?>

“Küresel Dönüşüm: ASU-BİLGİ Konuşmaları Serisi“nin 2'nci etkinliği düzenlendi

"Yüz binlerce yıl sonra, insanlar olarak Ay'a, Mars'a ve diğer gezegenlere er ya da geç yerleşeceğiz. Ancak Dünya, insanın evi kalmaya devam edecek"

Gündem - 3 yıl önce

İSTANBUL

İstanbul Bilgi Üniversitesi'nin Arizona State Üniversitesi (ASU) ile kurduğu akademik iş birliği kapsamında düzenlenen "Küresel Dönüşüm: ASU-BİLGİ Konuşmaları Serisi"nin ikinci etkinliği "Kızıl Gezegenden Sahneler: Bir Gezegen Bilimci ile Sinema Araştırmacısının Sohbeti" başlığıyla çevrim içi olarak gerçekleştirildi.

İstanbul Bilgi Üniversitesi'nden yapılan açıklamaya göre, Bilgi Sinema Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Feride Çiçekoğlu'nun moderatörlüğünde düzenlenen etkinliğin konuğu ASU School of Earth and Space Exploration'da öğretim üyesi ve NASA'nın Jet İtki Laboratuvarı'nda misafir araştırmacı olan Dr. Jim Bell oldu.

Mars'ın görüntülerini dünyaya ulaştıran kameraları tasarlayan Bell, NASA'nın pek çok robotik uzay keşfi çalışmasında yer aldı. Bell, Spirit ve Opportunity uzay araçlarında Panoramik kamera (Pancam) renginden ve stereoskopik görüntüleme sisteminden sorumlu baş bilim insanı, Curiosity uzay aracının Mastcam kamera sisteminin baş araştırmacı yardımcısı ve NASA'nın "Mars-2020" uzay aracının Mastcam-Z kameralarının baş araştırmacısı olarak görev yapıyor.

Açıklamada değerlendirmelerine yer verilen Bell, "Yüz binlerce yıl sonra, insanlar olarak Ay'a, Mars'a ve diğer gezegenlere er ya da geç yerleşeceğiz. Ancak Dünya, insanın evi kalmaya devam edecek" ifadesini kullandı.

Bell, tasarladığı kameralar aracılığıyla Mars'tan gelen görüntülere ilişkin şunları kaydetti:

"Mars'a ait yer duygumuzu bu robotik avatarlardan alıyoruz. Duyularımız, görüşümüz, hareketliliğimiz, dokunma ve kimyasalları koklama yeteneğimiz bu robotlar sayesinde ortaya çıkıyor. Mars'ı bu araçların merceğinden deneyimliyoruz. Mars'ın manzarasının dünya ile ne kadar benzer olduğunu görmek harika.

Mars, özellikle ABD'nin güneybatısındaki çöl ile kırmızı kayalar, bitki örtüsünün pek olmayışı ve çoraklığı açısından pek çok benzerlik gösteriyor. Ama aynı zamanda bu çevrenin bizim için inanılmaz derecede tehlikeli olduğunu da biliyoruz. Böyle bir çevrede radyasyon koruyucu bir uzay giysisi, oksijen, su ve gıda tedariki olmadan hayatta kalamazdık. Bize yeryüzü gibi görünen bir ortam aslında bizi birçok yönden öldürmeye çalışıyor."

Dünyaya uzaydan bakmanın bir aidiyet duygusu yarattığını ve insanlığın tüm çatışmalarına rağmen bir bütün olduğunun tekrar farkına varılmasını sağladığını belirten Bell, sözlerini şöyle sürdürdü:

"1960'lı yıllarda astronotların Aya veya dünyanın yörüngesine giderken çektikleri dünyanın ilk fotoğrafları bizlere daha önce hiç sahip olmadığımız bir perspektif sunmuştu. Uzaydan dünyaya baktığımızda haritalarda gördüğümüz ulusal sınırları, ekonomik düzenleri, siyasi ve felsefi ayrımları görmüyoruz. Gördüğümüz şey, bizi sert uzay koşullarından koruyan kırılgan ve ince bir atmosfere sahip harika bir mavi bilye.Ve güneş sistemimize baktığınızda onun bir benzeri yok. Güneş sistemimizde dünyaya en çok benzeyen Mars bile aslında gezegenimizden önemli ölçüde farklı, gidip yaşayabileceğimiz bir yer değil."

Bell, insanların bir gün mutlaka diğer gezegenlere yerleşeceğini ifade ederek, şunları kaydetti:

"İnsanlar eninde sonunda, belki yüz binlerce yıl sonra, Ay'a, Mars'a veya diğer gezegenlere gidip yerleşecekler.Diğer gezegenleri incelerken, dünyayı uzaydan araştırırken yaşadığımız gezegene dair çok şey öğreniyoruz. Dünyanın dört bir yanından çok sayıda araştırmacı gezegenimizin iklimini, jeolojik yapısını, geleceğimizi ve nasıl sürdürülebilir bir şekilde yaşayabileceğimizi anlamaya çalışıyor. Bana göre gelecekte insanların uzaya yerleşmesi kaçınılmaz olacak ve onlar uzayın çok sert koşullarında yaşarken sürdürülebilirlikte olağanüstü iyi olacaklar."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

AB, CureVac'ın Kovid-19 aşısının değerlendirme sürecini durdurdu

2021-10-12 20:46 - Dünya

İnsanın içindeki canavar 'Bay Hyde' tiyatro sahnesine çıkıyor

2021-10-14 14:41 - Kültür Sanat

Afganistan'daki çocuklar açlık nedeniyle ölümle karşı karşıya

2021-10-14 14:46 - Dünya

Mesleki eğitim 1 milyar liralık harcamayla güç kazandı

2021-10-12 19:30 - Eğitim

Vergi kanunlarına ilişkin düzenleme içeren kanun teklifinin tümü üzerindeki görüşmeler tamamlandı

2021-10-13 01:36 - Siyaset

Cumhurbaşkanı Erdoğan AK Parti Milletvekili İsmet Uçma'nın cenazesine katıldı

2021-10-12 20:31 - Siyaset

Aşı yaptırmayı ihmal eden Kovid-19 hastası: Aşı olmayan insan kendi katili gibidir

2021-10-10 17:21 - Sağlık

Piyanodaki yeteneğiyle hocalarını şaşırtan otizmli Azat üniversite yolunda destek bekliyor

2021-10-12 14:59 - Çevre-Hayat

Kebap ustası, evini hayranı olduğu Müslüm Gürses'in kaset ve fotoğraflarıyla donattı

2021-10-09 15:52 - Çevre-Hayat

'Elazığ vişne' mermeri üreticisine ABD'den mezar taşı siparişi

2021-10-12 18:17 - Ekonomi

İlgili Haberler

İstanbul'da trafik yoğunluğu akşam saatlerinde yüzde 80'e çıktı

20:12 - Gündem

Güngören'de daha önce çöken yolda bu kez de kanalizasyon borusu patladı

19:37 - Gündem

Antalya'nın yüksek kesimlerinde kar etkili oluyor

19:12 - Gündem

Kağıthane'de okul servisi ile hafif ticari araç çarpıştı, 10 kişi yaralandı

18:27 - Gündem

Türkiye'nin Hartum Büyükelçisi Yıldız, Sudan'daki Türk kurumlarının varlığının önemini vur

18:17 - Gündem

Günün Manşetleri

İstanbul'da trafik yoğunluğu akşam saatlerinde yüzde 80'e çıktı

20:12 - Gündem

Kazakistan'daki uçak kazası, 2018'de Portekiz'de yaşanan acil iniş olayını hatırlattı

20:03 - Dünya

Güngören'de daha önce çöken yolda bu kez de kanalizasyon borusu patladı

19:37 - Gündem

Türkiye, Filistin ile ticaret hacmini istikrarlı şekilde artırmayı hedefliyor

19:33 - Ekonomi

Halep'te Türk ekiplerinin de katılımıyla "Geri Döndük Halep" kampanyası başlatıldı

19:22 - Dünya