?>

Kovid-19 damarların içinde pıhtı oluşumunu tetikliyor

Vücutta sistemik bir tutuluma neden olan Kovid-19, özellikle kalp-damar hastalıkları açısından pıhtıya eğilimi artırıyor.

Sağlık - 4 yıl önce

Ankara

KORONAVİRÜS HABERLERİ

A'DAN Z'YE KOVİD-19 REHBERİ: Koronavirüsle ilgili aradığınız tüm cevaplarKORONAVİRÜSE NASIL YAKALANIYORUZ: Bulaşma riskini artıran ortamlarRAKAMLARLA: Ülke ülke koronavirüs istatistikleriSAĞLIK BAKANLIĞI VERİLERİ: Türkiye günlük ve genel koronavirüs tablosu

Dünya genelinde etkisini artıran yeni tip koronavirüs (Kovid-19), akciğerin yanı sıra diğer organlara da ciddi hasar veriyor. Vücutta sistemik bir tutuluma neden olan Kovid-19, özellikle kalp-damar hastalıkları açısından pıhtıya eğilimi artırıyor.

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Hüseyin Bozbaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kalp ve damar rahatsızlıklarının dünya genelinde en sık görülen ve ölüme sebebiyet veren hastalık olduğunu söyledi.

Dünya genelinde ölümlerin yüzde 40'dan fazlasının kalp ve damar hastalıklarına bağlı gerçekleştiğini vurgulayan Bozbaş, "Yani ölümlerin yaklaşık yarısı kalp ve damar hastalıklarına bağlıdır. Bu nedenle çağın hastalığı olarak nitelendirilmektedir. Türkiye'de de yılda yaklaşık 200 bin kişi kalp ve damar hastalıklarına bağlı yaşamını yitirmektedir." diye konuştu.

Bozbaş, Türkiye'nin gelişmiş ülkelerle kıyaslandığında kalp ve damar hastalıkları görülme sıklığı açısından karnesinin iyi olmadığına işaret ederek, "Avrupa Birliği ülkelerinde kalp krizi geçirme yaşı, kadınlarda yaklaşık 65, erkeklerde 55 yaşlarındayken, Türkiye'de ne yazık ki kadınlarda 55, erkeklerde 45-50. Türkiye'de kalp damar hastalıkları Avrupa Birliği ülkelerine göre 10 yıl daha erken görülüyor." dedi.

Prof. Dr. Bozbaş, yetersiz beslenme, kilo fazlalığı, stresli yaşam ve sigara kullanımının Türkiye'de kalp-damar hastalıklarının daha erken yaş grubunda görülmesinin ana nedenleri arasında yer aldığını ifade etti.

"Koronavirüs, pıhtıya eğilim oluşturuyor"

Bozbaş, dünya genelinde görülen ve etkisi artarak süren Kovid-19 salgınının sağlık üzerinde çoklu etkisi bulunduğuna işaret ederek, sözlerine şöyle devam etti:

"Kovid-19, sadece akciğerleri tutmuyor, bunun dışında diğer organları da tutuyor. Yani sistemik bir tutulum. Bunun için kalp ve damar sistemleri önemli bir yer alıyor. Çünkü, koronavirüs, pıhtıya eğilim oluşturuyor, yani damarların içinde pıhtı oluşumunu tetikliyor. Bu yönüyle de kalp damar hastalığı açısından büyük önem arz ediyor. Türkiye'de kalp hastalıkları Avrupa Birliği ülkelerine kıyasla daha erken yaş grubunda görüldüğünden, Kovid-19 ile birlikte olası riskler daha da artıyor. Koronavirüs, yaşlı hastaları daha ciddi etkilediği ve yaşlı hastalarda kalp-damar hastalıkları daha sık görüldüğünde maalesef virüs bu grupta daha öldürücü olabiliyor."

"Bu dönemde tedavi aksatılmadın devam etmeli"

Bu nedenle yaşlı ve kalp-damar hastalığı bulunanların çok daha dikkatli olması gerektiğinin altını çizen Bozbaş, özellikle soğuk havanın başlaması ve üst solunum yolu sorunlarının da görülmesiyle hastalık sıklığının daha da artacağının öngörüldüğünü dile getirdi.

Bozbaş, kış mevsimiyle birlikte kapalı alanlarda daha fazla vakit geçirileceğini dile getirerek, maske-mesafe-hijyenin daha titiz uygulanması gerektiğine işaret etti.

Virüsün daha öldürücü olduğu 65 yaş ve üzerindeki kişilerde kronik hastalık yükünün de yüksek olmasına bağlı riskin arttığına dikkati çeken Bozbaş, şunları kaydetti:

"Kalp ve damar hastalığı özelinde hastaların bu dönemde de tedavilerini aksatmadan devam ettirmesi önem taşıyor. Bununla birlikte genel anlamda herkes bu süreçte uyku düzenine dikkat etmeli, stresten uzak kalmalı, dengeli ve yeterli beslenmeli. Gün içinde yeterli fiziksel aktivite ihmal edilmemeli.

Soğuk havadan dolayı da dışarı çıkılmayacağından ev içinde mümkün olduğunca hareket edilmeli. Hekim izniyle yürüme bandı varsa kullanılmalı, bisiklete binilmeli. İzin verilmesi halinde ise evde sık sık hareket edilmeli, kültür fizik hareketleri yapılmalı. Gün içinde 30-60 dakika arasında ter atacak şekilde egzersiz yapılmalı. Çünkü, egzersiz hem kalp ve damar sağlığı hem de bağışıklığın kuvvetlenmesi açısından önem taşıyor. Öte yandan gün içinde mutlaka yeterli miktarda sıvı alımına özen gösterilmeli."

Prof. Dr. Bozbaş, pandemi sürecinde genel olarak kilo artışının görüldüğünün altını çizerek, bu duruma dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı. Obezitenin hastalık riskini artırdığını dile getiren Bozbaş, herkesin en kısa sürede ideal kilosuna gelmesi gerektiğini belirterek, yeterli ve dengeli beslenirken, porsiyonların azaltılmasının, sebze ağırlıklı beslenilmesinin, karbonhidratlı gıdalardan uzak durulmasının faydalı olacağını ifade etti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Formula 1'de İstanbul Park'ın rekorları Juan Pablo Montoya'ya ait

2020-11-10 18:26 - Spor

2020 yazma eserlerin yılı oldu, 1440 eser Bakanlık koleksiyonunda yer aldı

2020-11-13 15:46 - Kültür Sanat

Kanada'da bir binanın çatısında onlarca kişi gözaltına alındı

2020-11-14 04:01 - Dünya

Fatih'te 10 bin binayı kapsayan plan düzenlemesine ilgi artıyor

2020-11-12 16:01 - Gündem

İş dünyası, Erdoğan'ın 'Ekonomide yeni dönem' açıklamasından memnun

2020-11-11 20:16 - Ekonomi

Anne Songül Altıntaş: HDP'den ve PKK'dan oğlumu istiyorum. Oğlumu almadan gitmiyorum

2020-11-08 19:56 - Gündem

LG'den Aeroscience teknolojisine sahip kablosuz dikey süpürge

2020-11-10 13:02 - Genel

Uzmanından risk grubundaki hastalara zatürre aşısı önerisi

2020-11-11 18:37 - Genel

Yönetmen Seyid Çolak'ın ödüllü filmi 'Kapan' 13 Kasım'da vizyona girecek

2020-11-11 13:36 - Kültür Sanat

Ayda bebeği kurtaran ekipte görevli sağlıkçılar, yaşadıklarını AA'ya anlattı

2020-11-13 14:31 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

Sağlık Bakanlığı "Ankara'nın Etimesgut ilçesinde aşı bulunmadığı" iddiasını yalanladı

00:58 - Sağlık

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı çocuk felcine karşı aşı kampanyasının başlatılacağını duyurdu

19:28 - Sağlık

DSÖ, Gazze'de çocuk felcine karşı aşılama kampanyasının devamının planlandığını açıkladı

16:52 - Sağlık

Başkentte "Doğal Olan Normal Doğum Sempozyumu" düzenlendi

14:58 - Sağlık

Akademisyenler, arı sütünün hormonları dengeleyerek üreme sağlığını desteklediğini belirledi

13:13 - Sağlık

Günün Manşetleri

ABD'de Pentagon'un bütçesinde 5 yılda yüzde 8'lik kesinti yapılması talimatı

01:37 - Dünya

ABD’de, sınır güvenliği personelinin katil zanlısı olan LaSota, kefaletsiz yargılanacak

01:33 - Dünya

Real Madrid ve PSG, Şampiyonlar Ligi'nde son 16 turuna yükseldi

01:17 - Spor

Mısır'ın idari başkentindeki ikonik kuleye Türk ve Mısır bayrakları yansıtıldı

01:07 - Dünya

İsrail basınına göre, 170 bin asker psikolojik tedavi almak için Savunma Bakanlığına başvurdu

00:57 - Dünya