?>

Kremlin: ABD ile tutuklu değişimi, karşılıklı güveni artırabilen bir adım

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, ABD ile temaslar sonucunda ABD vatandaşı Marc Fogel ile bir Rus vatandaşının serbest bırakıldığını belirterek, "Bu, şu anda en düşük seviyede bulunan karşılıklı güveni yavaş yavaş artırabilen bir adım." dedi.

Dünya - 10 ay önce

Moskova

Peskov, başkent Moskova'da gazetecilere gündemdeki konuları değerlendirdi.

Trump, Rusya'nın serbest bıraktığı ABD vatandaşını Beyaz Saray'da ağırladı

Rusya'da tutuklu bulunan ABD vatandaşı Marc Fogel'in serbest bırakıldığını teyit eden Peskov, iki ülke arasındaki ilgili kurumlar arasında temasların gerçekleştiğine dikkati çekti. Peskov, "Bu temasların sonucu Fogel ve ABD'de cezaevinde bulunan bir Rus vatandaşı serbest bırakıldı." diye konuştu.

Söz konusu Rus vatandaşının ilerleyen günlerde Rusya'ya döneceğini kaydeden Peskov, "Bu vatandaşın ismi Rusya'ya getirildikten sonra açıklanacak." ifadesini kullandı.

Tutuklu takas sürecinde üçüncü bir ülkenin yer alıp almadığı sorusunu cevapsız bırakan Peskov, "Vatandaşların serbest bırakılması konusunda herhangi bir anlaşma, ikili ilişkilerde dönüm noktası olamaz. Ancak bu, şu anda en düşük seviyede bulunan karşılıklı güveni yavaş yavaş artırabilen bir adım." şeklinde konuştu.

Peskov, ABD Başkanı Donald Trump'ın Orta Doğu Özel Temsilcisi Steve Witkoff'un Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından kabul edildiği yönündeki iddialara ilişkin ise "Bu konuda verebileceğim bir bilgim yok." dedi.

Sözcü Peskov, gelecekte ABD ile tutuklu değişiminin devam edip etmeyeceği yönündeki soruyu ise yanıtsız bıraktı.

"Kursk bölgesi takas konusu olamaz"

Ukrayna birliklerinin, Rus bölgesi Kursk'ta bulunduğuna dikkati çeken Peskov, bu bölgenin Ukrayna ile müzakerelerde takas konusu olmasına karşı çıktıklarını belirtti. Peskov, "Ukrayna birlikleri Kursk'tan kovulacak, orada kalırsa da yok edilecek." ifadesini kullandı.

Peskov, Ukrayna ile barış müzakerelerine açık olduklarını vurguladı.

Rusya'nın NATO'ya tehdit oluşturmadığını dile getiren Peskov, ancak NATO'nun Rus sınırları yakınlarında askeri altyapısını güçlendirmeye devam ettiğini kaydetti.

"AB ile yakınlaşma, Ermenistan'ın egemen hakkı"

Peskov, Ermenistan'ın Avrupa Birliği (AB) üyelik sürecini başlatmaya yönelik adımlarını değerlendirerek, "Bu, Ermenistan'ın egemen hakkı. Ancak Ermenilerin, bunun karşılıklı istek olup olmadığını, Avrupalıların buna nasıl baktığını anlaması lazım." dedi.

Birçok ülkenin onlarca yıl AB'ye kabul edilmediğine işaret eden Peskov, Ermenistan'ın Avrasya Ekonomik Birliğinden (AEB) kazanç elde ettiğini söyledi.

Peskov, İsrail ile Hamas'ın daha önce yaptıkları anlaşmalara uyacağı ve esirlerin serbest bırakılacağı umudunu paylaştı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Yurt dışında üretilen akıllı kanser ilaçlarının etkin maddesi yerli imkanlarla geliştirildi

2025-02-11 13:17 - Sağlık

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Deprem bölgesinde evine girmeyen tek bir vatandaşımızı dahi bırakmayacağız

2025-02-06 19:48 - Siyaset

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Filistin halkına ikinci bir Nekbe yaşatmaya kimsenin gücü yetmez

2025-02-10 12:17 - Siyaset

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Endonezya'da resmi törenle karşılandı

2025-02-12 07:18 - Siyaset

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Malezya'da 'Fahri Doktora' unvanı verildi

2025-02-10 10:57 - Siyaset

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Toprak bütünlüğünü haiz bir Filistin Devleti'nin kurulması daha fazla geciktirilemez

2025-02-12 12:21 - Siyaset

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Deprem bölgesinde 252 bin konutla iş yerimizin inşasını hızlıca bitirmenin gayretindeyiz

2025-02-07 19:12 - Siyaset

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Gazzelileri binlerce yıllık ezeli ve ebedi vatanlarından çıkarmaya kimsenin gücü yetmez

2025-02-09 23:03 - Siyaset

Türk Dünyasının en büyük takımı Traktör Tebriz Futbol Kulübü yalnız değildir!

2025-02-11 00:13 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier: Türkiye'yle ortak bir çıkarımız var, o da artık bölgede kalıcı barışın yerleşmesi

2025-02-05 21:13 - Siyaset

İlgili Haberler

Çin'de yapay zeka endüstrisinin değerinin 170 milyar doları aşacağı tahmin ediliyor

20:08 - Dünya

Rusya: Kiev, Rusya'ya götürüldüğünü iddia ettiği çocukların listesini hala vermedi

18:48 - Dünya

Çin, ülke nüfusundaki düşüşe karşı doğum masraflarını ücretsiz hale getirecek

17:58 - Dünya

ABD ile Ukrayna heyetleri, barış planı önerisini görüşmek üzere Berlin'de

16:17 - Dünya

Şili'de halk, devlet başkanı seçiminin ikinci turu için sandık başında

15:53 - Dünya

Günün Manşetleri

Hasan Dağı'nda mahsur kalan 2 üniversite öğrencisi askeri helikopterle kurtarıldı

22:33 - Gündem

Trabzonspor ile Beşiktaş 3-3 berabere kaldı

22:22 - Spor

Başakşehir deplasmanda Samsunspor'u 2-0 yendi

22:12 - Spor

Çin'de yapay zeka endüstrisinin değerinin 170 milyar doları aşacağı tahmin ediliyor

20:08 - Dünya

Yurduntepe Kayak Merkezi'nde kar yağışı etkili oldu

19:58 - Gündem