?>

Kütahyalı girişimci kırmızı et verimini sağlanan desteklerle yüzde 40 artırdı

Kütahya'da babasıyla kırmızı et üreticiliği yapan girişimci Gürhan Yılman, Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumundan (TKDK) aldığı hibe destekleriyle işlerini büyüttü.

Ekonomi - 8 ay önce

Kütahya

Parmakören Mahallesi'nde 1994 yılında besiciliğe başlayan Yılman ailesi, geleneksel yöntemlerden verim alamayınca işletmelerini modernize etmek için Avrupa Birliğinin (AB) aday ve potansiyel aday ülkelere destek olmak amacıyla yararlandırdığı Katılım Öncesi Kırsal Kalkınma Aracı (IPARD) Programı kapsamında TKDK'ye iki kez proje başvurusunda bulundu.

Bunun üzerine kurum tarafından 34 yaşındaki Gürhan Yılman'a ait işletmeye 2021 ve 2023 yıllarında toplam maliyeti 270 bin avro olan iki proje için 180 bin avro hibe desteği verildi.

Yılman ve babası, bu bütçeyle 900 metrekaresi kapalı 4 bin metrekare alana sahip, 82 büyükbaş hayvan kapasiteli modern besihane kurdu. Tam kapasite çalışan işletmede yetiştirilen hayvanlar, belirli periyotlarda kesime gönderiliyor.

Gürhan Yılman, AA muhabirine, baba mesleği olan besiciliği daha ileriye taşımak için gayret gösterdiklerini söyledi.

Geleneksel yöntemlerden iyi sonuç alamayınca arayışa girdiklerini belirten Yılman, şöyle devam etti:

"Yaptığımız araştırmalarda verimin artırılması için hayvanların bakım koşullarının değişmesi ve bunun için de modern tesis kurulması gerektiğini öğrendik. Bu tesisi kurmak için ise ekonomik durumumuz uygun değildi. Bizim gibi işletmelere TKDK'nin destek sağladığını öğrenince başvuru yaptık. TKDK'ye sunduğumuz projelerle hibe desteğinin ilkini 2021'de, ikincisini de ekipman desteği olarak geçen yıl aldık."

"Canlı hayvan ağırlığında yüzde 40 verim artışı sağladık"

Yılman, hibe desteğiyle hayvanların konforunu sağlayacak modern bir tesis kurduklarını dile getirdi.

İnsan gücünün yerini makinelerin aldığını vurgulayan Yılman, şöyle konuştu:

"Eski işletmemizde daha çok insan gücüne ihtiyaç vardı, aşırı derecede zorlanıyorduk. Yeni tesisimizde daha çok makineler iş yükünü aldı. Daha önceki işletmemizde de hayvan sayısı aynıydı ama eski koşullarda beslediğimiz hayvanların kilo artışını bir türlü sağlayamıyorduk. İşletmemizde modern, temiz ve konforlu bir ortam sağladığımız için canlı hayvan ağırlığında yüzde 40 verim artışı sağladık. Eskiden beslediğimiz bir hayvandan günde ortalama 900 gram verim sağlarken, burada daha az maliyetle 1 kilo 400 grama varan verim artışı oldu."

Yılman, işletmede kurbanlık da yetiştirdiklerini sözlerine ekledi.

Baba Ahmet Yılman da uzun yıllar atadan kalma yöntemlerle besicilik yaptıklarını belirtti.

Modernizasyonla günde bir hayvana verdikleri yemi 13 kilogramdan 7 kilograma düşürmelerine rağmen verimin arttığını anlatan Yılman, "Otomatik sistemden dolayı hayvanların bakımını kısa sürede yaptığımız için kendimize ve ailemize daha çok zaman ayırıyoruz. Bu sayede hem hayvanların hem de bizim konforumuz arttı." dedi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Bakan Güler, OYAK'ın 64'üncü genel kurulu dolayısıyla Anıtkabir'i ziyaret etti

2024-05-25 16:52 - Gündem

Fenerbahçe, İstanbulspor karşısında ilk yarıyı 3-0 önde bitirdi

2024-05-26 20:08 - Spor

Sporla hayata yeniden tutunan engelli yüzücü, Paralimpik Oyunları’nda altın madalyayı hedefliyor

2024-05-31 12:07 - Spor

Avrupa'da sıkı yasal düzenlemelerle yerleşim yerlerinde sahipsiz hayvanlara rastlanmıyor

2024-05-28 11:37 - Dünya

Koramaz Vadisi'nde salyangozlar görülmeye başlandı

2024-05-28 12:02 - Çevre-Hayat

Dünya Bankası ve IMF, iklim değişikliğiyle mücadelede işbirliğini derinleştiriyor

2024-05-31 20:42 - Ekonomi

PFDK'den Beşiktaş Teknik Sorumlusu Serdar Topraktepe'ye bir maç ceza

2024-05-26 14:53 - Spor

ABD'de işsizlik maaşı başvuruları arttı

2024-05-30 16:42 - Ekonomi

Kedi "Yulaf" burun ameliyatıyla daha rahat nefes alıyor

2024-05-29 13:23 - Çevre-Hayat

TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Yüksel'den, İsrail Dışişleri Bakanı Katz'ın paylaşımına tepk

2024-05-28 15:28 - Siyaset

İlgili Haberler

ABD Hazine Bakanı Bessent, hükümetin vergi indirimlerini kalıcı yapmak istediğini belirtti

09:13 - Ekonomi

EMITT Fuarı, 28'inci defa kapılarını açtı

21:53 - Ekonomi

Sosyal medya etkileyicilerine yönelik eğitimin üçüncüsü yapıldı

19:44 - Ekonomi

Rusya'nın Ulusal Refah Fonu'ndaki rezervleri 11,96 trilyon rubleye çıktı

18:23 - Ekonomi

Alman otomobil üreticileri rekabet güçlerinden endişe ediyor

18:18 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Malatya-Kayseri kara yolu kar nedeniyle ağır tonajlı araçların geçişine kapatıldı

09:23 - Gündem

Sivas'ta otobüsün tıra arkadan çarptığı kazada 25 kişi yaralandı

09:17 - Gündem

ABD Hazine Bakanı Bessent, hükümetin vergi indirimlerini kalıcı yapmak istediğini belirtti

09:13 - Ekonomi

Arjantin'de Milei hükümeti, DSÖ'den çekilme kararı aldı

09:07 - Dünya

ABD Dışişleri Bakanı Rubio, Güney Afrika'da düzenlenecek G20 Zirvesi'ne katılmayacağını açıkladı

09:02 - Dünya