?>

Kutnu kumaşı tarihe karışıyor

Gaziantep’e özgü dünyaca ünlü kutnu kumaşı dokumacılığı, bir elin parmaklarının sayısını geçmeyecek kadar ustanın elinde son demlerini yaşıyor.

Kültür Sanat - 9 yıl önce

Gaziantep’e özgü dünyaca ünlü kutnu kumaşı dokumacılığı, bir elin parmaklarının sayısını geçmeyecek kadar ustanın elinde son demlerini yaşıyor.

Gaziantep’te dokunan, aynı zamanda daha önceleri Anadolu’da alımlı giyinmek isteyenlerin hayallerini süsleyen kutnu kumaşı, tarihe karışıyor. Gaziantep’e has kutnu kumaşı dokumacılığını yapan ustaların sayısı ise bir elin parmaklarının sayısını geçemeyecek kadar azalmış durumda. 

Kutnu kumaşının eskiden saraylarda padişah kumaşı olarak da tanındığını, aynı zamanda eskiden çok önemli bir geçim kaynağı olduğunu söyleyen, kutnu kumaşının en genç ustası Emre Latifoğlu, “Mesleğimiz son demlerini yaşıyor. Bu durum bizi çok üzüyor ” dedi.

“ÜRETİM HER GEÇEN GÜN DÜŞÜYOR”

Dünyaca ünlü el dokuması kutnu kumaşının Gaziantep’in bir sanatı olduğunu dile getiren Emre Latifoğlu, bu mesleğin artık unutulmaya yüz tutmuş el sanatları arasında yer aldığını belirtti. Kutnu kumaşının üretimi her geçen gün düştüğü için üzüldüğünü belirten 30 yaşındaki kutnu ustası Emre Latifoğlu, “Çünkü, günümüzde her geçen gün kutnu kumaşı dokumacılığı azalmaktadır. İmalatçı sayısı, beş parmağın beşini geçmez. Kutnu dokumacılığı, yüzyıllarca sadece Gaziantep’te dokunarak, imal edilen bir dokuma türüdür. 

Kutnu dokumacılığı, Osmanlı tarihinden beri günümüze kadar gelmiştir. Çok önemli bir şekilde, sultanların kaftanları, elbiseleri vs. birçok yerde kutnu kumaşı kullanılmıştır. Kutnu kumaşının özelliği, sadece bu bölgelerde imal edilmesidir. Aynı zamanda, kutnu kumaşının üretiminde en az 5 farklı ustanın bir araya gelerek, üretim yapması ve kutnunun içerisinde kimyasal ve sentetik hiçbir madde olamadığından çok sağlıklı ve sıhhi bir kumaş olması kutnuya değer katmaktadır. 

Günümüzde, halfa ve çırak ilişkisi bitmiş olmasından dolayı, küçük yaşta çocukların okula gitmiş olmasından dolayı atölyemizde çalıştıracak, çırak ve halfa bulamadığımızdan dolayı, şu an yaş ortalaması çok yüksek bir vaziyette kutnu dokumacılığı yapılmaktadır. Yani önümüzde çok uzun bir süreç yok. Önümüzde yetişecek nesillere, kutnu dokumacılığını anlatıp, kutnu kumaşının üretimini sağlamamız gerekir. 

Ama maalesef günümüzde bu işi yapacak çırak, halfa ve gönüllü insan bulamıyoruz. Üretim her geçen gün düşüyor. Kutnu kumaşı dokumacılığı, Gaziantep’te unutulmuş el sanatı olarak geçiyor. Bu durum bizi çok üzüyor. Çok değil yakın bir zamandan kutnu kumaşı sanatı unutulmuş bir sanat olarak tarihe karışacak. Bundan dolayı çok mustaribiz” şeklinde konuştu.

“ESKİDEN PADİŞAH KUMAŞI OLARAK TANINIRDI”

Kutnu kumaşının saraylarda padişah kumaşı olarak da tanındığını söyleyen kutnu ustası Nurettin Şerbetçi ise 'Mecidiye deseni diye kumaşlarımız var, bunlar genellikle padişahlarımızın giydiği kumaşlardı. Meydaniye denen kumaşlarımız da var. 

Bu kumaşları da, meydancıların ve diğer vatandaşların giydiği kumaşlardır. Yaklaşık 25-30 yıldır bu işi yapmaktayım. Baba mesleği olduğu için bu işi devam ettirmekteyim. Şu anda mesleğimiz son demlerinin yaşamaktadır. Devletimizden desteklerini bekliyoruz” dedi.

dikGAZETE
Haftanın Öne Çıkanları

Kürt ve Türk arkadaşlar askere alınmak istiyor

2015-09-02 17:46 - Genel

Tuncay Şanlı: "Alex, Fenerbahçe'ye dönecek"

2015-09-03 08:33 - Spor

Davutoğlu: Göçmenlere karşı tutunulan tavrı görüyoruz

2015-09-05 19:34 - Siyaset

Bakan Kılıç'ın belindeki tabanca değil cep telefonu çıktı

2015-09-04 14:04 - Siyaset

Dolar 3 TL’yi geçti

2015-09-04 19:25 - Ekonomi

Fenerbahçe UEFA listesini güncelledi

2015-09-03 20:28 - Spor

Timsah Arena’da ilk gol atıldı

2015-09-03 18:19 - Spor

AVM inşaatında göçük: 1 ölü, 4 yaralı

2015-09-02 17:45 - Asayiş

Davutoğlu: 'Ekonomi barış için en iyi yöntemdir'

2015-09-04 17:35 - Siyaset

Çanakkale’deki kazada ölenlerin kimlikleri belli oldu

2015-09-06 17:10 - Asayiş

İlgili Haberler

Bakan Ersoy: Geleceğe Miras Projesi'yle dönemin 'Türk Arkeolojisinin Altın Çağı' olarak anılmasını amaçlıyoruz

22:08 - Kültür Sanat

Diyarbakır'da kültürel değerleri turizme kazandırmak için 'Kral Yolu' rotası çıkarılıyor

16:23 - Kültür Sanat

Antalya Kültür Yolu Festivali kapsamında kortej yürüyüşü yapıldı

00:04 - Kültür Sanat

12. Uluslararası Klarnet Festivali başladı

23:58 - Kültür Sanat

Azerbaycan'ın Karabağ Zaferi'ne özel kutlama

15:04 - Kültür Sanat

Günün Manşetleri

Ankara'da hastane polisi ve güvenlik görevlilerine saldıran şüphelilerden 10'u tutuklandı

21:48 - Asayiş

İsrail Başbakanı Netanyahu, Savunma Bakanı Gallant'ı görevden aldı

21:28 - Dünya

İsrail Meclisi, Arap öğretmenlerin uyarıda bulunulmadan kovulmalarına izin veren yasayı onayladı

21:18 - Dünya

Hazine ve Maliye Bakanlığı, 2023 Kamu İşletmeleri Raporu'nu açıkladı

20:53 - Ekonomi

Netflix'in Avrupa'daki 2 ofisi, vergi kaçakçılığı soruşturması kapsamında arandı

20:38 - Ekonomi