?>

Kuzey Kore'den ABD nükleer denizaltısının Güney'e demirlemesine sert tepki

Kuzey Kore Savunma Bakanı Kang, 42 yıl sonra ilk kez Güney Kore'nin kara sularına demir atan ABD'ye ait nükleer güçle çalışan denizaltının, ülkesinin "nükleer silah kullanımını meşrulaştıran yasal şartları karşılayabileceği" uyarısında bulundu.

Dünya - 2 yıl önce

Ankara

Kuzey Kore'nin resmi Kore Merkezi Haber Ajansına göre Kang Sun-nam, yaptığı basın açıklamasında, ABD'nin Kentucky nükleer denizaltısının Güney Kore'nin Busan Limanı'na demir atmasının yanı sıra Güney Kore ve ABD işbirliğindeki Nükleer Danışma Grubu (NCG) toplantısının, ülkesinin nükleer silah kullanımını meşrulaştıran yasal şartlardan sayılabileceğini belirtti.

Kang, "Kuzey'in nükleer doktrinine göre, bir tehdit ile karşı karşıya gelindiğinde karşılık verme yetkileri olduğuna" işaret ederek, "ABD ordusuna, nükleer denizaltı ve diğer stratejik varlıklarının giderek artmasının, Kuzey Kore'nin nükleer güç politikasına ilişkin yasasında belirtilen nükleer silah kullanımı koşullarına girebileceği gerçeğini hatırlatırım." ifadesini kullandı.

ABD ve Güney Kore'yi "kırmızı çizgiyi" aşmakla suçlayan Kang, bu iki ülkenin askeri güçlerini Kuzey Kore'ye karşı kullanmalarının "yapacakları en sefil tercih" olacağını belirtti.

NCG toplantısı ve ABD'nin gönderdiği nükleer denizaltı

ABD ve Güney Kore'nin Kuzey'in nükleer faaliyetlerine karşı birlikte hareket etmek için kurduğu Nükleer Danışma Grubu, başkent Seul'de bir araya gelmişti.

Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk-yeol, toplantının ardından yaptığı açıklamada, taraflara Kuzey Kore nükleer silah kullanmaya cesaret edemeyene kadar genişletilmiş caydırıcılığı güçlendirme çağrısı yapmıştı.

Güney Kore Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada da "Kuzey Kore'yi saldırılarından caydırmak" amacıyla ABD'nin 1981'den bu yana Güney Kore'ye ilk kez nükleer denizaltı gönderdiği kaydedilmişti.

Kuzey Kore'nin nükleer silah kullanımını düzenleyen yasa

Kuzey Kore parlamentosunda 8 Eylül 2022'de nükleer silahların kullanımını düzenleyen yasa kabul edilmişti.

Bu yasa, Kuzey Kore'nin "nükleer veya nükleer olmayan bir tehdit" ile karşı karşıya gelmesi durumunda orduya düşmanın komuta merkezlerine "otomatik" olarak nükleer saldırıları başlatma yetkisi veriyor.

Bunun yanı sıra yasa ile ülkenin ve halkın bir "felaket" yaşaması halinde nükleer silahların kullanılabileceği belirtiliyor.

Güney Kore Savunma Bakanlığı, 18 Temmuz'da, "dünyadaki en büyük denizaltılardan biri" olarak bilinen ABD'nin 170 metre uzunluğunda ve yaklaşık 19 bin ton ağırlığındaki USS Kentucky nükleer denizaltısının Busan Limanı'na vardığını açıklamıştı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Balıkesir'de çıkan orman yangınına havadan ve karadan müdahale ediliyor

2023-07-14 19:18 - Asayiş

Associated Press, haber arşivini yapay zeka modeli Chat GPT ile paylaşacak

2023-07-14 18:52 - Medya

Yanan Balıklı Rum Hastanesi eski günlerine dönmeye hazırlanıyor

2023-07-18 11:32 - Gündem

Başkentin sağlık turizmi sektörü Afrika'ya açılmaya hazırlanıyor

2023-07-20 12:28 - Ekonomi

Memur maaşı ve emekli aylıklarını arttıran düzenlemeyi de içeren teklif Genel Kurul'da kabul edildi

2023-07-14 08:17 - Siyaset

Kuşadası, kruvaziyerlerle gelen 9 bin 70 turisti ağırladı

2023-07-19 16:27 - Çevre-Hayat

663. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nde 864 pehlivan çayıra çıkacak

2023-07-20 16:13 - Spor

İklim şartları ve gal arısı, tescilli Kastamonu kestane balında rekolteyi düşürdü

2023-07-20 12:17 - Ekonomi

Muş Ovası'nda hububat hasadı başladı

2023-07-19 15:38 - Ekonomi

Trabzonspor, Borussia Dortmund'dan Göktan Gürpüz'ü transfer etti

2023-07-19 22:13 - Spor

İlgili Haberler

AB liderleri "savunma" konulu ilk zirve için bir araya geldi

15:47 - Dünya

Papa, çocukların bombalar altında ölmesinin kabul edilemez olduğunu söyledi

15:42 - Dünya

İsrail ordusu, Kuneytra vilayetinde işgal ettiği beldeden çekilirken geride enkaz bıraktı

15:37 - Dünya

Almanya Başbakanı Scholz'dan ABD'nin AB'ye olası ek gümrük vergisine tepki

15:28 - Dünya

Macron'dan Avrupa savunmasında "stratejik özerklik" vurgusu

14:48 - Dünya

Günün Manşetleri

"Çiftlik Bank" davasında karar açıklandı

15:52 - Gündem

AB liderleri "savunma" konulu ilk zirve için bir araya geldi

15:47 - Dünya

Papa, çocukların bombalar altında ölmesinin kabul edilemez olduğunu söyledi

15:42 - Dünya

İsrail ordusu, Kuneytra vilayetinde işgal ettiği beldeden çekilirken geride enkaz bıraktı

15:37 - Dünya

Tayfun füzesinin yeni test atışı Rize'de yapıldı

15:33 - Gündem