?>

Kovid-19 salgınında internet bağımlısı olmamak için 'ortak bilgisayar kullanılması' öneris

EGEBAM Müdürü Prof. Dr. Zeki Yüncü, "Çocuğun salgın süresince bir bilgisayarı olmasın ama anne babanın da bilgisayarı olmasın. Teknolojik aletler ortak kullanımda olsun." açıklamasında bulundu.

Teknoloji - 5 yıl önce

İzmir

Ege Üniversitesi Çocuk ve Ergen Alkol Madde Bağımlılığı Araştırma ve Uygulama Merkezi (EGEBAM) Müdürü Prof. Dr. Zeki Yüncü, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını sürecinde internet kullanımının arttığını belirterek, bağımlılıktan korunmak için evlerdeki bilgisayarların ortak kullanılmasını önerdi.

Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi de olan Prof. Dr. Zeki Yüncü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, salgın sürecinde uzaktan eğitim ile evden çalışma uygulaması, sosyal görüşmelerin cep telefonu veya bilgisayar aracılığıyla gerçekleştirilmesi, alışveriş ile oyun gibi nedenlerle internetten yararlanma süresinin artış gösterdiğini anımsattı.

Çocuklar ve gençler için teknolojinin hem "telafi edici" hem de "bağımlılık yapıcı" özelliğinin bulunduğuna işaret eden Yüncü, "İnternetin bu dönemde koruyucu işlevi de oldu. Çocuklar okul sisteminden kopmadılar. Büyükleri ya da arkadaşları ile görüşebildiler. Ama bu süreç, kötü niyetli kullanımı da arttırdı." dedi.

Engellenemeyen aşırı internet kullanma isteği, internet dışında geçirilen zamanın değersizleşmesi, internetten uzak kalındığında ortaya çıkan öfke, iş ve aile hayatının bozulmasını "bağımlılık" olarak nitelendiren Yüncü, internet kullanımı arttıkça bağımlılık gelişiminin yükseldiğini bilimsel çalışmaların gösterdiğini, Kovid-19 dönemindeki olumlu ve olumsuz etkilerin de uzun vadedeki araştırmalarda ortaya konacağını ifade etti.

Yüncü, internet ve teknolojinin ilk kez Kovid-19 döneminde birçok farklı amaç için kullanıldığına işaret ederek, "İlk datalar bugünlerdeki kullanımın sosyal bilişi olumsuz etkilemediği yönünde. Kriz sürecinde duruma adapte olmak zorundayız." dedi.

Aile denetimi ve ortak bilgisayar önerisi

Baskıcı olmayan aile denetiminin gençlerin psikolojik dayanıklılığına olumlu etki yaptığını belirten Yüncü, Kovid-19 sürecinde bağımlı olmaktan korunmak için alınması gereken önlemler bulunduğunu ifade etti.

Yüncü, evdeki bilgisayarın ortak kullanılabileceğini vurgulayarak, "Çocuğun salgın süresince bir bilgisayarı olmasın ama anne babanın da bilgisayarı olmasın. Teknolojik aletler ortak kullanımda olsun. Paylaşım olması doğal sınırlama sağlayacak ve dayanışmayı da beraberinde getirecektir." değerlendirmesinde bulundu.

Prof. Dr. Zeki Yüncü, ailece ortak etkinlik yapmak, ev işlerinde sorumluluğu paylaşmak, sağlıklı uyku düzeni gibi alışkanlıkların da bağımlılıktan koruduğunu sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

TÜBİTAK 60 personel alacak

2020-05-27 10:42 - Gündem

Almanya'daki 3 camiye İslamofobik tehdit mektubu

2020-05-26 22:27 - Dünya

Artvin'de yüksek kesimler beyaza büründü

2020-05-25 21:07 - Gündem

Polisler yürüyemeyen kadını sırtlarında hastaneye taşıdı

2020-05-27 18:32 - Çevre-Hayat

'Bayram havasını evde, aile içinde çocuklara hissettirin' önerisi

2020-05-24 16:06 - Genel

Adnan Menderes öncülüğünde makineleşmeyle birlikte tarım devrimi yaşandı

2020-05-27 16:02 - Genel

BAE bölgedeki başarısız askeri planları için milyarlarca dolar harcıyor

2020-05-21 17:13 - Genel

MHP'li Büyükataman'dan MHP Genel Başkanı Bahçeli'ye yönelik eleştirilere tepki

2020-05-21 17:59 - Genel

Kovid-19 salgınında internet bağımlısı olmamak için 'ortak bilgisayar kullanılması' öneris

2020-05-28 14:42 - Teknoloji

Şempanze 'Can' da uzun aradan sonra yuvasından çıktı

2020-05-23 15:56 - Kültür Sanat

İlgili Haberler

Euclid Uzay Teleskobu, 590 milyon yıl uzaktaki galaksinin merkezinde 'Einstein' halkası tespit etti

23:48 - Teknoloji

TEKNOFEST İnsanlık Yararına Teknoloji Yarışması'na başvurular sürüyor

16:52 - Teknoloji

Sosyal medyada sigarayı özendiren içerikler "duman dedektörü"yle izlenecek

13:18 - Teknoloji

ASELSAN'dan 75 milyon 50 bin avroluk sözleşme

12:27 - Teknoloji

Turkcell, 5G ve fiber altyapı ihalelerine hazır

12:23 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Fitch: ABD'de tüketim dirençli ancak politika belirsizlikleri risk oluşturuyor

01:17 - Dünya

Hırvatistan'da Ara Güler'in fotoğraflarından oluşan sergi açıldı

01:13 - Kültür Sanat

Avusturya'nın başkenti Viyana’da 'Daha Adil Bir Dünya Mümkün' temalı panel düzenlendi

01:07 - Dünya

İsrail işgal atındaki Batı Şeria'da 10 evi yıktı

00:38 - Dünya

Fransa ve Çin, yapay zekanın küresel yönetiminde daha fazla rol üstlenmek istiyor

00:33 - Dünya