?>

Küresel ticaretin dijitalleşmesinde hükümetlerin tutumu süreci hızlandırabilir

Ticaret sektöründe dijitalleşme, işletmelerin operasyonel süreçlerinden müşteri deneyimine kadar birçok alanda köklü değişimleri getiriyor.

Ekonomi - 5 ay önce

İstanbul

Uluslararası Ticaret Odası (ICC) Genel Sekreteri John W.H. Denton, kağıda dayalı sistemlerin yerine dijital sistemlerin kullanılmasının ticaretin verimliliğini artıracağını ve işletmelere maliyet avantajı sağlayacağını belirterek, bu dönüşümün başarıya ulaşması için hükümetlerin de dijital ticareti önceliklendirmesi gerektiğini söyledi.

Ticaret sektöründe dijitalleşme, işletmelerin operasyonel süreçlerinden müşteri deneyimine kadar birçok alanda köklü değişimleri getiriyor.

Küresel ticaretin dijitalleşme sürecinde ticaret odaları, işletmelerin dönüşümünü destekleyen kilit aktörlerden biri olarak öne çıkarken, dönüşümün başarısı için hükümetlerle işbirliğinin hayati önem taşıdığı değerlendiriliyor.

Deloitte'un "E-ticaretin Öne Çıkan Başarısı, Tüketici Davranışlarında Değişim ve Dijitalleşme" raporuna göre, dijitalleşme sayesinde işletmeler, tedarik zinciri yönetiminden stok takibine, satış stratejilerinden müşteri ilişkileri yönetimine kadar birçok süreci daha hızlı ve verimli hale getiriyor.

E-ticaret platformlarının kullanımındaki artış, geleneksel mağazacılığı da önemli ölçüde etkilerken, şirketler dijital çözümlerle rekabet avantajı sağlamayı hedefliyor. KOBİ'ler ise dijital çözümlerle daha geniş pazarlara erişme imkanına kavuşarak küresel rakipleriyle rekabet edebilme şansı yakalıyor.

Dijitalleşme adımları yıllık 13 milyon ton karbon emisyonu tasarrufu sağlıyor

Dijitalleşme, iklim hedeflerine ulaşmak için de önemli bir katalizör olarak görülüyor. Birleşmiş Milletler (BM) bünyesindeki Asya Pasifik Ekonomik ve Sosyal Komisyonunun (ESCAP) geçen yıl yayınlanan "Dijital Ticaretin Kolaylaştırılması-Kağıtsız Ticaret" raporuna göre, dijital teknolojilerin daha yoğun kullanılması hem ticaret hacmini artırıyor hem de işlemlerin hızını ve şeffaflığını artırarak lojistik süreçleri iyileştiriyor.

Rapora göre, ticari süreçlerin dijitalleştirilmesi sayesinde kağıt kullanımının azalması, karbon emisyonlarını ciddi oranda düşürürken dijital belgeler ve çevrim içi süreçler, taşımacılıkta gerekli fiziksel evrak ihtiyacını ortadan kaldırarak enerji tüketimini azaltıyor. Bu tür dijitalleşme adımlarının yıllık 13 milyon ton karbon emisyonu tasarrufu sağlayacağı, bunun da 439 milyon ağacın çevresel etkisine eşdeğer olduğu hesaplanıyor.

Ancak BM Ticaret ve Kalkınma Konferansı (UNCTAD) tarafından temmuzda yayımlanan "Dijital Ekonomi Raporu 2024"e göre ise dijitalleşme sürecinin altyapı eksiklikleri ve dijital okuryazarlık seviyelerindeki farklılıklar nedeniyle bu süreç bazı bölgelerde daha yavaş ilerliyor.

"Ticaretin dijitalleşmesi için politika araçlarını oluşturduk, eğitim desteği de sunabiliriz"

Uluslararası Ticaret Odası (ICC) Genel Sekreteri John W.H. Denton, AA muhabirine, ticaretin analogdan dijitale taşınmasının yalnızca bir tercih değil, aynı zamanda doğru bir adım olduğunu vurguladı.

Denton, KOBİ'lere dijitalleşme desteği sağlama konusunda ticaret odalarına büyük görev düştüğünü belirterek, "Ticaret odalarının yapması gereken en önemli şey, vizyonumuzu paylaşmaktır. Vizyonumuz son derece yüksek. Tüm ticaret dünyasını analogdan dijitale taşımak istiyoruz." dedi.

Kağıda dayalı sistemlerin yerine dijital sistemlerin kullanılmasının ticaretin verimliliğini artıracağını ve işletmelere maliyet avantajı sağlayacağını ifade eden Denton, "Bu dönüşümün başarıya ulaşması için hükümetlerin de dijital ticareti önceliklendirmesi gerek." dedi.

Konşimentoların yüzde 98'inin halen kağıda dayalı olduğuna dikkati çeken Denton, "Bu durum, hükümetlerin elektronik konşimento ve dijital iletilebilir belgelerin yasal olarak tanınmasını sağlamamasından kaynaklanıyor. Ancak, bu konuda bir çözüm önerimiz var. İlgili projeyi geliştirdik, politika araçlarını oluşturduk ve eğitim desteği sunabiliriz. Ticaret odalarının yapması gereken, hükümetlerin bu konuda harekete geçmesini sağlamak ve geliştirdiğimiz araçları etkin bir şekilde uygulamaktır." diye konuştu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Zonguldak'ta denizde hortum oluştu

2024-10-16 12:57 - Gündem

Yandex, Türkiye'ye 400 milyon dolar yatırım yapmayı planlıyor

2024-10-17 16:08 - Medya

Şişli Belediyesinde işten çıkarıldığını iddia eden işçilerin oturma eylemi sürüyor

2024-10-16 17:27 - Gündem

Sinop'ta çiftçilere zirai don uyarısı

2024-10-17 19:57 - Gündem

Safran yaprağı atıkları TÜBİTAK destekli projeyle fonksiyonel gıdaya dönüştürülecek

2024-10-16 18:32 - Teknoloji

İsrailli aşırı sağcı bakanlar, Gazze'ye saldırıların devam etmesini istedi

2024-10-17 20:48 - Dünya

ABD Hazine Bakanı Yellen, yüksek tarifelerin fiyatları artıracağı konusunda uyardı

2024-10-17 23:32 - Ekonomi

UNRWA Genel Komiseri Lazzarini, İsrail kaynaklarını yalanladı

2024-10-18 00:13 - Dünya

Devlet desteğiyle ekilen brokoli belde üreticisine yeni gelir kapısı oldu

2024-10-16 13:22 - Ekonomi

Münbiç'teki PKK/YPG'li teröristler Cerablus'ta okula saldırdı, 4 öğrenci ve 2 öğretme

2024-10-16 14:03 - Dünya

İlgili Haberler

Çin'den, ABD'nin Çinli şirketleri ihracat kontrol listesine almasına tepki

23:27 - Ekonomi

Borsa günü düşüşle tamamladı

18:35 - Ekonomi

TCMB Başkanı Karahan: Sıkı para politikası duruşumuzu kararlılıkla sürdürüyoruz

18:48 - Ekonomi

Chery otomobillerinin Türkiye'de üretimi hedefleniyor

18:42 - Ekonomi

Çin petrol şirketi Sinopec, 140 milyon ton yeni kaya petrolü rezervi keşfetti

18:32 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye olarak kardeş Filistin halkına gereken her türlü desteği vereceğiz

00:33 - Siyaset

Yemen'deki Husiler, ABD'nin başkent Sana'ya 15 hava saldırısı düzenlediğini duyurdu

00:28 - Dünya

Bakan Fidan, ABD'de SETA Yuvarlak Masa Toplantısı'na iştirak etti

00:23 - Siyaset

Köln'ün Türk caddesinde Türkler ve Almanlar sokak iftarında bir araya geldi

00:17 - İslam-Hayat - Ramazan 1446

ABD'de Türk doktora öğrencisi Öztürk, ICE polisi tarafından sebep belirtilmeden gözaltına alındı

00:12 - Dünya