?>

Kovid-19 tanı kitlerinde yeni dönem

Sanayi ve Teknoloji bakanı Varank, "TÜBİTAK bünyesinde faaliyet yürüten UME, Türkiye'de Kovid-19 tanısı için kullanılan PCR testlerindeki ölçüm kalitesini artırmak amacıyla RNA tabanlı referans malzemeler üretti." ifadelerini kullandı.

Teknoloji - 4 yıl önce

Ankara

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) tespitinde kullanılan PCR testlerinden daha kaliteli sonuç alınması amacıyla TÜBİTAK Ulusal Metroloji Enstitüsünce (UME) RNA tabanlı referans malzemeler üretildiğini belirterek, "Böylece, PCR testlerinin doğruluk oranı yükselecek. Ayrıca üretilen malzemeler PCR kitlerinin iç kalite kontrolünde de kullanılacak." ifadesini kullandı.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre Varank, Kovid-19 virüsünün tespitinde kullanılan PCR testlerinin artık daha kaliteli sonuç vereceğini bildirdi.

"PCR testlerinden daha kaliteli sonuç alınması amacıyla TÜBİTAK UME tarafından RNA tabanlı referans malzemeler üretildiğine" işaret eden Varank, "Böylece, PCR testlerinin doğruluk oranı yükselecek. Ayrıca üretilen malzemeler PCR kitlerinin iç kalite kontrolünde de kullanılacak." değerlendirmesinde bulundu.

Bakan Varank, muadil enstitülerden karşılaştırma yapmak amacıyla bu referans malzemeleri istediklerini aktararak, şunları kaydetti:

"Ancak sudan bahaneler öne sürdüler. Bu da tabii araştırmacılarımızı daha fazla motive etti. Ülkemiz laboratuvarları ve kit üreticilerinin kullanımı için bu referans malzemeleri kendimiz üretmek için proje başlattık.

Üç ay gibi kısa bir sürede çalışmalarımızı tamamladık. Bize karşılaştırma için bile verilmeyen RNA tabanlı referans malzemelerden farklı olarak da daha inovatif formda toz ve sıcaklığa dayanıklı yerli ve milli malzemelerimizi ürettik."

PCR testi nasıl çalışıyor

Kovid-19 virüsünü tespit etmek için tüm dünyada yaygın olarak kullanılan PCR testlerinde ölçüm iki farklı basamaktan oluşuyor. Birinci aşamada bir enzim aracılığıyla virüsün RNA'sı, cDNA'ya çevriliyor. İkinci basamakta da çevrilen cDNA (eşlenik DNA) başka bir enzim ile çoğaltılarak PCR testinde pozitif sinyal oluşuyor.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının ilgili kuruluşu TÜBİTAK bünyesinde faaliyet yürüten UME, Türkiye'de Kovid-19 tanısı için kullanılan PCR testlerindeki ölçüm kalitesini artırmak amacıyla yeni bir referans malzeme geliştirdi.

Bu yeni RNA tabanlı referans malzemeler PCR testinde yer alan her iki basamağın da kontrolünü mümkün kıldığından ölçümlerin kalitesi güvence altına alınıyor.

TÜBİTAK UME tarafından üretilen RNA tabanlı referans malzemeler, laboratuvarlarda yapılan ölçümlerde her iki enzim basamağının kontrolü için iç kalite kontrol malzemesi olarak kullanılabilecek. Ayrıca, üreticiler bu malzemeyi, PCR kitlerine RNA tabanlı pozitif kalite kontrol malzemesi olarak ekleyerek kitlerinin güvenilirliğini de sağlayabilecek.

"Soğutma işlemine ihtiyaç duymuyor"

Açıklamada ifadelerine yer verilen TÜBİTAK UME Müdürü Dr. Mustafa Çetintaş da yerli ve milli imkanlarla üretilen referans malzemelerle yapılan PCR testlerinin kalitesini teminat altına aldıklarına dikkati çekerek, "Bu malzemenin en önemli katkısı, herhangi bir soğutma işlemine ihtiyaç duymaması.

Malzemenin ülke içindeki paydaşlara dağıtımını soğutma işlemine maruz bırakmadan rahatlıkla yapabiliriz." değerlendirmesinde bulundu.

TÜBİTAK UME laboratuvarlarında yapılan çalışmalar, bir altyapı oluşmasını ve teknik deneyim elde edilmesini de sağladı. Laboratuvarlar, Kovid-19 virüsünün mutasyona uğraması veya başka bir virüsün ortaya çıkması durumunda yeni RNA referans malzemelerinin üretimini çok kısa bir sürede gerçekleştirebilecek kabiliyete ulaştı.

Doğu Marmara Kalkınma Ajansı destekledi

Referans malzemeler, "COVID-19 ile Mücadele ve Dayanıklılık Programı" kapsamında "TR42/20/COVID/0035: 2019-nCoV Virüsünün Hızlı ve Güvenilir Şekilde Teşhisine Yönelik Tanı Kiti Referans Malzemesi Üretilmesi" başlıklı projeyle Doğu Marmara Kalkınma Ajansından destek aldı. Üç aylık proje sürecinin ardından "donuk" ve "liyofilize" olarak 2 farklı formda bin 250 referans malzeme üretildi.

RNA tabanlı referans malzemelerle ilgili bilgi ve sipariş formlarına, "https://rm.ume.tubitak.gov.tr/urun_grup.aspx?p=4" bağlantısından ulaşılabiliyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Hitay Holding, Fujitsu'nun Türkiye'deki şirketini satın aldı

2020-11-04 18:15 - Genel

Haluk Levent: “Hz. İsa’yı gördüm”

2020-11-07 14:26 - Özel Haber

Türkmenistan Cumhurbaşkanı Berdimuhamedov, Rönesans Holding Başkanı Erman Ilıcak’la işbirliğini görüştü,

2020-11-05 07:27 - Özel Haber

Türk AntTeq, Moskova'da uluslararası ödüllü “FORIVER projesi”ni inşa edecek

2020-11-03 08:04 - Özel Haber

Ülker 2020’nin 9 ayında büyümesini sürdürdü

2020-11-05 22:28 - Genel

42. İstanbul Maratonu yarın koşulacak

2020-11-07 13:20 - Gündem

Kapadokya'yı ekimde 175 bin 612 turist gezdi

2020-11-05 19:31 - Kültür Sanat

'Osman Hamdi Bey Dijital Sergisi' 9 Kasım'a kadar ziyaret edilebilecek

2020-11-07 18:36 - Kültür Sanat

GÜBRETAŞ 69 yaşında

2020-11-06 18:16 - Ekonomi

Libya'da petrol üretiminin artması fiyatları baskılıyor

2020-11-05 23:08 - Dünya

İlgili Haberler

2024 Türkiye Drone Yarışı'nda sıralama turları yapıldı

16:07 - Teknoloji

SpaceX'in Crew-9 misyonunun uzay yolculuğu başladı

14:47 - Teknoloji

TechAnkara Proje Pazarı bu yıl 100 projeyi yatırımcılarla buluşturacak

13:33 - Teknoloji

Kamikaze İHA DELİ, Azerbaycan'da vitrine çıktı

13:27 - Teknoloji

Asteroit Kuşağı'nda Mars ve Jüpiter arasında yer alan cüce gezegen Ceres'te yaşanabilirlik

18:38 - Teknoloji

Günün Manşetleri

ABD'deki tren kazasında çevreye yayılan atıklardan etkilenenlere 600 milyon dolar ödenecek

20:12 - Dünya

İsrail’in Lübnan’a düzenlediği hava saldırılarında 45 kişi öldü

19:57 - Dünya

Yazar Turan Kışlakçı, 'Gazze Sonrası Değişen Dünya' etkinliğinde konuştu

19:48 - Gündem

Avusturya'da resmi olmayan ilk sonuçlara göre aşırı sağcı FPÖ seçimi önde götürüyor

19:27 - Dünya

Almanya'da ikamet izni olmayanların Türkiye'ye gönderileceği iddiaları yalanlandı

19:23 - Gündem