?>

Kuş dilinin alfabesi oluşturulacak

Giresun Üniversitesi Turizm Fakültesince başlatılan projeyle yörede insanların haberleşme amacıyla kullandığı kuş dilinin alfabesi oluşturulacak.

Genel - 7 yıl önce

GİRESUN (AA) - ATAKAN ÇITLAK - Giresun Üniversitesi Turizm Fakültesince başlatılan projeyle yörede insanların haberleşme amacıyla kullandığı kuş dilinin alfabesinin oluşturulması hedefleniyor.

Giresun'un Çanakçı ilçesine bağlı Kuşköy'de vadiler arasında ıslıkla iletişim kurmayı sağlayan ve gelecek nesillere aktarılması için her yıl festivali düzenlenen kuş dili, yöre halkınca yaklaşık 500 yıldır kullanılıyor.

Güney Kore'nin Jeju Adası'nda geçen yıl aralık ayında gerçekleştirilen UNESCO toplantısında oy birliğiyle UNESCO Acil Koruma Gerektiren Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'ne alınan kuş dilinin alfabesinin oluşturulması için Giresun Üniversitesince çalışma başlatıldı.

Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Musa Genç, Kuşköy köyünde olduğu gibi dünyanın bazı ülkelerinde ıslığın, bir iletişim aracı olarak kullanıldığını söyledi.

Genç, yörede yüzlerce yıldır varlığını sürdürmesine rağmen ıslık dilinin bir alfabesinin bulunmadığına işaret ederek, "Bu kültür mirasımızı gelecek nesillere aktarmayı hedefliyoruz. Bunun için ıslık dilinin alfabesini oluşturma adına bir çalışma grubu oluşturuyoruz. Üniversitemiz bünyesinde bulunan müzisyen ve dil bilimci akademisyenlerden oluşacak bu komisyon, ilerleyen süreçte köye gidecek ve alfabe oluşturmaya başlayacağız." diye konuştu.

"Kuşköy köyü ıslık dili olacak"

Kayıtlara alacakları ıslık dilini notalara dönüştüreceklerini, müzisyen ve dil bilimcilerin daha sonra notaları redakte edeceğini belirten Genç, şunları söyledi:

"Proje tamamlandığında yörede insanların haberleşmede faydalandığı ıslık dili daha yaygın ve uluslararası düzeyde kullanılan bir dil haline gelecek. Nasıl bir Oxford İngilizcesi varsa nasıl bir İstanbul Türkçesi varsa bir de Kuşköy köyü ıslık dili olacak. Böylelikle kültürel mirasımız daha iyi korunarak, gelecek nesillere aktarılacak."

Haftanın Öne Çıkanları

Nijeryalı akademisyen Dr. Muhammed: Türkiye ile Nijerya ilişkileri Osmanlı Devleti'ne dayanıyor

2018-03-22 17:58 - Genel

FETÖ elebaşı sahte belgeyle 49 yaşında yaşlılık maaşı almış

2018-03-28 14:54 - Genel

Fırtına sonrası sahil kenarı çöp yığınına döndü

2018-03-25 21:02 - Çevre-Hayat

Bahçeli'den Regaip Kandili mesajı

2018-03-22 23:02 - Gündem

'Maalesef şer güçler hep birlikte plan yapıyor'

2018-03-24 08:02 - Siyaset

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Afrin ve Sincar'da 3732 terörist etkisiz hale getirildi

2018-03-24 04:47 - Genel

Myanmar'da Meiktila Müslümanlarının mücadelesi sürüyor

2018-03-28 09:52 - Dünya

Doğu Guta'da saldırı: 19 ölü

2018-03-22 19:57 - Dünya

Bilgisayar oyunuyla ders çalışıyorlar

2018-03-23 15:31 - Genel

Başpehlivan Hakkı Aygün ve güreşçi Mehmet Ali Avcı'ya silahlı saldırı!

2018-03-24 20:32 - Asayiş

İlgili Haberler

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı 'Yarısı Bizden' kampanyasıyla ilgili soruları cevapladı

20:30 - Genel

Günün Manşetleri

Trump, Gazze'yi "ABD'nin yetkisi altına" alacaklarını söyledi

22:03 - Dünya

İran'da enerji tasarrufu amacıyla yarın bir çok eyalette okullar ve kamu kurumları tatil edildi

21:58 - Dünya

Trump, Donbass ve Kırım’ın Rusya’ya ait olduğunu teyitledi -Erhan Kuadzba, Moskova'dan yazdı-

21:12 - En Son Yazılar

AB ve Trump yönetimi arasında ilk temas kuruldu

21:06 - Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ziyareti Malezya basınında geniş yer buldu

21:02 - Medya