Kovid-19 ile savaşında mücadeleyi kazanarak sağlığına kavuşan Prof. Dr. Feyiz yaşadıklarını anlattı

Kovid-19 teşhisi konulmasının ardından gördüğü tedaviyle hastalığı yenen Prof. Dr. Feyiz, 12 Mart gecesi yüksek ateş, aşırı üşüme ve titreme semptomlarıyla başlayan koronavirüs ile mücadele sürecinde yaşadıklarını AA muhabirine anlattı.

Çevre-Hayat - 4 yıl önce

İstanbul

KORONAVİRÜS HABERLERİ

KORONAVİRÜS NEDİR: Bir bakışta koronavirüs salgınıNE YAPMALIYIZ: Koronavirüsten nasıl korunuruzBİLMENİZ GEREKENLER: Koronavirüs hakkında Sağlık Bakanlığının bilgilendirmeleriA'DAN Z'YE KOVİD-19 REHBERİ: Koronavirüsle ilgili aradığınız tüm cevaplarSON DURUM NE: Anlık koronavirüs yayılma haritasıRAKAMLARLA: Ülke ülke koronavirüs istatistikleriSAĞLIK BAKANLIĞI VERİLERİ: Türkiye günlük ve genel koronavirüs tablosuDÜNYADA ANLIK DURUM: Dünya haritası üzerinde son verilerŞÜPHELERİNİZ Mİ VAR: Sağlık Bakanlığı online koronavirüs kontrol uygulaması

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) teşhisi konulmasının ardından gördüğü tedaviyle hastalığı yenen Kadir Has Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sondan Durukanoğlu Feyiz, "Ben herkese yuvalarında kalmaları için seslenmek istiyorum. Ev değil, yuva diye düşünün, sevdiklerimizle orayı yuva yapan tüm güzel değerlerin hatırına lütfen dışarı çıkmayın. Evde hapis oldum diye düşünmeyin, sevdiklerimle yuvamdayım diye düşünün." dedi.

Prof. Dr. Feyiz, 12 Mart gecesi yüksek ateş, aşırı üşüme ve titreme semptomlarıyla başlayan koronavirüs ile mücadele sürecinde yaşadıklarını AA muhabirine anlattı.

Virüsün bulaşma kaynağını bilmediğini dile getiren Feyiz, "Sizin de bildiğiniz gibi Kadir Has Üniversitesinin rektörüyüm ve gün içinde üniversitede veya dışarıda çok sayıda görüşmeler ve toplantılar yapıyorum. Görüştüğüm kişilerin geçmiş seyahat bilgilerini bilmenin imkanı yok, o nedenle virüsün nereden geldiğini tespit etmek çok zor. Bende belirtiler ani başladı. Uzun bir sürece yayılan bir seyir göstermedi. Belirtiler başlayana kadar gayet iyiydim." ifadelerini kullandı.

"Hafife alınmaması gereken bir durum olduğunu biliyordum"

Prof. Dr. Sondan Durukanoğlu Feyiz, hastalığın 12 Mart gecesi yüksek ateş, aşırı üşüme ve titreme başladığını ve grip rutininin böyle olmadığı için koranavirüsten şüphelendiğini ve bunu da eşi ile paylaştığını anlatarak, yaşadıklarına ilişkin şu bilgileri verdi:

"Bundan başka ilk belirtiler sonrası, ikinci gün bacaklarımda korkunç kas ağrıları başladı. Kaslarımın içinden gelen baharat acısı gibi. Tüm belirtilerden sonra, 13 Mart Cuma günü hastaneye gittim. Benim rutin grip hastalığıma hiç benzemiyordu. Zaten kaç gündür bu virüsün yaratabileceği belirtileri konusunda yeterince bilinçlendirilmiştik. İlk belirtilerle bende virüs olduğunu tahmin ettim. O gün hastanede test aldım ve verilen ilaçlarla eve gönderildim.

Kendimi karantinaya almam istendi ve çatı katına yerleştim. Test sonucunu beklerken ilk tedaviye başladık. Tabii ki ilk duyduğunuzda içiniz burkuluyor ve dünyada yaşanan gelişmeleri anbean takip ettiğim için durumun ciddiyetinin farkındaydım. Hafife alınmaması gereken bir durum olduğunu biliyordum. Ancak, dünyadaki tüm deneyimler, pozitif test sonucu konmuş tüm hastaların yüzde 80'inin bu hastalığı hafif atlattığını gösteriyor. Sonrasında iyi beslenen, haftada 2-3 kez sporunu yapan, hiçbir kronik hastalığı olmayan biri olarak, ben de bu yüzde 80'lik grubun içine girer ve bu işi atlatırım diye düşündüm."

"Oğlumda hala belirti yok"

Hastanedeki ilk muayenesinin sonrasında kendini evinde karantinaya aldığını, bir sonraki gün eşinde de yüksek ateş, baş ağrısı ve hafif nefes darlığı başladığını, oğlunda ise hiçbir belirti olmadığını ifade eden Feyiz, "Oğlumda hala belirti yok. Rutin alınan tedbirler gereği yapılan test sonrası oğlumda olduğu da anlaşıldı." dedi.

Prof. Dr. Feyiz, eşinin de şu anda sağlığına kavuştuğunu dile getirerek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"O da hastalığı hafif geçirenlerden oldu. Ancak arada sırada astım krizleri oluyor. Oğlum da aynı şekilde sorunsuz ve belirtisiz bir şekilde karantina altında. Her ihtimale karşı sosyal mesafemizi korumaya devam ediyoruz. Oğlum bir başka evde karantinada. Ben ve eşim beraber başka bir evde 2 haftalık karantina dönemimizi tamamlamayı bekliyoruz. Sağlıklı beslenmeye devam ediyoruz. Bol meyve tüketiyoruz ve düzenli uyuyarak vücudumuzun güçlenmesini sağlıyoruz."

"Bu dönemde sağlık emekçilerinin hakkını ödeyemeyiz"

Kimsenin kendi başına ilaç kullanmaması gerektiğini vurgulayan Feyiz, "Bana uygulanan tedavi süreçlerine bakıp, kendi başlarına ilaç almaya kalkmamaları gerekiyor. Kullanılan ilaçlar son derece ağır ve doktor gözetiminde kullanılması gereken ilaçlar. Bilinçsizce kullanılması durumunda tedavi yerine insanları ölüme götürebilecek özellikleri var." ifadelerini kullandı.

Feyiz, hastanede uygulanan tedaviye ilişkin de bilgi vererek, şunları aktardı:

"Tüm verilen ilaçlarla birlikte bağışıklık sistemini güçlendirmek için her gün serum ile B ve C vitamini takviyesi yapıldı. Sonrasında da taburcu olana kadar diğer tedaviler devam etti. Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesinin tüm çalışanlarına, özellikle temizlik personeline, hemşirelere çok teşekkür ediyorum. Tedavimizi ve takibimi yapan doktorlarımın hepsine yürekten teşekkür ediyorum. Bu dönemde sağlık emekçilerinin hakkını ödeyemeyiz."

"Tüm önlemlerimizi alıp moralimizi yüksek tutmalıyız"

Prof. Dr. Feyiz, toplumun bu süreci evlerinde geçirmesi gerektiğini dile getirerek, "Ben herkese yuvalarında kalmaları için seslenmek istiyorum. Ev değil, yuva diye düşünün, sevdiklerimizle orayı yuva yapan tüm güzel değerlerin hatırına lütfen dışarı çıkmayın. Evde hapis oldum diye düşünmeyin, sevdiklerimle yuvamdayım diye düşünün." dedi.

13 gün boyunca yaşamını 20 metrekarelik bir odaya sığdırdığına işaret eden Feyiz, konuşmasını şu sözlerle tamamladı:

"Sevdikleriniz yanınızda olmadan ve korona pozitif teşhisi konmuş bir şekilde hiçbir şey yapamadan bekliyorsunuz. Hiç kimse evinde kalmaktan ve sevdikleriyle bir arada vakit geçirebilmekten şikayet etmesin. Söylediklerimi tekrar yeniliyorum. Lütfen sıcak yuvalarımızdan çıkmayın. Özellikle gençlere sesleniyorum. Virüs size gerçekten zarar vermeyebilir ancak siz farkında olmadan virüs taşıyıcısı olabilir ve bunu başkalarına bulaştırabilirsiniz. O nedenle yaşınız ne olursa olsun evinizde kalın ve evinizde de sosyal mesafenizi koruyun. Olabildiğince vücut direncini ve bağışıklık sisteminizi güçlendirmeye çalışın. Bol bol spor yapın, sağlıklı beslenin. En önemlisi de bu dönemde yeni şeyler öğrenmeye de devam edin.

En son, lütfen panik olmayalım. Bu hastalığı hem bireysel hem de toplumsal olarak yenmenin en önemli silahı moraldir. Moralimizi yüksek tutabilmenin en güzel yolu, bilimsel verilere bakmaktır. Tekrar ediyorum, bu hastalığa yakalanan hastaların yüzde 80'i hastalığı hafif geçiriyor. Yüzde 20'si de mutlaka ölümle sonuçlanmıyor. Ağır geçirip, iyileşenler de var. O nedenle umudumuzu asla kaybetmeyelim ve moralimizi bozmayalım. Toplum olarak nedense dikkatlerimizi hep en kötü senaryolara veriyoruz. Bu gerekli önlemleri almak için doğru bir yaklaşım. Sonrasında ise tüm önlemlerimizi alıp moralimizi yüksek tutmalıyız. İnsanlığın üzerine mutlaka güneş doğacak ve o güzel günlerde yine hep birlikte yaşamanın tadını çıkaracağız."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Putin'in yakın dostu Azerbaycanlı işadamı Rahimov, koronavirüsle mücadele için 2 milyon manat bağışta bulundu

2020-03-25 08:28 - Özel Haber

Rusya Merkez Bankası, bankaları koronavirüs nedeniyle ATM'lerde nakit tahsilatı ve kabulünü sınırlamaya çağırdı

2020-03-25 08:04 - Özel Haber

Tivibu ile sinema #EvdenDeGüzel

2020-03-28 16:15 - Magazin

İki farklı Kovid-19 araştırmasına göre hastaların yüzde 40'ı hiç belirti göstermiyor

2020-03-25 16:17 - Sağlık

İtalya'daki Türk öğrenciler Kovid-19 nedeniyle yurda dönüş yolunda

2020-03-24 23:42 - Dünya

İletişim Başkanlığı gazeteciler için Kovid-19/ koronavirüse karşı dikkat edilmesi gerekenler rehberi hazırladı

2020-03-29 02:52 - Medya

Koronavirüsün anne sütü ile bebeğe geçebileceğine dair kanıt yok

2020-03-29 16:44 - Sağlık

Yörüklerin göç hikayesi 'Turna Misali' filminin çekimleri başladı

2020-03-26 17:52 - Kültür Sanat

Uzmanından evcil hayvan sahiplerine 'Kovid-19' önerileri

2020-03-24 15:49 - Sağlık

Küresel petrol talebi Kovid-19 sebebiyle yüzde 20 azalabilir

2020-03-27 13:15 - Ekonomi

İlgili Haberler

Adıyaman ve Şanlıurfa'da sıcak hava etkisini sürdürüyor

15:58 - Çevre-Hayat

Avanoslu çanak ustası 40 yıldır çarklı tezgahta çamura şekil veriyor

14:07 - Çevre-Hayat

Tekirdağ'da yunusun tekneye eşlik etmesi cep telefonu kamerasına yansıdı

14:02 - Çevre-Hayat

Diyarbakır'da kavurucu sıcaklarda serinleten geleneksel içecek önerileri

13:58 - Çevre-Hayat

Emekli mali müşavir Bursa'da yaban mersini üretiyor

13:02 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Avustralya'da Filistin'e destek veren öğrencileri tespit eden Melbourne Üniversitesine inc

18:42 - Dünya

Putin, İran'ın yeni Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan ile ikili ilişkileri görüştü

18:38 - Dünya

Adana Demirspor, teknik direktörlüğe Michail Valkanis'i getirdi

18:27 - Spor

Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı, ülkelere göre orman yangınları istatistiklerini paylaştı

18:18 - Gündem

Dünyanın en büyük elektrikli araç üreticisi Çinli BYD'den Türkiye'ye dev yatırım

18:12 - Ekonomi