İstanbul Kültür Üniversitesi'nin genç tasarımcıları, Türk edebiyatının ünlü eserlerinden ilham aldıkları söz, öykü ve şiirleri, kadife kumaşlarla buluşturup bugünün hikâyesini yazdıkları "Kadifeden Hikâyeler" defilesini düzenledi.
İstanbul Kültür Üniversitesi Akıngüç Oditoryumu ve Sanat Merkezi’nde gerçekleşen defilede genç modacılar kadife kumaştan yapılma 40 ürünü seyirci ile buluşturdu. Anadolu erenlerinin anlatmak istediği hoşgörü iklimini, genç kuşaklarla buluşturmayı amaçlayan defile, Moda ve Hazır Giyim Federasyonu ve Epengle Kadife işbirliğiyle gerçekleştirildi.
Genç modacılar, Can Dostu Organ Bağışına Evet Platformu yararına düzenledikleri defilede sergilenen tasarımlarda, Türk edebiyatının ünlü eserlerinden yola çıkarak geçmiş ve günümüz edebiyatı arasında bir bağ kurmaya çalışıp; ilham aldıkları söz, öykü ve şiirlere, kadifeden kumaşlarla yeniden hayat verdiler.
EDEBİYAT İLE MODAYI BİRLEŞTİRDİLER
Defileyi bir sosyal sorumluluk projesi ile birleştirdiklerini belirten İstanbul Kültür Üniversitesi Moda Tasarımı Program Başkanı Öğr. Gör. Seren Ahen Akcengiz, "2. sınıf öğrencilerinin proje dersi olarak yola çıkılan bir defile düzenledik. Bu defile bir temayla başlamalıydı. Biz de Anadolu erenlerinin hoşgörü iklimini genç kuşaklara aktarmak istedik. Bazı firmalarla sponsorluk anlaşması yaptık. Kadife kumaş yapan bir firma sponsor olduğu için de tüm kıyafetlerimiz kadifeden oluştu.
Tasavvuf edebiyatının önemli şairlerinin şiirlerini göz önüne alarak yeni kıyafetler diktiler. Bunun yanında defilemizi bir sosyal sorumluluk projesi ile birleştirmek istedik. Can Dostu Organ Bağışına Evet Platformu ile işbirliği yaptık. Moda ve Hazır Giyim Federasyonu'nun desteği ile bu organizasyonu planladık" ifadelerini kullandı.
"Kadife ağır bir kumaş ve vereceği mesajlar da o oranda geniş" diyen Öğr. Gör. Seren Ahen Akcengiz, "Bu defileye karar vermeden önce, 'Bir mesaj ararken temamızı neyle belirlemeliyiz? Nasıl bir cümleyle birleştirmeliyiz?' diye bir araştırmaya girdik. Çocuklar şu anda en çok ihtiyacımız olan hoşgörü iklimiyle ilgili olarak 'bir şiirden yola çıkalım' dediler. Biz de tasavvuf edebiyatı ile modayı birleştirip, Mevlana, Yunus Emre gibi şairlerin şiirlerini kıyafetlere yansıttık" açıklamalarında bulundu.
"ÂŞIK VEYSEL'İN EŞİNE OLAN AŞKINI KUMAŞLARIMA DÖKTÜM"
Tasarımını Âşık Veysel'in eşine duyduğu aşktan yola çıkarak yaptığını söyleyen İstanbul Kültür Üniversitesi Moda Tasarımı Öğrencisi Tuğçe Genç, "Benim konum Âşık Veysel. Âşık Veysel deyince aklımıza eşine olan aşkı geliyor. Bunu da dizelerinde, türkülerinde bize yansıtıyor. Ben de bu aşkı kumaşlarıma dökmek istedim. Renklerinde açıktan koyu tonlara doğru giderek, Âşık Veysel'in eşine olan aşkını yansıtmak istedim. Kıyafetimde kullandığım çiçek detayları ise Âşık Veysel'in masumane aşkını, eşinin onu bırakıp gitmesine rağmen onu hala sevmesini yansıtmak istedim" ifadelerini kullandı.
Bir başka genç modacı Sümeyye Eci ise, "Bu etkinlik üç aylık bir çalışmanın ürünüdür. Her birimiz birer şair, birer ozan seçtik ve bunların şiirlerinden etkilenerek kıyafetler tasarladık. Ben de Yunus Emre'nin bir şiirinden esinlenerek tasarımımı yaptım" dedi.
dikGAZETE.com