?>

Kültürlerin birleştiği ülke Nijerya

Batı Afrika'da yüzlerce etnik gruba ev sahipliği yapan ve 500 farklı dilin konuşulduğu Nijerya, kıtada farklı kültürlerin birleşim noktası olarak kabul ediliyor.

Dünya - 7 yıl önce

ABUJA - Gökhan Kavak/Adam Abu Bashal

Nijerya'nın kuzeyinde Hausalar ve Fulaniler, güney batısında Yorubalar, güneydoğusunda da İgbolar başta olmak üzere birçok kabile, kendilerine özgü kültürel özelliklerini yaşatmaya devam ediyor.

Nijerya Kültür ve Sanat Başkanlığı Abuja Koordinatörü Muhammad Süleyman, ülkesinin kültürel yapısı ve sanat eserleriyle ilgili AA muhabirine yaptığı açıklamada Nijerya'nın Afrika kıtasının bir minyatürü olduğunu ve çok farklı kültürel ve sanatsal özellikleri barındırdığını dile getirdi.

"Nijerya'ya her gelen kabile kendi kültürünü de getirdi"

Halihazırda yaklaşık 200 milyon nüfusa sahip ülkenin 1914'ten itibaren tanınmaya başlandığını anımsatan Süleyman, "O yıllara kadar Afrika kıtasında sınır kavramı yoktu ve kabileler de istediği gibi göç edebiliyordu. Bu açıdan Nijerya göçebe kabilelerin merkezi konumundaydı. Nijerya'ya her gelen kabile, kendi kültürünü de getirdi ve bu süreçte ülke, Afrika'nın birçok özelliğini sınırlarında barındırmaya başladı." dedi.

Güneyde Benin Krallığı ve kuzeyde Kanem-Bornu İmparatorluğu'nun kurulduğunu aktaran Süleyman, bu imparatorlukların Afrika'nın diğer bölgeleri ile etkileşim halinde olduğunu anlattı.

Süleyman, özellikle 14. yüzyıldan itibaren Kanem-Bornu İmparatorluğu'nun, ülkenin kuzeyinde etkili olarak Arap-İslam kültürünün Nijerya'ya taşınmasında ve Sahra Çölü üzerinden Akdeniz dünyası ile ticari temas kurulmasında köprü görevi gördüğünü söyledi.

12. asırdan kalan Benin Krallığı'na ait bronz heykeller

Benin Krallığı ile ilgili bilgi veren Süleyman, "Ülkenin güneyinde 12. asırdan itibaren etkili olan Benin Krallığı'na ait bronz heykeller günümüze kadar varlığını korumuştur. Afrika'nın diğer bölgelerinde de rastlayabileceğiniz bu heykellerin örneklerini British Museum'da görebilirsiniz." diye konuştu.

Ülkenin Afrika'daki diğer kültürlerle etkileşimine örnek veren Süleyman, "Ülkenin kuzeyi, Arap-İslam kültürü açısından önemli bir geçiş noktasıdır. Mesela Nijerya'da 'tie die' olarak kullanılan kumaş aslında Mali'den gelmiştir. Günümüzde Fulani olarak bilinen kabilenin de aslında kıtanın doğusundan geldiği söylenmekte ve bu kabileye mensup insanlar kına ile deri üzerine çok güzel desenler yapabilmekte." dedi.

Nijerya'nın kültürel ve sanatsal anlamda zengin bir ülke olduğuna ancak bu farklılığın ayrıştırıcı unsur olarak zaman zaman çatışmalara yol açtığına işaret eden Süleyman, "Nijeryalıları bir araya getiren tek şey kültürdür ancak son zamanlarda bazı kişiler kültürel farklılıkları kullanarak çatışma ortamı oluşturmaya çalışıyor." ifadelerini kullandı.

Tarihçiler, bağımsızlık öncesi Nijerya'da köle ticaretinin ülkedeki kültürel zenginliğin artmasında etkili olduğunu vurgulayarak Avrupalı köle tacirlerine satılmak üzere Afrika'nın diğer bölgelerinden getirilen farklı kabilelere mensup kölelerin Nijerya'da kalarak kendi kültürlerini günümüze kadar yaşattıklarını dile getiriyor.

Ahşap mobilyalar, takılar, resimler, maskeler ve kumaşlar

Şans getirmesi için farklı taş, hayvan kemik ve dişlerinden yapılan takılar, yerel dinlere mensup kabilelerin dini törenlerde kullanmak için biçim verdiği çeşitli heykeller, kutlama törenlerinde yapılan danslar, Nijerya kültürünün sadece küçük bir parçasını oluşturuyor.

Nijerya'da resim sanatı, el yapımı kumaş işlemeciliği ve ağaç mobilyalar da Nijerya'nın kültür ve sanat zenginliğine katkıda bulunuyor.

Ülkenin en büyük kabilelerinden Yorubaların Hristiyanlık öncesi yerel dinlere mensup oldukları zamanlardan kalma ve cenaze merasimlerinde kullandıkları ahşap oymalı maskeler, farklı desen ve renkleriyle günümüzde sanat eseri olarak kabul ediliyor.

Nijerya Kültür ve Sanat Başkanlığı Sanat Öğretmeni Joseph Jabo da Nijeryalıların sanata büyük ilgi duyduğunu, özellikle heykel, resim, el yapımı ağaç mobilyalara ülkede sıkça rastlandığını dile getirdi.

Jabo, "Nijerya'nın neresine giderseniz gidin sanat ile ilgili kültürel parçalar bulabilirsiniz. Merkezde birçok Nijeryalı, resim ve heykel gibi farklı alanlarda eğitim alıyor ve çok güzel ürünler ortaya çıkarıyorlar." dedi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

BM'den İsrail'e tepki

2018-07-03 23:02 - Dünya

TABA-AmCham Başkanı Akat: Türkiye ticaret savaşından kazançlı çıkabilir

2018-07-09 17:45 - Ekonomi

'Küresel ticaret savaşlarının maliyeti 2 trilyon dolar'

2018-07-04 18:52 - Ekonomi

Yemen'in güneyindeki çatışmalarda 17 Husi öldü

2018-07-06 06:07 - Dünya

Tren faciası sonrası oluşan enkaz, havadan görüntülendi

2018-07-09 17:52 - Asayiş

Trump, DTÖ kurallarına uymamanın yolunu arıyor

2018-07-03 02:32 - Dünya

Emniyetten arananlara yönelik dev operasyon

2018-07-05 15:02 - Asayiş

'Kornea nakli' ile karanlık dünyalara ışık oluyorlar

2018-07-09 17:44 - Genel

Arakanlı kadınların saklı yaraları: Tecavüz sonucu doğan bebekler

2018-07-05 15:02 - Dünya

Enflasyon rakamları açıklandı

2018-07-03 14:08 - Ekonomi

İlgili Haberler

Elon Musk'ın Kanada vatandaşlığının iptali için imza kampanyası başlatıldı

11:21 - Dünya

Almanya’da genel seçimler için oy verme işlemi başladı

10:15 - Dünya

ABD Başkanı Trump'tan Rusya-Ukrayna savaşıyla ilgili değerlendirme

02:48 - Dünya

Yunanistan Dışişleri Bakanı Yerapetritis: Türkiye ile bazı alanlarda ilerleme kaydedildi

00:31 - Dünya

İsrail ordusu, Suriye-Lübnan sınırına hava saldırısı düzenledi

00:27 - Dünya

Günün Manşetleri

Elon Musk'ın Kanada vatandaşlığının iptali için imza kampanyası başlatıldı

11:21 - Dünya

Karadeniz'de 'kuvvetli kar sağanağı' uyarısı

11:17 - Gündem

Almanya’da genel seçimler için oy verme işlemi başladı

10:15 - Dünya

Antalya'da sanayi sitesinde çıkan yangında 3 iş yeri hasar gördü

10:03 - Asayiş

Eski başbakanlardan Necmettin Erbakan kabri başında anıldı

10:02 - Siyaset