?>

Kovid-19'un Latin Amerika ekonomisine etkisi savaş ve buhran yıllarını aratmayacak

Kovid-19'un Latin Amerika ve Karayipler bölgesi ekonomisine etkisinin, 1914'te başlayan Birinci Dünya Savaşı ve 1929'da başlayıp 1930'lu yıllara da yansıyan Dünya Ekonomik Buhranı'ndan bile büyük olabileceğini bildirildi.

Dünya - 5 yıl önce

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını, insan sağlığının yanı sıra ülke ekonomilerini de tehdit ediyor. Birleşmiş Milletlere (BM) bağlı Latin Amerika ve Karayipler Ekonomik Komisyonu (ECLAC), salgının Latin Amerika ve Karayipler bölgesi ekonomisine etkisinin, 1914'te başlayan Birinci Dünya Savaşı ve 1929'da başlayıp 1930'lu yıllara da yansıyan Dünya Ekonomik Buhranı'ndan bile büyük olabileceğini bildirdi.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, ECLAC, "Kovid-19'un Latin Amerika ve Karayipler Üzerindeki Ekonomik Etkisi" konulu rapor hazırladı.

Meksika'nın talebiyle hazırlandığı belirtilen raporda, bölgenin bu yıl tarihindeki en büyük ekonomik daralmayla karşı karşıya kalabileceği ifade edildi.

Raporda, pandemi öncesi süreçte bölgenin son yıllardaki en düşük ekonomik büyümeyi yaşadığı kaydedilerek, salgının bölgede yayılmasıyla ekonomi, sağlık ve sosyal kriz ikliminin daha belirgin hale geldiği bildirildi.

Pandeminin kapsamı ve süresi hala belirsizliğini sürdürürken etkilerinin daha belirgin hale geldiğine dikkati çekilen raporda, şu ifadelere yer verildi:

"Bölge, 2020 yılında gayrisafi yurt içi hasılasında (GSYİH) gerçekleşmesi beklenen yüzde 5,3'lük daralmayla tarihindeki en büyük krize maruz kalacak. Bu büyüklükte bir daralmayla 1930'ların Dünya Ekonomik Buhranı'ndaki yüzde 5 ya da 1914'teki yüzde 4,9 daralmadan bu yana karşılaşılmadı."

"Bölge, Kovid-19 ile ekonomik açıdan zayıf olduğu bir dönemde karşılaştı"

Latin Amerika ve Karayipler bölgesinin pandemiyle ekonomik açıdan zayıf ve savunmasız olduğu dönemde karşılaştığına işaret edilen raporda, 2008'deki global krizi izleyen 10 yılda (2010-2019) bölgesel GSYİH'nin yüzde 6'dan 0,2'ye gerilediği, 2014-2019 dönemindeki büyümenin ise 1950'lerden beri en düşük seviyede olduğu kaydedildi.

Raporda, pandeminin, bölgedeki istihdamdan fakirlik ve eşitsizliklerin azaltılmasıyla mücadeleye kadar birçok alanda ciddi etkisinin olacağına dikkati çekilerek, ekonomideki gerilemenin hesaplanmasının hükümetlere normale dönüş için sarf edilmesi gereken efor ve çabanın büyüklüğüne ilişkin bilgi verebileceği belirtildi.

Normale dönüşün, pandemi öncesi döneme dönüş olmadığı ve olmaması gerektiği vurgulanan raporda, orta vadeli değerlendirmelerin, üretim organizasyonlarındaki yapısal değişikliklerin anlaşılabilmesi açısından önemli olduğunun altı çizildi.

Bölgedeki sağlık hizmetleri, gelir ve işlerin korunması amacıyla yeterli mali teşvik sağlanmasının gereklilik taşıdığına işaret edilen raporda, ilaç, tıbbi ekipman, gıda ve enerji gibi temel ihtiyaçlarda tedarik zincirindeki sürekliliğin garanti edilmesinin önem taşıdığı vurgulandı.

"Ekonomik boyut bölgede sosyal karmaşaya neden olabilir"

Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları (SETA) Vakfı Araştırma Asistanı Deniz İstikbal, AA muhabirine, dünya genelinde salgın nedeniyle milyonlarca kişinin işsizlik riskiyle karşılaşabileceği düşünüldüğünde mevcut durumun ekonomik anlamda Latin Amerika'yı derinden etkilemesinin sürpriz olmayacağını söyledi.

İstikbal, "Bölgenin Kovid-19 salgınıyla mücadelesinde ekonomik boyut, diğer alanların aksine sosyal karmaşaya neden olabilecek potansiyele sahip." dedi.

Salgının Latin Amerika ve Karayipler bölgesinde uzun vadeli etkilerinin de olabileceğine dikkati çeken İstikbal, şunları kaydetti:

"Sosyal güvencesi olmayan kişilerin de kıta genelinde iş gücü içindeki yüzde 47'lik oranı göz önüne alındığında ikili bir krizin bölgede hissedileceği söylenebilir. Vergi gelirleri düşen, ulusal para birimleri değer kaybeden ve buna bağlı olarak yükselen enflasyon, Latin Amerika'nın salgınla mücadelesini hem kısa hem de uzun vadede etkileyecek kapasiteye sahiptir."

Türkiye, Latin Amerika ve Karayipler'de çok aktif

Türkiye'nin bölge ülkelerinden Arjantin, Ekvator, Kolombiya, Küba, Meksika, Peru, Şili ve Venezuela'da ticaret müşavirliği, Brezilya'da da ticaret ataşeliği bulunuyor.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, geçen yıl yapılan "Orta Amerika Entegrasyon Örgütü (SICA) Dışişleri Bakanları 3'üncü Siyasi Forumu"na katılmak üzere bulunduğu Guatemala'da "Türkiye, sadece Bakanlığımıza bağlı misyonlarımızla değil, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) gibi kuruluşlarımızla da tüm Latin Amerika ve Karayipler'de çok aktif." ifadesini kullanmıştı.

- BM'ye bağlı ECLAC, "Kovid-19'un Latin Amerika ve Karayipler Üzerindeki Ekonomik Etkisi" konulu rapor hazırladı:- "Bölge, 2020 yılında GSYİH'sinde gerçekleşmesi beklenen yüzde 5,3'lük daralmayla tarihindeki en büyük krize maruz kalacak"- "Bu büyüklükte bir daralmayla 1930'ların Dünya Ekonomik Buhranı'ndaki yüzde 5 ya da 1914'teki yüzde 4,9 daralmadan bu yana karşılaşılmadı"- SETA Ekonomi Direktörlüğü Araştırma Asistanı Deniz İstikbal:- "Bölgenin Kovid-19 salgınıyla mücadelesinde ekonomik boyut, diğer alanların aksine sosyal karmaşaya neden olabilecek potansiyele sahip"

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

İsmet İnönü, 27 Mayıs sonrası dış basına darbeyi böyle savunmuş!

2020-05-29 03:04 - Özel Haber

Rusya, SSCB Askerî ve Deniz İşleri Halk Komiseri Voroşilov'un tarihi Türkiye ziyaretini anlattı

2020-05-31 22:32 - Özel Haber

TBMM 48 günlük aranın ardından çarşı ve mahalle bekçileri düzenlemesi için mesai yapacak

2020-05-31 18:45 - Politika

Rusya, Türk-Rus ilişkilerindeki o önemli tarihi belgeleri paylaştı

2020-05-29 02:27 - Özel Haber

Erman Kunter'in 'beyaz sezon' üzüntüsü

2020-06-03 19:41 - Gündem

ABD'de George Floyd'un ölümüne yol açan polise ünlülerden tepki

2020-05-29 05:50 - Genel

Erdoğan'dan Hadımköy Dr. İsmail Niyazi Kurtulmuş Hastanesi paylaşımı

2020-06-01 01:22 - Gündem

Siren sesinden korkan Elif Yaren'e jandarmadan sürpriz doğum günü

2020-05-31 17:17 - Çevre-Hayat

Alfa Romeo “Alfetta“ yarış otomobillerine ilham veriyor

2020-06-03 18:13 - Genel

TRT 2'den haziran ayında her akşam farklı film

2020-05-31 16:17 - Kültür Sanat

İlgili Haberler

DSÖ: Gazze'nin kuzeyindeki İsrail kuşatması 75 bin Filistinlinin hayatını riske atıyor

21:54 - Dünya

Suriye'deki 'savaş doktorları'na hayati tehlike altında görev yaptıkları için plaket verildi

21:35 - Dünya

Tokayev ve Putin, telefonda Aktau'daki uçak kazasını görüştü

21:03 - Dünya

Gazze'de gönüllü çalışan Türk doktor Kamacı: Tek kelimeyle soykırım gördüm

20:48 - Dünya

İsrail, Gazze'nin kuzeyindeki Beyt Hanun'u yıkmaya ve sakinlerini yerinden etmeye devam ediyor

16:33 - Dünya

Günün Manşetleri

Narin Güran cinayeti davasında karar açıklandı

22:13 - Gündem

DSÖ: Gazze'nin kuzeyindeki İsrail kuşatması 75 bin Filistinlinin hayatını riske atıyor

21:54 - Dünya

Balıkesir'de mühimmat fabrikasındaki patlamaya ilişkin 3 şüpheli tutuklandı

21:37 - Gündem

Suriye'deki 'savaş doktorları'na hayati tehlike altında görev yaptıkları için plaket verildi

21:35 - Dünya

Ardahan'da kara yollarında karla mücadele çalışmaları başlatıldı

21:27 - Çevre & Seyahat