Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 2010 yılında KPSS’de usulsüzlük yapıldığına ilişkin hazırlanan iddianamede önemli ayrıntılar ortaya çıktı. Soruşturma kapsamında 54 kişi tutuklu bulunurken, iddianamede 230 şüpheli ve 272 de müşteki yer aldı.
İddianamede, soruların dağıtıldığı yer olarak Turgut Özal Düşünce ve Hamle Derneği gösterilirken Genel Sekreteri Mehmet Hanefi Sözen 1 numaralı şüpheli olurken, Yusuf Rodoplu 2 ve Cemil Koca 3 numaralı şüpheli olarak yer aldı. Şüphelilerin Fetullah Gülen’in belirlediği hareket tarzları ve talimatları doğrultusunda tek merkezden hiyerarşik bir yapı içerisinde yönetildiği, amaca ulaşmak için her yolu mubah sayan bir strateji izleyerek bu doğrultuda yurt içi ve yurt dışında dershane, okul, üniversite, hazırlık kursları ve şirketler aracılığı ile örgüte bağlı kadrolar yetiştirdiği iddia edildi.
PARA TRANSFERLERİ
İddianamede, şüphelilerin, sınavlar öncesinde çalıştıkları işyerleri ve dershanelerin büyük çoğunluğunun Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ)/Paralel Devlet Yapılanmasına (PDY) ait işletmeler olduğu, bunlar arasında mali, finansal, ortaklık, adres, akrabalık ve dijital iletişim yönünden bağlantılar bulunduğu, bu kişi ve kuruluşların yurt dışı yabancı firmalara yüklü miktarlarda şüpheli para havaleleri yaptıkları yer aldı. İddianamede, himmet adı altındaki parasal desteğin genelde elden yapıldığı banka transferlerine yansıyan bölümün gerçek toplanan miktarın çok altında kaldığı belirtildi. İddianamede şüpheli Bayram B.’nin paralel yapının şirketleri ile KPSS şüphelilerine yüksek miktarda para transferleri yaptığı tespit edildi. Soruşturma kapsamında yer alan şüpheli şahısların sınav öncesi ve sonrasındaki yurtdışı giriş-çıkış kayıtları incelendiği belirtilen iddianamede, şüpheliler arasında bulunan ve örgütün yönetiminde aktif rol oynayan bazı şüphelilerin yurt dışına çıktıkları ifade edildi. Şüpheli şahısların bilgisayarlarının dijital incelemesinde, ABD’nin Pensilvanya eyaletinin de içerisinde bulunduğu birçok yurt dışı IP numaralarının tespit edildiği dikkat çekildi.
2010 KPSS ile 2012 Avukatlıktan Hakim-Savcılığa Geçiş Sınavı soruşturmasında bir kısım şüpheliler arasında mali, akrabalık, telefon ve işyeri irtibatlarının bulunduğu tespit edildi. Şüphelilerin bazılarının telefonlarının özelikle sınava ‘3’ gün kala 51 ayrı ilde aynı bazda yoğunlaştığı belirtilen iddianamede, bu durumun sınav sorularına birlikte çalıştıkları şeklinde değerlendirildi. İddianamede, 2010 yılı Temmuz ayında yapılan sınavın usulsüzlükler nedeniyle iptal edilerek yeniden yapılmasıyla devletin 9 milyon 111 bin 138 TL zarara uğratıldığı da vurgulandı. Ayrıca iddianamede eski ÖSYM Başkanı Ali Demir’in suç delillerini yok etme suçunu işlediği belirtildi.
Ebru Karatosun - Türkiye gazetesi
dikGAZETE