?>

Kovid-19'la mücadelede yoğun bakım ile servis arasına eklenen basamak: 'Yakın bakım ünitesi"

Hitit Üniversitesi Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesinde yoğun bakım servisindeki yoğunluğu azaltmak amacıyla kurulan "yakın bakım ünitesi" hastaların daha kısa süre yoğun bakımda kalmasını ve refakatçı sorununun çözümüne olanak sağlıyor.

Sağlık - 4 yıl önce

Çorum

Çorum'da yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla mücadele kapsamında Hitit Üniversitesi Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesinde kurulan "yakın bakım ünitesi" bir yandan hastaların daha kısa sürede yoğun bakım ünitesinden çıkarak psikolojik açıdan rahatlamasını sağlarken diğer yandan da ağır geçen yoğun bakım tedavi sürecinin izlerinin silinmesine olanak sağlıyor.

Sağlık Bakanlığının 2018 yılında Türkiye'de tek kalemde yaptığı en büyük hastane yatırımlarından olan 650 yataklı Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesinde, Türkiye'de ilk Kovid-19 vakasının görülmesinin ardından salgınla mücadele çalışmalarına başlandı.

Kovid-19 tanılı hastalarla diğer hastaların temasını engellemek amacıyla hastanenin yarısı, salgınla mücadeleye ayrıldı.

Çeşitli servislerden doktor, hemşire ve destek personeli takviyesi yapılan Kovid-19 bölümünde yoğun bakım servisindeki yoğunluğu azaltmak amacıyla "yakın bakım ünitesi" de kuruldu.

İki uzman doktor ile çok sayıda asistan, hemşire ve destek personelinin görev yaptığı serviste sağlık durumu yoğun bakımı gerektirmeyen ancak yakın takibe ihtiyaç duyan hastalara hizmet veriliyor.

Uzun süren yoğun bakım tedavisi sürecinde hareketsiz kaldığı için hareket kabiliyeti kısıtlanan hastaların servise alınmadan önce sağlık personeli gözetiminde günlük hayata adapte ettirildiği serviste, salgınla mücadelenin en önemli sorunlarından "refakatçı" meselesinin de önüne geçiliyor.

Serviste görev yapan iç hastalıkları uzmanı Dr. Muhammed Kaya, yaptığı açıklamada, yakın bakım ünitesinde bugüne kadar 255 hastaya hizmet verildiğini söyledi.

Salgının başlangıcından bu yana Kovid-19 hastalarıyla ilgili çalıştığını belirten Kaya, "Yaklaşık 3 ay önce yakın bakım ünitesini kurduk.

Ünitemiz, Türkiye'de ilk defa Çorum'da uygulanan bir sistem. Başka şehirlere de örnek olmuş bir sistem." dedi.

İmkanlar dahilinde Kovid-19'a karşı savaş verdiklerine işaret eden Kaya, "Yoğun bakımdan çıkan ancak yakın takip gereken, bunun dışında servislerde takibinde zorlanılan ve durumu ağır olan hastalarımıza bakıyoruz.

Hastalarımızın durumu merkezi sistemli monitörlerden 24 saat takip ediliyor. Serviste 4 hastaya 1 hemşire düşecek şekilde hizmet veriyoruz. Refakatçı sorununu da imkanlar ölçüsünde hastane personelimizle çözmeye çalışıyoruz." diye konuştu.

Hastaların servis ve oda şartlarında tedavi görmesinin hasta psikolojisi açısından önemli olduğunun altını çizen Kaya, şöyle devam etti:

"Çünkü yoğun bakıma girmek, sürekli makinelere, ekranlara maruz kalmak hastaların psikolojisini etkiliyor. Mümkün olduğunca geç evrede ya da hiç olmamasını tercih ediyoruz.

Bu nedenle serviste takibi olamayacak ağır hastaları mümkün olduğunca burada takip edip yoğun bakıma vermeden izlemeye çalışıyoruz. Ayrıca daha fazla hemşire ve personel olduğu için imkanlar ölçüsünde mümkün olan en iyi bakımı vermeye çalışıyoruz."

Kaya, yakın bakım ünitesinin yoğun bakımdan çıkıp servise alınacak hastalar için "basamak" işlevi gördüğünü aktararak şunları kaydetti:

"Yoğun bakımdan servise çıkması düşünülen ancak halen kliniği sıkıntılı, tam olarak normale dönmemiş, servis takibine uygun olmayan hastalar için de ara basamak olarak kullanıyoruz.

Yoğun bakımdan servise geçene kadar birkaç gün daha takip edilmesi amacıyla servisimizde misafir edip uygun hale geldikten sonra servise alıyoruz.

Hastaları yoğun bakımdan daha erken alıp oda şartlarında takip edilmesini sağlayarak konfor açısından da rahatlamalarını sağlıyoruz.

Böylelikle hastanın yoğun bakım yatış süresi kısalıyor, ruhsal olarak kendini daha iyi hissediyor. Aslında yoğun bakım şartlarına yakın şartlarda takibi ve tedavisi devam ediyor burada."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Kommersant: Aras Ağalarov inşaat projesi politikaları konusunda uyarmıştı

2020-12-22 06:47 - Özel Haber

Arçelik'ten yüzde 100 geri dönüştürülmüş ve geri dönüştürülebilir ürün kutuları

2020-12-24 17:38 - Genel

Bülent Ortaçgil: Müzik piyasası benden bir tane daha 'Benimle Oynar mısın?' yapmamı bekledi

2020-12-23 17:16 - Magazin

Kesilmeye kıyılamayan pastalar tasarlıyor

2020-12-21 15:31 - Çevre-Hayat

Çin, Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde kısıtlamaları gevşetmeyeceği sinyalini verdi

2020-12-21 17:11 - Dünya

Yenilik Partisi Genel Başkanı Öztürk Yılmaz’dan Sarıkamış mesajı

2020-12-22 16:01 - Gündem

Avrupa Şampiyonası'nda ilkleri yaşatan milli cimnastikçiler 10 madalyayla tarih yazdı

2020-12-21 16:20 - Spor

Oyunlar, LEGO ve K-pop aramaları yılbaşı öncesi çocukların gözdesi

2020-12-22 13:44 - Genel

Türk Eczacıları Birliğinden Çin'den gelecek aşıyla ilgili açıklama: Aşıya güvenin

2020-12-18 17:46 - Sağlık

Bakan Akar: Terör operasyonlarında mağaralarını, barınaklarını başlarına yıktık

2020-12-22 23:46 - Gündem

İlgili Haberler

New York'taki kalp ve damar sempozyumunda Türk bilim insanları tecrübelerini paylaştı

23:53 - Sağlık

Sağlık Bakanlığından "Ağız ve diş muayeneleri düzenli aralıklarla yapılmalı" uyarısı

18:47 - Sağlık

Diş Sağlığı Müzesi dental endüstri ile diş hekimlerinin mirasını günümüze taşıyor

17:48 - Sağlık

Türk bilim insanları "milli kanser ilacı" projesinde faz aşamasına geçmeyi hedefliyor

14:07 - Sağlık

Bursa'daki hastanede fil hastalığının tedavisi için özellikli yöntemler uygulanıyor

13:48 - Sağlık

Günün Manşetleri

Anadolu'nun "yüce dağı" Ilgaz kayak sezonu için gün sayıyor

12:12 - Gündem

Kara yollarında kış hazırlıkları tamamlandı

12:07 - Gündem

İsrail kurduğu ve genişlettiği askeri koridorlarla Gazze'yi bölme ve kalıcı işgal peşinde

11:57 - Dünya

Kahramanmaraş'ta 3 devlet hastanesi 2025'in ilk ayında hasta kabulüne başlayacak

11:53 - Gündem

Türkiye, Azerbaycan'da düzenlenen COP29'a üst düzey katılım sağladı

11:48 - Gündem