?>

Küçükbaş hayvancılığa yerli ve milli teknolojik destek

Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli, geliştirilen Gezen Hibrit Sağım Sistemiyle el değmeden işlem yapıldığından küçükbaş hayvanlarda sağım hijyeni sağlanacağını belirtti.

Ekonomi - 5 yıl önce

Ankara

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, küçükbaş hayvancılıkta el değmeden sağım işleminin yapılabileceği yerli ve milli Gezen Hibrit Sağım Sistemi geliştirdiklerini belirterek, "Sistemle birlikte küçükbaş hayvanlarda sağım işi hem kolaylaşacak hem de elde edilen sütün kalitesi artacak, işletme maliyetleri önemli oranda düşürülecek." ifadesini kullandı.

Pakdemirli, yazılı açıklamasında, Bakanlığa bağlı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü tarafından kamu-özel sektör proje destekleri kapsamında Ar-Ge'si tamamlanan ve aynı anda 12 ve 24 hayvanın sağımının yapılabildiği iki farklı "Gezen Hibrit Sağım Sistemi" prototipi oluşturduklarını bildirdi.

Geliştirilen sağım sistemiyle makinenin otomatik olarak kendi kendini temizleyebildiğini vurgulayan Pakdemirli, soğutma tankı bulunduğu için sağılan sütün bozulmadan uzun süre saklanabileceğini kaydetti.

Elektrik olmadan kullanılabiliyor

Pakdemirli, sistemin elektrik olmayan yerlerde de kullanılabildiğine işaret ederek, "Sistemde yer alan fotovoltaik paneller sayesinde işletme giderlerinin çok önemli bir kısmını oluşturan enerji gideri de azaltılmış olacak. Traktörler ile istenilen yere götürülebilen bu makineden birden fazla üretici ve elektrik olmayan yaylalardaki vatandaşlarımız da faydalanabilecek." değerlendirmesinde bulundu.

Sistemin tamamen yerli ve milli olduğuna dikkati çeken Pakdemirli, şunları kaydetti:

"Gezen Hibrit Sağım Sistemi ile el değmeden işlem yapıldığından küçükbaş hayvanlarda sağım hijyeni sağlanacak. Ayrıca bu sistemde sağım tekniğiyle hayvanın meme sağlığı korunacak. Dolayısıyla sistemle birlikte küçükbaş hayvanlarda sağım işi hem kolaylaşacak hem de elde edilen sütün kalitesi artacak, işletme maliyetleri önemli oranda düşürülecek. Diğer taraftan yıllardır uygulanmaya çalışılan ortak makine ekipman kullanımına yönelik örnek bir projeyi de hayata geçirmiş olacağız."

Pakdemirli, sistemin koyun yetiştiriciliğinin ekonomiye katkısının artırılmasında çok büyük bir alternatif olduğunu belirterek, prototip sistemlerin saha denemelerinin yapıldığını, seri üretime geçilmesi için çalışmaların devam ettiğini bildirdi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Çin uzaya saniyede 10 gigabayt veri transfer edecek uydu gönderdi

2020-01-16 13:34 - Bilim & Teknoloji

ABD'de Martin Luther King Jr. anıldı

2020-01-21 03:02 - Dünya

EGM'nin Siber Operasyon Merkezi açıldı

2020-01-18 01:31 - Genel

Cumhurbaşkanı Erdoğan: İnsanı öncelemeyen bir şehrin aklı da olmaz

2020-01-15 17:32 - Genel

Türk işadamı Faruk Yener, “BAT" Rusya, Belarus ve Orta Asya Genel Müdürü oldu

2020-01-20 07:27 - Özel Haber

TürkTraktör'ün “Bilinçli Çiftçi Güvenli Tarım Projesi“ eğitimleri sürüyor

2020-01-16 13:17 - Ekonomi

Erbil'deki 68 yıllık tarihi çay ocağı ilk günkü gibi hizmet veriyor

2020-01-20 15:37 - Dünya

Vatikan dışişlerinin iki numarasına bir kadın atandı

2020-01-15 19:37 - Dünya

Çingene Kızı'na 2019'da rekor ziyaretçi

2020-01-18 15:44 - Kültür Sanat

Libya Konferansı'nın devamı şubatta dışişleri bakanları düzeyinde yapılacak

2020-01-20 19:11 - Genel

İlgili Haberler

Türk zırhlı araçları Estonya'ya güç kattı

22:28 - Ekonomi

New York borsası düşüşle açıldı

17:43 - Ekonomi

Kovid-19 salgınının üzerinden geçen 5 yılda ekonomik ve toplumsal etkiler hala sürüyor

17:02 - Ekonomi

Kruvaziyer yolcu sayısında tüm zamanların şubat ayı rekoru kırıldı

16:58 - Ekonomi

Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin açık deniz hidroteknik yapılarında sona gelindi

16:42 - Ekonomi

Günün Manşetleri

ABD Eğitim Bakanlığı, 1300 çalışanının işine son vermeyi planlıyor

03:17 - Dünya

ABD'de, uzayda mahsur kalan astronotlarla ilgili Biden'a yönelik eleştiriler sürüyor

02:43 - Dünya

Trump, Elon Musk'a desteğini göstermek için bir Tesla satın aldı

02:37 - Dünya

Ukrayna Dışişleri Bakanı Sybiha, ateşkes önerisinin savaşı sona erdirme yolunu açacağını belirtti

02:32 - Dünya

Devler Ligi'nde ilk çeyrek finalistler belli oldu

02:28 - Spor