?>

Küresel piyasalar haftaya iyimser başladı

Küresel piyasalarda, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) şahin tutumunu yumuşatabileceği beklentisi ve Çin'in 2020'den sonra ilk kez sınırlarını dış dünyaya açmasıyla pozitif bir seyir izleniyor.

Ekonomi - 2 yıl önce

İstanbul

ABD'de açıklanan veriler New York borsasının yönü üzerinde etkili olmaya devam ederken, bu hafta ülkede açıklanacak enflasyon verileri öncesinde risk iştahı yüksek seyrediyor.

Cuma günü açıklanan istihdam raporunda, tarım dışı istihdam aralıkta 223 bin artarak beklentileri geride bırakırken, bir önceki aya göre gerilemesi ve ücret artışları ile çalışma saatlerinin yavaşlaması Fed'in şahin para politikalarında yumuşamaya gidebileceği beklentisini güçlendirdi.

Para piyasalarındaki fiyatlamalarda bankanın gelecek ay yüzde 75 ihtimalle 25 baz puan faiz artıracağı öngörülürken, 50 baz puanlık faiz artışı da yüzde 25 ile ihtimal dahilinde bulunmaya devam ediyor.

Analistler, iş gücü piyasasındaki yavaşlama sinyalleriyle birlikte enflasyon baskısının azalacağına yönelik beklentilerin güçlendiğini kaydederek, perşembe günü açıklanacak Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verisinin varlık fiyatlarında oynaklığı artırabileceğini söyledi.

Bu hafta ABD'de, bankacılık sektörünün bilançolarını açıklamaya başlayacağını kaydeden analistler, JP Morgan ve Bank of America gibi büyük bankaların finansal sonuçlarını cuma günü açıklaması bekleniyor.

Öte yandan, ABD'de Fed'in resesyon sinyali olarak kabul edilen 3 aylık bono faizi ile 10 yıllık tahvil faizi arasındaki fark 100 baz puanın üzerine çıksa da, emtia fiyatları Çin ekonomisindeki büyümenin bu sene tekrar hızlanacağına ilişkin beklentilerle haftaya yükselişle başladı.

Brent petrolün varil fiyatı yüzde 1,2 artışla 79,6 dolara, bakırın libresi yüzde 1,2 değer kazancıyla 3,8 dolara çıktı.

Altının ons fiyatı ise 1.879,5 dolarla 9 Mayıs 2022'den bu yana en yüksek seviyeyi test etmesinin ardından, önceki kapanışın yüzde 0,5 üzerinde 1.877 dolarda dengelendi.

Bu gelişmelerle cuma günü New York borsasında S&P 500 endeksi yüzde 2,28, Nasdaq endeksi yüzde 2,56 ve Dow Jones endeksi yüzde 2,13 yükseldi. ABD'de endeks vadeli kontratlar yeni haftaya da yükselişle başladı.

Avrupa tarafında, cuma günü pay piyasaları New York borsasına paralel pozitif bir seyir izlerken, bölgede açıklanan enflasyon verilerindeki gerileme risk iştahının artmasında önemli rol oynadı.

Analistler, enflasyon verilerindeki gerilemenin Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) para politikalarında önemli bir alan açtığını ancak, enflasyonun bankanın hedefinin hala çok üzerinde olduğunu bildirdi.

Bölgede güçlenen resesyon riskini tetiklememek adına ECB'nin faiz artışlarında yavaşlamaya gideceğine yönelik beklentilerin de güçlendiğini ifade eden analistler, Avro Bölgesi'nde ekonomik aktiviteye ilişkin endişelerin son dönemdeki verilerle desteklendiğini kaydetti.

Cuma günü, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,87, Almanya'da DAX 40 endeksi yüzde 1,20, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 1,47 ve İtalya'da MIB 30 endeksi yüzde 1,40 yükseldi. Avrupa'da endeks vadeli kontratlar yeni haftaya da alış ağırlıklı bir seyirle başladı.

Asya piyasaları Çin'den gelen olumlu haber akışıyla haftaya yükselişle başladı.

Ülkede uluslararası uçuşlara 3 yıl aranın ardından tekrar başlanırken, gelecek dönemde ekonomik büyümenin hükümetin önceliği konumunda olacağına yönelik beklentiler risk iştahını destekliyor.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirlerinin kaldırılmasıyla sağlık sistemi üzerine düşen yükün oldukça artması ise soru işaretlerine neden olmaya devam ediyor.

Hafta sonunda Jack Ma'nın Ant Grup yönetimindeki rolünden vazgeçeceğine yönelik haberlerin ardından Ant Grup'un ortaklığı bulunan şirketlerin önemli oranda prim yaptığı göze çarpıyor.

Bu gelişmelerle kapanışa yakın Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,5, Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 2,6 ve Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 1,4 yükseldi. Japonya piyasalarında tatil nedeniyle işlem gerçekleşmedi.

Yurt içinde, cuma günü alış ağırlıklı bir seyir izleyen Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günü yüzde 4,41 değer kazancıyla 5.341,96 puandan tamamladı.

Cuma günü, yüzde 0,2 düşüşle 18,7233'ten kapanan dolar/TL, bugün bankalararası piyasanın açılışında 18,7770'ten işlem görüyor.

Analistler, bugün Almanya'da sanayi üretimi ve Avro Bölgesi'nde işsizlik verilerinin takip edileceğini kaydederek, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 5.400 ve 5.450 seviyelerinin direnç, 5.300 puanın destek konumunda olduğunu söyledi.

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler şöyle:

10.00 Almanya, kasım ayı sanayi üretimi

12.30 Avro Bölgesi, ocak ayı Sentix yatırımcı güven endeksi

13.00 Avro Bölgesi, kasım ayı işsizlik oranı

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Rize'de tulum imalat ustası 30 yıldır mesleğini gelecek nesillere aktarıyor

2023-01-02 13:03 - Kültür Sanat

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Antalya'da 82 projenin toplu açılışını yapacak

2023-01-02 15:32 - Gündem

Yemeni üretimi tarihi çarşının tek ustasına emanet

2023-01-03 12:22 - Çevre-Hayat

3 SORUDA - 2022 dünya ayrımcılık gündemi

2023-01-05 11:41 - Dünya

İsmailağa Camii İlim ve Hizmet Vakfı'ndan sosyal medyada yapılan paylaşımlara ilişkin açıklama

2023-01-05 23:39 - Medya

Uygulamalı çiftçi eğitimleri 16 Ocak'ta başlayacak

2023-01-06 11:19 - Ekonomi

İstanbul'un barajlarında su seviyesi yüzde 32,25 olarak ölçüldü

2023-01-06 14:02 - Gündem

Necati dede güvercinlerine 64 yıldır özenle bakıyor

2023-01-08 13:02 - Çevre-Hayat

Üniversiteli gençler "ÜniAK FEST"te bir araya geldi

2023-01-08 20:28 - Gündem

Sarıkamış şehitleri 6-8 Ocak'ta 'Biz Hep Aynı İzdeyiz' mottosuyla anılacak

2023-01-05 15:47 - Gündem

İlgili Haberler

Fitch: ABD'nin yeni çelik ve alüminyum tarifeleri emtia piyasalarında dalgalanmayı artıracak

22:18 - Ekonomi

Altının ons fiyatı Trump'ın yeni gümrük vergisi tehditleriyle rekor kırdı

20:48 - Ekonomi

Türk fındığı Hindistan'daki etkinlikte tanıtıldı

18:28 - Ekonomi

Rus iş dünyası yaptırım baskısının azalmasını beklemiyor

17:38 - Ekonomi

İngiltere’de enflasyon ocakta 10 ayın en yüksek seviyesine ulaştı

17:13 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Trump, Rusya-Ukrayna savaşının başlaması ve uzamasından Zelenskiy'i sorumlu tuttu

03:57 - Dünya

İsrail'in Gazze’den alıkoyduğu Doktor Ebu Safiyye, İsrail hapishanesinde ilk kez görüntülendi

03:48 - Dünya

ABD'de yüzlerce kişi, Sağlık Bakanlığı çalışanlarının işten çıkarılmasını protesto etti

02:42 - Dünya

İsrail, aylarca yerlerini gizlediği Gazzeli 64 esirin tutuldukları yerleri açıkladı

02:38 - Dünya

ABD'de, zorbalığa maruz kalan düzensiz göçmen ailenin kız çocuğu intihar etti

02:08 - Dünya