?>

Kuraklıktan rekoltesi düşen tescilli Çanakkale domatesinin üreticisi yeni yıldan umutlu

Coğrafi işaretli Çanakkale domatesinde kuraklığın etkisiyle 2023 yılında ciddi rekolte düşüşleri yaşayan üreticiler, 2024'ü verimli geçirmek için kışın bekledikleri gibi giden yağışların ilkbaharda sürmesini umuyor.

Ekonomi - 1 yıl önce

Çanakkale

Kendine has tadı, rengi ve kokusuyla tezgahların aranan ürünlerinden Çanakkale domatesi, Batak Ovası olarak bilinen merkeze bağlı Kumkale köyü başta olmak üzere Ezine, Bayramiç ve Ayvacık ilçelerine uzanan yaklaşık 100 bin dekar alanda yılda yaklaşık 700 bin ton üretiliyor.

Fideleri nisanın son haftası ve mayısta toprakla buluşturulan, ilk hasadına haziran sonunda başlanan, özellikle ekim ve kasımda lezzetlenen ürün, hava şartlarının iyi gitmesi durumunda aralık sonuna kadar hasat edilebiliyor.

Çanakkale Ziraat Odası Başkanı Ufuk Ünver, AA muhabirine, Türk Patent ve Marka Kurumunca geçen yıl tescillenen Çanakkale domatesinin, kentin en önemli marka değerlerinden olduğunu söyledi.

Çanakkale domatesinin nefaseti, aroması ve kendine has özellikleriyle farklı yapıya sahip, kaliteli ve ekonomik değeri yüksek bir ürün olduğunu belirten Ünver, şöyle devam etti:

"Tüm dünyada olduğu gibi bir iklim değişikliği bölgemizde de söz konusu. Kurak bir yıl olduğu için domatesimiz de sulu tarımdaki sebze ürünü olduğu için bundan fazlasıyla etkilendi. Üreticilerimiz için sıkıntılı bir sezon oldu. Suyu alınan önlemler gereğince kısıtlı olarak tükettik. Sıkıntı olmasın diye tüm üreticiler tedbirli davrandı. Bu yıl ne istenilen miktarda ne istenilen kalitede domates üretebildik. Tarladan beklediğimiz ürünü alamadık. Üretimimizde ortalama yüzde 50 düşüş var."

Ünver, 2023'ün büyük bölümünün çok kurak geçtiğini ancak kasım ve aralıkta bölgenin iyi yağış aldığını dile getirdi.

Bu sayede tarımsal sulamada kullandıkları barajların su seviyelerinin yükseldiğini anlatan Ünver, "Barajlardaki seviye yüzde 70 civarında. İlerleyen aylarda yağışlar istenilen miktarda düşerse su sıkıntımız olmaz ve Çanakkale domatesimizdeki üretim miktarları eski seviyesine geri döner. Üreticilerimiz de getirisi yüksek bu üründen kar etmeye tekrar devam edecektir." dedi.

"Ayçiçeğinde yüzde 50 azalma oldu"

Domates üreticilerinden İlhan Ulus da 2023'ün küresel ısınmanın etkisiyle kurak geçtiğini, Çanakkale'de bunun etkilerini ciddi anlamda yaşadıklarını söyledi.

Su kaynakları azalınca tasarrufun öneminin bir kez daha ortaya çıktığını anlatan Ulus, "Bütün ürünlerin üretiminde hissedilir bir düşüş yaşandı. Ayçiçeğinde yüzde 50 azalma oldu. Çanakkale bölgemizde üretilen meşhur domatesimizde de aynı oran söz konusu. Kuraklığın etkisiyle Çanakkale domatesinde önemli bir verim kaybı yaşadık. Bu kayıp, çiftçinin ekonomisine yansıdı ancak tüm üreticiler olarak 2024 sezonundan umutluyuz. Umuyoruz ki eski yıllardaki gibi bir sezon yaşayacağız." diye konuştu.

​​​​​​​Emine Dadak da daha önce böyle yoğun kuraklık yaşadıkları bir sezon hatırlamadığını belirtti.

Çocukluğundan beri tarımla iç içe olduğunu dile getiren Dadak, "Domates, hiç bu kadar bizi etkilememişti. Su olmayınca sulu tarım da etkilendi. Tarladaki verim neredeyse yarı yarıya düştü. Umudumuz gelecek sezonun bereketli geçmesi." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

İsrail ordusu, gece boyunca Gazze'nin birçok noktasını vurdu

2023-12-30 12:17 - Dünya

Zonguldak'ta fırtınada batan geminin kayıp 7 personeli 43 gündür aranıyor

2023-12-31 15:09 - Gündem

İsrailli hak örgütü: 7 Ekim’den bu yana Batı Şeria’da 242 yerleşimci şiddeti belgelendi

2024-01-03 19:02 - Dünya

İsrail ordusunun Beyt Lahiya'nın bazı bölgelerinden çekilmesiyle bıraktığı yıkım ortaya çıktı

2023-12-31 15:27 - Dünya

Savunma ve havacılıkta 2023'e 10 milyar doları aşan yeni iş sığdırıldı

2024-01-05 23:57 - Ekonomi

Çocukluğunda okumasına izin verilmedi, 64 yaşında üniversiteyi kazandı

2024-01-02 13:17 - Çevre-Hayat

Yurt dışında yerleşiklerin portföy girişi 9. haftaya taşındı

2024-01-05 16:27 - Ekonomi

Yüzme milli takım seçmeleri Edirne'de başladı

2024-01-05 21:17 - Spor

İsrail'in Gazze'ye yönelik ablukası toplu cezalandırma niteliği taşıyor

2024-01-04 15:23 - Gündem

Fenerbahçe, Süper Lig'de yarın İstanbulspor'a konuk olacak

2024-01-06 11:04 - Spor

İlgili Haberler

Kayısı ihracatı depremden zarar gören Malatya'ya iki yılda 819 milyon dolar kazandırdı

14:17 - Ekonomi

ASELSAN ile Savunma Sanayii Başkanlığı arasında 107,4 milyon dolarlık sözleşmeler imzalandı

14:13 - Ekonomi

Volkswagen Grubu'nun 2024'te karı geriledi

13:48 - Ekonomi

Rekabet Kurulu, İntema İnşaata uzlaşma sonucunda 64,8 milyon lira ceza verdi

13:43 - Ekonomi

Fındık tarımında sürdürülebilirlik için çözüm önerileri

13:33 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Kayısı ihracatı depremden zarar gören Malatya'ya iki yılda 819 milyon dolar kazandırdı

14:17 - Ekonomi

ASELSAN ile Savunma Sanayii Başkanlığı arasında 107,4 milyon dolarlık sözleşmeler imzalandı

14:13 - Ekonomi

CAIR: Gazze soykırımı, ABD'de İslamofobi dalgasına yol açtı

14:07 - Dünya

Trabzonspor taraftarı, Fatih Tekke'yi sevgi gösterileriyle karşıladı

14:02 - Spor

Almanya'da 24 saatlik uyarı grevinin ardından büyük havalimanlarında uçuşlar yeniden başladı

13:58 - Dünya