?>

'Leyleklerin anne ve babası' göç yolunda takipte

Bursa'nın Karacabey ilçesindeki Uluabat Gölü ve çevresindeki doğal değerlere projeleriyle katkı veren "leyleklerin anne ve babası" Arıcı çifti, 16 yerleşim biriminde leylekleri ve yuvalarını tek tek kontrol etti ve popülasyonun arttığını saptadı.

Çevre-Hayat - 7 yıl önce

BURSA

Bursa'nın Karacabey ilçesindeki Uluabat Gölü ve çevresindeki doğal değerlere projeleriyle katkı veren "leyleklerin anne ve babası" Fransizka ve Prof. Dr. İsmet Arıcı çifti, Avrupa Leylek Köyleri Ağı'nda Türkiye'yi temsil eden Eskikaraağaç Mahallesi'nde göç yolundaki leylekleri izlemeye başladı.

Leyleklere adeta hayatlarını adayan, Leylek Dostu Köyler Projesi'nin mimarı İsmet Arıcı ile eşi Fransizka Arıcı, yaptıkları gözlemde leyleklerin güncel durumunu not etti.

Bu kontrolleri, "Yaşayan Göller Ağı"na 2001 yılında dahil edilen ülkenin en geniş nilüfer yataklarına sahip kuş göç yolundaki Uluabat Gölü'nün çevresindeki tüm mahallelerde yuvalara tek tek bakarak gerçekleştiren çift, kuşlara etkileyebilecek unsurları da not ederek tedbirler alınmasını sağlıyor.

Fransizka Arıcı, AA muhabirine, Türkiye'de mayıs ortasına kadar leylek göçünün devam ettiğini söyledi.

Geçen yılla aynı sayıda yuvanın aktif olduğunu aktaran Arıcı, "Bütün yuvalarda 1 leylek kuluçkada yatıyor. 1 yuvada ise yeni hareketlilik var. Yani köyde misafir ettiğimiz leylek sayısında azalma yerine artış olmuş." diye konuştu.

Arıcı, bunda Karacabey Belediyesi Leylek Master Planı çerçevesinde hazırladıkları ve Alman çevre kuruluşu EuroNatur tarafından desteklenen projenin etkisi olduğunu dile getirdi.

"Tek bir hamleyle bölgeye 3 katkı"

İsmet Arıcı da Uluabat'ın korunması çerçevesinde, 2004 yılında "Leylek Dostu Köyler Projesi" hazırladıklarını anımsatarak o günden beri yoğun bir şekilde doğa için mücadele ettiklerini anlattı. Elektrik hatlarının kabloluya dönüştürülmesini sağladıkları 12 köyde 160'ın üzerinde yuva platformu hazırlanmasına katkı sunduklarını belirten Arıcı, "Çalışmaların sonunda, insan etkenli leylek ölümlerini bugün neredeyse tamamen bitirmiş durumdayız. Ancak şunu gördük ki leyleklerin ölümünü önlemek yeterli değil. Beslenme alanlarının da iyileştirilmesi gerekiyor." dedi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Dergilikte 563 dergi ve gazete dijital olarak okunabiliyor

2018-04-09 15:33 - Medya

Şanlıurfa’da 48 çalıntı motosiklet ele geçirildi

2018-04-10 03:32 - Asayiş

Milletvekilleri Arakan'daki durumu değerlendirdi

2018-04-09 18:32 - Dünya

Kaza yapan tır Karadeniz Sahil Yolu’nu ulaşıma kapattı

2018-04-07 23:32 - Asayiş

Troya efsanesi doğduğu topraklarda sahnelendi

2018-04-07 03:29 - Kültür Sanat

Polis haftasına özel şöhretler maçı

2018-04-08 01:52 - Spor

Hatay'da Paskalya Bayramı ayinle kutlandı

2018-04-08 12:32 - Çevre-Hayat

Karlov suikastı saldırganının 'örgüt abisi' tutuklandı

2018-04-06 21:27 - Genel

Apple'a yarım milyar dolar ceza

2018-04-11 19:32 - Teknoloji

'Aşı reddi önemli bir halk sağlığı sorunudur'

2018-04-10 15:05 - Genel

İlgili Haberler

Düzce'de gençler polislerle kartopu oynadı

17:33 - Çevre-Hayat

Trabzon'da yiyecek arayan kurt ve çakal kameralara yansıdı

17:27 - Çevre-Hayat

Arjantin'deki Sarandi Nehri'nin renginin kırmızıya dönmesi endişeye yol açtı

17:08 - Çevre-Hayat

Giresun'da kadın besici devlet desteğiyle sürü sahibi oldu

14:18 - Çevre-Hayat

Tekirdağ'da pazar tezgahlarından çıkan atıklar organik gübreye dönüşüyor

14:13 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

AK Parti'li Bayram'a Tayvan'dan "Küresel Yaşam Sevgisi Ödülü"

23:47 - Siyaset

Alman aktivistler, Elon Musk’ın X'ine karşı seçim manipülasyonuna ilişkin davayı kazandı

23:38 - Dünya

Time dergisi, "ABD başkanlık koltuğuna oturmuş Elon Musk'ı" kapağına taşıdı

23:33 - Dünya

Reeder Samsunspor, Atakaş Hatayspor'u mağlup etti

23:27 - Spor

BM: Esed rejiminin devrilmesinin ardından 270 bin Suriyeli mülteci ülkesine döndü

22:56 - Dünya