?>

'Kovid-19 olacağım endişesiyle gereksiz ilaç kullanıp ağzınızın içindeki bariyeri bozmayın'

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Coşkun Usta, "Koronovirüs korkusuyla en hafif boğaz ağrısında hemen spreyler, baş ağrısında ağrı kesici ilaçlar, gereksiz takviyeler hatta kimyasallar kullanılabiliyor" dedi.

Sağlık - 4 yıl önce

Antalya

KORONAVİRÜS HABERLERİ

A'DAN Z'YE KOVİD-19 REHBERİ: Koronavirüsle ilgili aradığınız tüm cevaplarKORONAVİRÜSE NASIL YAKALANIYORUZ: Bulaşma riskini artıran ortamlarRAKAMLARLA: Ülke ülke koronavirüs istatistikleriSAĞLIK BAKANLIĞI VERİLERİ: Türkiye günlük ve genel koronavirüs tablosuAkdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Coşkun Usta, insanların yeni tip koronavirüs (Kovid-19) olacağı korkusuyla gereksiz ilaç kullandığını belirterek, bunun yol açtığı tehlikelere dikkat çekti.

Tıbbi Farmakoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Usta, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kovid-19 ile mücadele edildiği için insanların gelişmeleri merakla takip ettiğini, korktuğunu dile getirdi.

Doktor gözetimi olmaksızın çözüm arayışlarının yanlışlığına değinen Usta, "Koronovirüs korkusuyla en hafif boğaz ağrısında hemen spreyler, baş ağrısında ağrı kesici ilaçlar, gereksiz takviyeler hatta kimyasallar kullanılabiliyor. Gereksiz ilaç kullanmak vücudumuza ekstra zarar vermeye başladı, ileride çeşitli alerjilere neden olacak." diye konuştu.

Kimyasal dezenfektanların da kullanılmaması gerektiğine işaret eden Usta, alınan hijyen ürünlerinin içeriğine bakılmasını, biyolojik olanların tercih edilmesini önerdi.

Kovid-19 ilaçlarını kullanmaktan çekinenler, öncesinde gereksiz ilaç kullanabiliyor

Usta, ilaçların doktor önerisiyle kullanılması gerektiğini vurgulayarak, şöyle konuştu:

"Kovid-19'a yakalanmış bazı kişiler, bunun ilacını kullanmaktan çekiniyor ama koronavirüs korkusuyla gereksiz bir sürü kimyasalı, daha zararlı maddeleri alabiliyor. Eskiden sağlık sektöründe konuşurken çok dikkat edilirdi. Ancak son yıllarda 'Soğan sarımsakla tedavi olabilirsiniz' yönünde açıklamalarla hezeyan tıp (Kanıt olmadan bilimselmiş gibi ortaya veri konulması) yaratılarak, doğruymuş gibi göstermeye çalıştılar. Böyle olunca insanların kafası karıştı."

"Hiçbir sprey koronavirüsü öldürmez"

İnsanların kendini salgından korumak için farklı tepkiler verebildiğini kaydeden Usta, "Hiçbir boğaz spreyi ya da ağız gargarası Kovid-19'u öldürmez, tedavi etmez, sizi de bu salgından korumaz. Doktor gözetiminde doğru ürünler kullanmak gerekiyor." ifadesini kullandı.

Usta, içinde ne olduğu bilinen ürünlerin tercih edilmesi gerektiğini belirterek, şöyle devam etti:

"Tabii ki pastil kullanabilirsiniz ama vücudumuza zarar vermeyeceği kanıtlanmış ilaç olanı tercih edin. Ağzımız vücudumuzun, akciğerlerimizin kapısıdır. Savunma yerimiz ağzımızdır. Eğer siz gereksiz spreylerle kimyasallarla ağız kısmındaki girişi bozarsanız asıl o zaman virüsle karşı karşıya kalırsınız. Lütfen fizyolojinize karışmayın. Orası da antikor üretiyor. Mukus dediğimiz maddenin içinde savunma hücrelerimiz var. Ağzımızın içinde de virüsle savaşan antikorlarımız var. Eğer siz gereksiz ilaç kullanır, kimyasallarla alkol de dahil ağzınızın içindeki bariyeri bozarsanız daha fazla koronavirüsle karşı kaşıya kalırsınız. O yüzden ağzınızın, akciğerlerinizin biyolojisine karışmayın."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Kırım Tatarları, FETÖ’cü yapılanmadan rahatsız! Haber Analiz: Kırım’da Din -Siyaset -Ticaret üçgeninde Rusların açmazı

2020-11-23 20:04 - Özel Haber

Hatay'da tarım işçilerini taşıyan minibüs devrildi

2020-11-29 21:56 - Gündem

Yoğun bakıma alınan Yılmaz Vural'ın sağlık durumuyla ilgili açıklama

2020-11-27 21:41 - Gündem

Keçiören'deki ibadethaneler kesintisiz dezenfekte ediliyor

2020-11-27 13:25 - Ekonomi

Ekim ayında ihracat yüzde 5,6, ithalat yüzde 8,4 arttı

2020-11-30 13:51 - Ekonomi

İstanbul'da okul öncesi eğitim uzaktan yapılacak

2020-11-29 01:31 - Eğitim

Keçiören'de sıkı koronavirüs denetimi

2020-11-27 18:46 - Ekonomi

TCMB, zorunlu karşılıklarda değişikliğe gitti

2020-11-27 16:22 - Ekonomi

Türkiye'de son 24 saatte 29 bin 845 kişinin testi pozitif çıktı, 177 kişi hayatını kaybetti

2020-11-27 22:51 - Gündem

Tunceli'de teröristlerce kullanıldığı tespit edilen 14 sığınak imha edildi

2020-11-28 03:21 - Gündem

İlgili Haberler

Sağlık Bakanlığı ramazanda sağlıklı beslenme önerilerini paylaştı

00:42 - Sağlık

Sağlık Bakanlığından "çapraz" ekiplerle sigara denetimi

17:28 - Sağlık

Aile hekimleri 3 ayda 16 milyon tarama gerçekleştirdi

15:22 - Sağlık

Böbrek yetmezliğiyle 12 yıldır mücadele eden hasta, kadavradan nakille sağlığına kavuştu

14:27 - Sağlık

Yapay zekayla 20 yıl içinde tedavisi olmayan hastalık kalmayacağı öngörülüyor

12:52 - Sağlık

Günün Manşetleri

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, Suriyeli mevkidaşıyla görüştü

19:57 - Dünya

Balıkesir'de çocuklar soğuktan etkilenen köpeği kalp masajıyla hayata döndürdü

19:23 - Gündem

Akşam ezanının en erken okunduğu yerlerden Şemdinli'de ilk iftar yapıldı

18:57 - Gündem

ABD Başkanı Trump'ın Gazze planı İsveç'te protesto edildi

18:52 - Dünya

Adana Demirspor ile Sipay Bodrum FK berabere kaldı

18:48 - Spor