?>

Kudüs'te Mescid-i Aksa için gergin bekleyiş sürüyor

İsrail'in metal arama dedektörü uygulamasına tepki gösteren Filistinliler, namazlarını Mescid-i Aksa'nın kapılarında kılmaya devam ediyor.

Genel - 8 yıl önce

KUDÜS(AA) - İsrail'in Harem-i Şerif'in kapılarına koyduğu metal arama dedektörleri nedeniyle Kudüs'te gergin bekleyiş sürüyor. Müslüman cemaat, İsrail'in Mescid-i Aksa üzerinde kurmak istediği egemenlik çabalarına izin vermemek için dedektörlerden geçmeyi reddediyor.

İsrail'in metal arama dedektörü uygulamasına tepki gösteren Filistinliler, pazar gününden bu yana vakit namazlarını Mescid-i Aksa’nın kapılarında eda ediyor.

Bu durumun zorluğunu en çok yaşayanlar ise Mescid-i Aksa'nın murabıtları olarak bilinen gönüllü muhafızlar. Günlerinin büyük bölümünü Harem-i Şerif'te geçiren bu muhafızlar şimdi kutsal mabetten uzak kalmanın acısını yaşıyor.

Geçen hafta perşembe gününden bu yana Mescid-i Aksa'ya giremeyen Necva Şahşir Ümmü Riyad isimli kadın murabıt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "İsrail'in teftiş için Harem-i Şerif'in kapılarına koyduğu cihazlardan geçmek, işgal gücünün Aksa üzerinde kurmak istediği egemenlik çabalarına teslim olmaktır." dedi.

Yaklaşık 10 yıldan bu yana Mescid-i Aksa'daki Kubbet'us Sahra'da murabıtlık yapan Ümmü Riyad, Mescid-i Aksa'da yetiştiğini ve buraya karşı çok derin duygular beslediğini ifade ederken göz yaşlarına hakim olamadı.

"Gönlüm yanıyor, kalbim bir kor ateş gibi yanıyor, çok acı verici bir durum." diyen Ümmü Riyad, metal arama dedektörlerinden geçmesinin imkansız olduğunu, bunun işgalin ve Yahudileştirme politikasının yeni bir versiyonu olduğunu söyledi.

"İşgal polisi ateşle oynuyor"

Yaklaşık 18 yıldır murabıtlık yapan İssam Necib da Aksa'nın kapısından birkaç metre ileride duygularını anlattı. Necib, "Biz Aksa’nın muhafızları olarak, buraya çok düşkünüz. İşgal polisi bu utanç cihazlarını Harem-i Şerif’in kapılarına koymakla ateşle oynadıklarının farkında değiller. Müslümanları provoke ediyorlar." diye konuştu.

Soyadının açıklanmasını istemeyen 50'li yaşlardaki murabıt Muhammed ise sabah namazıyla beraber başladığı günlerini Mescid-i Aksa’nın kapılarında geçirdiğini söyledi.

ABD vatandaşı Filistinli anne Levahız İbrahim (47) ise yanına, kızlarını, torunlarını ve akrabalarını da alarak Mescid-i Aksa'yı "savunmak" için Kudüs'e geldiğini söyledi.

Muhabir: Eshat Fırat / Hanadi Kavasmi

Haftanın Öne Çıkanları

Vodafone üst yönetiminde atama

2017-07-19 15:22 - Ekonomi

Adana’da ‘ByLock’ kullanan 19 kişi tutuklandı

2017-07-14 02:57 - Asayiş

Sela okuduğu için darbedilen müezzin 10 kere sela okudu

2017-07-16 06:12 - Gündem

Sümela'nın Aya Varvara Manastırı ön plana çıktı

2017-07-19 15:02 - Kültür Sanat

Yörük kültürü arkeoloji müzesinde yaşatılıyor

2017-07-19 15:07 - Kültür Sanat

Medipol Başakşehir'in Avrupa'daki rakibi belli oldu

2017-07-14 16:37 - Spor

Kudüslü alimlerden cuma namazı çağrısı

2017-07-19 18:37 - Dünya

Sokaklarda başıboş dolaşan ayı şaşırttı

2017-07-18 22:17 - Çevre-Hayat

Wimbledon'da şampiyon Federer

2017-07-16 22:08 - Spor

'Şehitlerimizin aileleri bizlere emanettir'

2017-07-14 04:02 - Gündem

İlgili Haberler

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı 'Yarısı Bizden' kampanyasıyla ilgili soruları cevapladı

20:30 - Genel

Günün Manşetleri

ABD Eğitim Bakanlığı, 1300 çalışanının işine son vermeyi planlıyor

03:17 - Dünya

ABD'de, uzayda mahsur kalan astronotlarla ilgili Biden'a yönelik eleştiriler sürüyor

02:43 - Dünya

Trump, Elon Musk'a desteğini göstermek için bir Tesla satın aldı

02:37 - Dünya

Ukrayna Dışişleri Bakanı Sybiha, ateşkes önerisinin savaşı sona erdirme yolunu açacağını belirtti

02:32 - Dünya

Devler Ligi'nde ilk çeyrek finalistler belli oldu

02:28 - Spor