?>

Küresel tıbbi cihaz pazarının büyüklüğünün 2030'a kadar 800 milyar dolara ulaşacağı öngörülüyor

Türkiye Sağlık Endüstrisi İşverenleri Sendikası (SEİS) Başkanı Metin Demir, tıbbi cihaz sektörünün küresel pazar büyüklüğünün 2030'a kadar 799,67 milyar dolara çıkacağının tahmin edildiğini söyledi.

Ekonomi - 11 ay önce

Ankara

Demir, AA muhabirine, tıbbi cihaz sektörünün sadece sağlık kesimi için değil, ekonomi için de önem taşıdığını söyledi.

Sektörün, binlerce kişiye istihdam imkanı sunduğunu ve küresel pazar büyüklüğünün 2022 yılında 512,29 milyar dolar olduğunu belirten Demir, bu rakamın 2030'a kadar 799,67 milyar dolara çıkacağının tahmin edildiğini kaydetti.

Demir, Kovid-19 salgınının başlangıcında basit tıbbi ürünlere erişimin zorlaştığını ve bu durumun tıbbi cihaz stratejisi oluşturmanın önemini gösterdiğini belirtti.

Türkiye'nin salgın sürecini diğer ülkelere kıyasla daha iyi yönettiğine dikkati çeken Demir, "Yoğun bakım ürünleri üretimi ve tedarikinde sektör, dinamik hareket ederek güçlü işbirlikleri ile önemli adımlar atmış ve bu ürünler diğer ülkelere de ihraç edilmiştir. Bu sayede ülkeye döviz girdisi ve ekonomiye önemli katkılar sağlanmıştır. Biz de sektör temsilcileri olarak bu gelişmeleri yakından takip ediyor ve gerekli adımları atarak, Türkiye'nin tıbbi cihaz sektöründeki gücünü artırmak için çalışıyoruz." dedi.

"Türkiye, sektörde katma değeri yüksek ürünler ile öne çıkıyor"

Demir, Türkiye tıbbi cihaz pazarının ise dünya pazarı ile paralel şekilde büyüdüğünü ifade ederek, "Dünya pazarında yüzde 0,85 paya sahip olan Türkiye, bu payı artırmak için yerli üretime, AR-GE yatırımlarına, inovasyona ve ihracata önem vermelidir." diye konuştu.

Ülkenin, nitelikli iş gücü, stratejik coğrafi konum ve gelişmiş üretim altyapısı ile önemli avantajlara sahip olduğunun altını çizen Demir, Türkiye'nin sektörde robotik fizyoterapi aletleri, göz içi lensler, biyobozunur implantlar gibi katma değeri yüksek ürünler ile öne çıktığını söyledi.

Demir, Türkiye'nin, sağlık endüstrisindeki rekabetçi gücünü artırmak için sektörün finansmana erişiminin kolaylaştırılması, finansman maliyetinin düşürülmesi, sağlığa ayrılan bütçenin artırılması ve piyasadaki kalite ve fiyat algısını bozan ürünlerin ülkeye girmesinin engellenmesi gerektiğini belirtti.

"Teşvikler, girişimciliğin gelişmesine katkıda bulunacaktır"

Türkiye'nin tıbbi cihaz ihracatında önemli bir yere sahip olduğuna da dikkati çeken Demir, Almanya, ABD, Fransa, Hollanda ve İtalya'nın ihracatta öne çıkan ülkeler olduğunu belirtti.

Demir, bu ülkelerin dışında Irak, İspanya, Belçika, Birleşik Arap Emirlikleri ve Rusya'nın önemli pazarlar arasında yer aldığını dile getirerek, "CE mevzuatı ile tam uyumlu olduğumuz için Avrupa Birliği (AB) gibi gelişmiş pazarlarda Türk malı kendisine yer bulabiliyor. Türk Cumhuriyetleri ve uzak ülkelerdeki varlığımızı geliştirmek de hedeflerimiz arasında." dedi.

Vergi indirimleri ve finansman imkanları gibi teşviklerin, Türkiye'nin, bu alanda, dünya pazarındaki payını artırmasına ve girişimciliğin gelişmesine katkıda bulunacağını dile getiren Demir, şöyle konuştu:

"Sağlığa ayrılan bütçenin artırılması ve bütçe içinde tıbbi cihazların payının da yükseltilmesi, yeni ürünlerin geliştirilmesine ve üretilmesine katkıda bulunacaktır. Ödemelerin, sözleşme vadelerinde yapılması kamu maliyesi ve sektörün kaynak planlaması açısından da çok önemlidir. Bu şekilde sağlık sektöründe yeni yatırımlar ve yenilikçi ürünlere uygun bir zemin oluşturabiliriz."

"Türkiye, sağlıkta yapay zeka kullanımı açısından çok ileride"

Son dönemde sağlık sektöründe teşhis, tedavi ve hasta takibinde önemli gelişmelerin yaşandığını da vurgulayan Demir, şunları kaydetti:

"Yapay zeka tıbbi görüntülerin analizinden ilaç geliştirmeye ve kişiselleştirilmiş tedavi planları oluşturmaya kadar birçok alanda kullanılıyor. Robotik cerrahi daha hassas ameliyatlar yapılmasını sağlıyor. Sanal gerçeklik hastalara ameliyat öncesi eğitim ve simülasyonlar sunmak için kullanılıyor. Artırılmış gerçeklik ise cerrahlara ameliyat sırasında ek bilgiler ve rehberlik sağlayarak ameliyatların daha güvenli ve başarılı geçmesine katkı sunuyor. Bu yeni teknolojilerin sağlık endüstrisini topyekün değiştireceği aşikar. Türkiye de bu teknoloji yarışında hiç de kötü bir başlangıç yapmadı. Sağlıkta yapay zeka kullanımı açısından bakıldığında Türkiye, çok ileride. Umuyoruz, bu rekabetçi üstünlüğümüzü kaybetmeden, küresel çapta, güçlü sağlık teknolojisi şirketlerinin adını duyacağız."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

İsrail ramazan ayında Filistinlilere saldırmayı gelenek haline getirdi

2024-03-13 15:08 - Dünya

Başbakan Modi'nin ihtilaflı sınır eyaletini ziyareti Hindistan-Çin gerilimini arttırdı

2024-03-12 16:07 - Dünya

NBA'de Timberwolves, 22 sayı geriden gelerek Clippers'ı devirdi

2024-03-13 10:08 - Spor

Filistin Dışişleri Bakanı: Netanyahu iktidarda kalabilmek için savaşı uzatmak istiyor

2024-03-14 00:17 - Dünya

Paris'te öğrenciler Filistin halkıyla dayanışma gösterisi düzenledi

2024-03-14 09:52 - Dünya

'Egemen bir Filistin devletinin kurulduğunu görmek, inşallah bütün insanlığa nasip olacak'

2024-03-15 22:42 - Siyaset

Küresel tıbbi cihaz pazarının büyüklüğünün 2030'a kadar 800 milyar dolara ulaşacağı öngörülüyor

2024-03-16 12:08 - Ekonomi

İsrail'in saldırılarını sürdürdüğü Gazze'de can kaybı 31 bin 45'e yükseldi

2024-03-10 12:33 - Dünya

Sosyal Dayanışma Merkezinde kursa katılan kadınlar istedikleri modelde kıyafet dikiyor

2024-03-10 15:27 - Çevre-Hayat

Gazze'ye insani yardım malzemesi taşıyan Türk Kızılayın gemisi Mısır'a ulaştı

2024-03-10 18:57 - Dünya

İlgili Haberler

Baas rejiminin yıkılmasının ardından Suriye'de düzenlenen ilk fuar büyük ilgi gördü

22:22 - Ekonomi

Fed, enflasyonu hedefe geri döndürme konusunda kararlı olduğunu belirtti

21:43 - Ekonomi

İsrail'in Tammun'a yönelik saldırıları tarım ve hayvancılık sektöründe büyük kayıplara yol açtı

18:47 - Ekonomi

Tesla satışları Avrupa'da sert fren yaptı

18:27 - Ekonomi

Almanya'nın ihracatı 2024'te de geriledi

18:23 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Sağlık Bakanlığından "ölmüş bir vatandaşın taburcu edildiği" iddiasına ilişkin açıklama

02:03 - Gündem

İstanbul merkezli DEAŞ operasyonunda gözaltına alınan 33 şüpheli tutuklandı

01:58 - Gündem

Narin Güran cinayeti davasında sanık Salim Güran'ın avukatından istinaf başvurusu

01:52 - Gündem

ABD, düzensiz göçmenleri engellemek için Meksika sınırına yaklaşık 1500 asker daha gönderecek

01:47 - Dünya

ABD'den İsrail'e 7,4 milyar dolarlık yeni silah satışına onay

01:42 - Dünya