece birkaç saat önce Hafter'e bağlı milisler başkentin güneyine roketli saldırılar düzenlemişti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Rusya hatırlattı: Atatürk bundan tam 100 yıl önce Lenin'e mektup gönderdi

2020-04-26 20:47 - Özel Haber

Lübnan'daki gösterilerde ilk belirlemelere göre 10 kişi yaralandı

2020-04-28 14:22 - Dünya

Trablus hükümetinin Terhune manivelası ve Sebha sürprizi

2020-05-01 18:02 - Dünya

Barajda izinsiz balıklandırma yapan ABD uyruklu kişiye 10 bin lira ceza verildi

2020-04-29 17:32 - Gündem

Gıda sanayisi için yerli iki patates çeşidi geliştirildi

2020-04-30 15:42 - Gündem

Bakan Zehra Zümrüt Selçuk: Huzurevlerimiz için yeni önlemler devreye aldık

2020-04-26 16:18 - Siyaset

Bal kestaneden mi, kekikten mi bilinecek

2020-04-28 15:26 - Ekonomi

Ekvador'da son 24 saatte Kovid-19/ koronavirüsten 208 kişi öldü

2020-04-29 03:02 - Dünya

Koronavirüs salgınında son 24 saat

2020-04-28 02:57 - Gündem

Ticaret Bakanlığı, TOBB ve Facebook'tan KOBİ'lere yönelik dijital iş birliği

2020-04-28 16:12 - Medya

İlgili Haberler

İsrail'in Gazze şehrinin doğusuna düzenlediği saldırılarda onlarca kişi öldü

23:23 - Dünya

Fransa erken genel seçimlerinde sandıktan sol ittifakı birinci çıktı

22:33 - Dünya

Nepal'de muson yağmurlarının yol açtığı afet ve kazalarda 62 kişi öldü

21:23 - Dünya

Pakistan'da eriyen buzulların yol açtığı selde yüzlerce kişi evlerinden tahliye edildi

19:02 - Dünya

Rusya: Donetsk bölgesinde Çigari yerleşim birimini ele geçirdik

18:18 - Dünya

Günün Manşetleri

Kars'ta su baskınları, Ağrı'da sel

23:53 - Asayiş

AFAD'dan Karadeniz'de etkili olan yağışa ilişkin açıklama

23:43 - Asayiş

İsrail'in Gazze şehrinin doğusuna düzenlediği saldırılarda onlarca kişi öldü

23:23 - Dünya

Yurdun kuzeydoğu kesimlerinde yarın kuvvetli sağanak bekleniyor

23:02 - Asayiş

Fransa erken genel seçimlerinde sandıktan sol ittifakı birinci çıktı

22:33 - Dünya