?>

“Kullanıcıların üçte biri internette gizliliklerini korumayı bilmiyor“

- Kaspersky Lab tarafından yapılan son araştırmada, Türkiye’de kullanıcıların yüzde 37’sinin internette gizliliklerini nasıl koruyacağını bilmediği, yüzde 13’ünün ise gizliliklerini artırmayla ilgilenmediklerini belirlendi

Ekonomi - 5 yıl önce

İSTANBUL (AA) - Kaspersky Lab yaptığı son araştırmada, Türkiye’deki kullanıcıların yüzde 37’sinin yani yaklaşık üçte birinin internette gizliliklerini nasıl koruyacağını bilmediğini tespit etti.

Kaspersky Lab açıklamasına göre, Türkiye’de insanların neredeyse tamamının her gün defalarca girdiği internet, artık modern yaşamın vazgeçilmez bir parçası haline geldi. Bu da kullanıcıların kişisel bilgilerini kontrol altında tutmasını zorlaştırıyor.

Kaspersky Lab tarafından yapılan son araştırmada, Türkiye’deki kullanıcıların yüzde 16’sının kendileri veya aileleri hakkındaki herkese açık olmaması gereken özel bilgilere internette rastladığı belirlendi. 18 yaş altındakiler için ise bu oran META (Orta Doğu, Türkiye ve Afrika) bölgesinde yüzde 20’ye ulaşıyor.

İnternette daha az görülür olmak için çaba gösterip bunda başarısız olmak, "gizlilik tükenişi" adı verilen bir duruma yol açıyor. Gizlilik tükenişi, üçüncü tarafların kişisel bilgilerinizden yararlandığına ve buna direnç göstermenin anlamsız olduğuna inanıp sürekli gergin yaşamayla gelişiyor. Türkiye’de kullanıcıların yüzde 37’si internette gizliliklerini nasıl koruyacağını bilmiyor, yüzde 13’ü ise gizliliklerini artırmayla ilgilenmediklerini belirtiyor.

Açıklamaya göre, gizlilik konusunda hissedilen bu çaresizlik insanların internet üzerindeki davranışlarını da etkiliyor. Türkiye’de kullanıcıların yüzde 11’i cihazlarından internete girerken gizliliklerini korumaya yarayan, tarayıcı geçmişini düzenli temizlemek veya çevrim içi takip özelliklerini engelleyen özel eklentiler kurmak gibi ekstra önlemler almıyor.

- Dijital güvenliği korumak için atılacak adımlar

Bu sorunu uzun süre görmezden gelmek büyük sorunlara yol açabiliyor. Kaspersky Lab dijital güvenliğini korumak isteyenlere şu önerilerde bulunuyor:

"Dijital izlerinizi yönetmeye başlayın. Hesaplarınızın bir listesini tutun ve verilerinize herkesin erişip erişmediğini düzenli olarak kontrol edin. İkinci bir e-posta adresi alın. İnternette dolaşmayı daha güvenli hale getirecek özel dijital araçlar kullanın. Bu araçlar Gizli Gezinti veya web kamerası ya da mikrofona erişebilen güvensiz uygulamaları tespit etme gibi özellikler sunar. Gizlilik ihlali risklerini en aza indiren özelliklere sahip olan, Kaspersky Security Cloud, Kaspersky Secure Connection ve Kaspersky Password Manager gibi güvenilir bir güvenlik çözümü kullanın."

Açıklamada görüşlerine yer verilen Kaspersky Lab Tüketici Ürünleri Pazarlama Müdürü Marina Titova, "Veri sızıntılarındaki artışla birlikte kişisel verileri yönetmenin de giderek zorlaşması, tüketicilerin kontrolü kaybettiklerini hissetmelerine ve dijital gizlilik konusunu düşünmekten bıkmalarına neden oluyor. Bu sorunu ortadan kaldıracak sihirli bir çözüm bulunmasa da riski azaltmak için birçok yol mevcut. Temel dijital hijyen ile başlayan bu süreç dijital gizliliği sağlamaya yardımcı olan gelişmiş araç ve teknolojilerin kullanılmasına kadar uzanıyor." ifadelerini kullandı.  

Haftanın Öne Çıkanları

Fizik dünyasının evrensel değeri: Feza Gürsey

2019-04-13 16:52 - Teknoloji

Fransa'nın silahları 'Yemen'de kullanılıyor' iddiası

2019-04-15 18:47 - Dünya

Akbank Turizm Buluşmaları Bodrum’da başlıyor

2019-04-15 16:31 - Genel

Kaplumbağa 'Tuki' 99 yaşına girdi

2019-04-13 18:22 - Çevre-Hayat

İmamoğlu: "Şu an itibariyle kutsal bir göreve başladığımız farkındayım”

2019-04-17 23:40 - Politika

Çamaşır kurutma makinesine kapılan genç kız hayatını kaybetti

2019-04-13 16:32 - Asayiş

'Kültür yılında Türkiye'nin Japonya'da tanınırlığını arttırmak istiyoruz'

2019-04-12 14:37 - Dünya

Brüksel'de bazı kedi cinslerinin yetiştirilmesi yasaklandı

2019-04-15 20:47 - Dünya

Otomobil pikaba çarptı: 1 ölü, 5 yaralı

2019-04-12 16:12 - Asayiş

ABD savaş gemisi Çanakkale Boğazı’ndan geçti

2019-04-14 17:06 - Gündem

İlgili Haberler

EPDK, petrol piyasası lisans yönetmeliğinde değişikliğe gitti

08:58 - Ekonomi

"AECSD & AMEDA İstanbul Zirvesi 2024" başladı

00:32 - Ekonomi

Bakan Bolat, ESDER Başkanı Çelikus ve heyetini kabul etti

19:58 - Ekonomi

Tesla'nın otomobil teslimatları yılın üçüncü çeyreğinde beklentileri karşılayamadı

19:48 - Ekonomi

BinBin'in halka arzında talep toplama yarın başlıyor

17:33 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Trendyol Süper Lig'de 8. hafta heyecanı başlıyor

09:22 - Spor

Husiler: Tel Aviv yakınlarındaki Yafa'da hayati bir hedefe "başarıyla" saldırı düzenl

09:18 - Dünya

EPDK, petrol piyasası lisans yönetmeliğinde değişikliğe gitti

08:58 - Ekonomi

Ahtapot Doktrinine karşı stratejik sabrın derinliği; Sadık Vaad 2 operasyonu -Mahmut Muslihan yazdı-

08:39 - En Son Yazılar

Biden, Helene Kasırgası'nın vurduğu bölgeleri ziyaret etti

08:33 - Dünya