?>

Kripto FETÖ üyesi 20 şüpheli tutuklandı

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 15 temmuz darbe girişimine ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında, darbede görev almayıp sonraki eylemler için kendilerini gizledikleri iddia edilen aralarında muvazzaf asker ile merkez vali yardımcısı Ş.E.’nin de bulunduğu 20 ş

Asayiş - 8 yıl önce

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu Savcılığı tarafından 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin gözaltına alınan ve tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edilen 39 şüphelinin sorgusu sona erdi.

Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği, aralarında merkez vali yardımcısı Ş.E.’nin bulunduğu 4 şüphelinin “Terör örgütü kurmak ve yönetmek” suçundan tutuklanmasına karar verdi. Hakimlik, aralarında kurmay albayların da bulunduğu 16 şüpheli askerin “terör örgütüne üye olmak” suçundan tutuklanmasına karar verirken 19 şüpheli hakkında ise yurt dışına çıkış yasağı koyarak serbest bırakılmasına hükmetti.

Fethullahçı Terör Örgütü tarafından organize edilen 15 Temmuz Darbe Girişimine ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınan bazı şüphelilerin verdiği isimler doğrultusunda, darbe girişiminde görev almayıp, daha sonraki süreçte yapılacak eylemler için kendilerini gizledikleri iddia edilen şüpheliler hakkında gözaltı kararı almıştı.

Başsavcılığın talimatı üzerine, 11’i kurmay olmak üzere 28 albay, 5 astsubay ve 1 merkeze çekilen vali yardımcısı ile 5 “sivil imam” olmak üzere toplamda 39 şüpheli gözaltına alınmıştı. Dün sabah saatlerinde Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’na getirilen şüpheliler ifade işlemlerinin tamamlanmasının ardından “terör örgütü kurmak ve yönetmek” ve “terör örgütüne üye olmak” suçlarından tutuklama talebiyle Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edilmişti.

Kripto olarak darbeye katılmadıkları tespit edildi Savcılığın sevk yazısında şüpheli askerlerin FETÖ’nün lise ve harp okulları öğrenim dönemlerinden başlayarak örgütün emri ile hareket ettikleri, uzun yıllar örgüt içerisinde bulundukları, şüphelilerin bir kısmının kurmay albay rütbesinde olduğu, ancak 15 Temmuz darbe girişiminin herhangi bir organizasyonunda yer almayarak geri planda durdukları 'Kripto, Uyuyan Hücre' olarak darbeye katılmadıkları, tespit edildiği anlatıldı. Şüpheli askerlerin bu şekilde darbe girişiminin başarısız olması ihtimalinde deşifre olmamak için, 'bir sonraki darbe girişimi ve benzeri eylemlerde görev almak üzere gizlendikleri belirtilmişti.

"Colarado İmamı"nın ifadesiyle ortaya çıktı Sevk yazısında albay rütbesinde bir kısım şüphelilerin Colorado imamı H.P. 'nin teşhis ettiği kaydedilmişti. H.P.'nin ifadesinde lise ve harp okulları öğrenim dönemlerinde abilik yaptığını, her 15 günde bir periyodik olarak örgüt evlerinde Fethullah Gülen'in söylem ve eserlerini içerir donelerle örgütsel motivasyonlarını güçlendirici konuşmalar yaptığını anlattığı anlatılmıştı.

Başak Akbulut

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Kolombiya'da hükümet hızlı hareket etmek istiyor

2016-10-05 17:17 - Dünya

'YPG varsa bizim yer almamız söz konusu değil dedik'

2016-10-04 23:17 - Gündem

'Sabahlara kadar onlar da bizlerle gözyaşı döktüler'

2016-10-05 04:08 - Gündem

İsrail tarafından el konulan Zaytouna gemisi Aşdot Limanı'na getirildi

2016-10-06 09:25 - Genel

Meme ağrısına dikkat

2016-10-03 13:27 - Sağlık

13. Uluslararası Jazz Günleri devam ediyor

2016-10-01 19:22 - Kültür Sanat

11 kişilik katiplik kadrosuna 220 aday

2016-10-01 14:22 - Gündem

Srebrenitsa'da yerel seçim belirsizliği sürüyor

2016-10-04 20:22 - Dünya

Gümüşhane’de 2 kaza: 3 yaralı

2016-10-04 00:37 - Asayiş

Eski çalışanlardan bakımevi hakkında şok iddialar!

2016-10-05 17:57 - Asayiş

İlgili Haberler

Terör örgütü DHKP/C'ye yönelik soruşturmada 32 zanlı yakalandı

09:33 - Asayiş

İzmir'de belediye otobüsündeki yangın kamerada

22:37 - Asayiş

Tunceli'de ocak ve şubat aylarında terör örgütü PKK'ya 756 operasyon düzenlendi

17:43 - Asayiş

Gümüşhane'de mahalle yolundaki heyelan kamera tarafından kaydedildi

16:37 - Asayiş

Karaman'da sahipli köpeğin saldırısından oğlunu kurtarmak isteyen baba yaralandı

12:18 - Asayiş

Günün Manşetleri

Türk zırhlı araçları Estonya'ya güç kattı

22:28 - Ekonomi

Irak'ta 4,8 büyüklüğünde deprem

22:22 - Dünya

Ukrayna, ABD'nin "30 günlük acil ateşkes" teklifini kabul etmeye hazır olduğunu açıkl

22:17 - Dünya

Türkiye Diyanet Vakfından Etiyopya'da 35 bin ihtiyaç sahibine ramazan yardımı

21:22 - Gündem

İsrail ordusu, son 24 saatte Gazze, Suriye ve Lübnan'da yaklaşık 40 hava saldırısı düzenledi

21:18 - Dünya