Dr. Kurt, “Kurban bayramında imkânı olanlar kurban kesiyor. Ne yazık ki ülkemiz hayvanları hala daha ilkel şartlarda ve veteriner kontrolünden uzak besleniyor. Bunun sonucunda kasaplık hayvanların önemli bir kısmında özellikle karaciğer ve diğer bazı organlarında kist hastalığı bulunuyor. Etkeni bir parazit olan bu hastalık insanlarda da tehlikeli olabiliyor. Parazit, iyi pişirilmeyen etler vasıtasıyla insanlara da bulaşabiliyor ve kist hastalığı meydana getiriyor. Tedavisi zor ve büyük ameliyatlar gerektiriyor.” dedi.
Tehlikenin iki yönlü olduğunu belirten Kurt, “Mezbaha veya bu iş için belediyelerce hazırlanmış yerler dışında, sokak aralarında, ev bahçelerinde yapılan kesimlerde hastalık çevreye saçılıyor ve özellikle köpek gibi evcil hayvanlara bulaşarak onların da hastalanmasına yol açıyor. Hasta hayvanlardan da insanlara yayılabiliyor. Kesimlerin belediyelerce uygun görülen yerlerde yapılması, hastalıklı hayvan organlarının imha edilmesi gerekiyor. Ne yazık ki bazı kişiler hastalıklı hayvan organlarını köpek ve kedilerine yediriyor. Böylece hastalık etkeni yayılmaya ve çevremizde tehlike saçmaya devam ediyor.” ifadelerini kullandı.
Kurt, “Son ve gerekli bir tedbir olarak etler uygun biçimde ve yeterince pişirilerek yenilirse insanların kist hastalığına yakalanma ihtimali en az düzeye indirilebilecektir. Kurban bayramınızı kutlar, hayırlara vesile olmasını dilerim.” şeklinde konuştu.
Kaynak: IHA
dikGAZETE.com