?>

Kovid-19 atlatan ve rahatsızlıkları sürenlere ramazan tavsiyeleri

KOÜ Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Cantürk, "Her koronavirüs geçirene 'Oruç tutma' diyemeyiz. Ancak ciddi etkileri olan, öksürük ve solunum sıkıntıları olan vatandaşlarımız, oruç tutma noktasında dinin kolaylaştırıcı özelliklerini kullanabilir." dedi.

İslam-Hayat - Ramazan 1446 - 4 yıl önce

Kocaeli

Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Nuh Zafer Cantürk, ramazanda oruç tutmak isteyen yeni tip koronavirüs (Kovid-19) geçirenlerin, ciddi öksürük ve solunum sıkıntısı yaşaması durumunda dinin kolaylaştırıcı hükümlerinden yararlanabileceğini belirterek, doktorlarının da fikrini alma önerisinde bulundu.

Cantürk, sağlıklı bireylerin oruç tutmasının yararlarıyla ilgili pek çok bilgi olduğunu söyledi.

Cantürk, salgın sürecinde diğer zamanlarla benzer şekilde oruç tutulması gerektiğini anlatarak, "Koronavirüs hastası olanları gruplandırmak lazım. Herkes aynı düzeyde bu hastalığı geçirmiyor. Her koronavirüs geçirene 'Oruç tutma' diyemeyiz.

Ancak ciddi etkileri olan, öksürük ve solunum sıkıntıları olan vatandaşlarımız, oruç tutma noktasında dinin kolaylaştırıcı özelliklerini kullanabilir. Hekimlerinin bu yönde fikirlerini de alsınlar.

Oruç tutan koronavirüs geçirenler de sıvı alımına özen gösterip, sahurda ve iftarda aşırı yüklenmeden beslenirlerse protein ağırlıklı sahur yaparlarsa gün içinde rahat ederler.

Vatandaşlar, sıvı ve gıda tüketimini iftardan sahura kadar yayarlarsa sağlıklı bir ramazan geçirebileceklerini söyleyebiliriz" açıklamasında bulundu.

Kronik hastalıkları olanların da oruç tutmadan önce doktorlarına danışması gerektiğini vurgulayan Cantürk, şöyle devam etti:

"Kalp hastası olan kişiler, ramazanda hafif bir beslenmeyle yağdaki kolesterol miktarını azaltabilir.

Bu kişiler ramazanı beslenme açısından iyi kullanırsa belki sağlıklarına yararı olabilir ama hekimlerinin önerilerini almalılar.

İftar ve sahurda hafif ve yavaş beslenmeliler. Yeterince sıvı almalılar. Diyabetliler için en büyük sorun sıvısız kalmak. Diyabetik hastalar oruç tutuyor ama diyabetin süresi, şeker hastalığının komplikasyonlarının oluşup oluşmaması dikkate alınmalı.

Sağlıklı bireyler her zamanki gibi oruçlarını tutacak. 'Sahurda çok yemek yersem gün içinde daha rahat oruç tutarım.' diye bir şey söylemek mümkün değil. Ne kadar çok tatlı, kalorili şeyler yenirse o kadar çok sıkıntı çekebilirler."

"İftarla sahur arasında yeterli miktarda sıvı alınmalı"

Cantürk, ramazanda dengeli beslenme çağrısında bulunarak, iftarla sahur arasında yeterli miktarda sıvı alımıyla gün içinde çok sıkıntı çekilmeyeceğini kaydetti.

Sahurda hafif ve posalı gıdaları tüketmeyi tavsiye eden Cantürk, "İftarda orucumuzu açarken bir bardak su içmeliyiz, ardından zeytin ya da hurma yenebilir.

Hurma lifli gıda olduğu için kan şekerini yavaş yükselteceği için iftarda sağlığımızı olumlu yönde etkiler. İftarda yavaş beslenmeliyiz.

Hızlı yemek yediğinizde vücuda zarar verebilirsiniz. Oruç tutmanın yararlarından bahsediyoruz fakat bu tür şeyler yaparsak orucun yararından çok zarara yol açmasına neden olabiliriz.

Bu gerekçeyle yavaş beslenilmeli. Ramazanda et tüketimi artıyor ama haftanın belirli günlerinde sebze ve baklagil tüketilmeli." dedi.

Prof. Dr. Cantürk, koronavirüsle mücadelede maske, mesafe ve hijyen kurallarının önemine de işaret ederek, herkese tedbirlere harfiyen uyma çağrısında bulundu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

İçişleri Bakanı Soylu'dan emekli amirallerin açıklamasına tepki: Sabrımızı zorlamasınlar

2021-04-04 17:26 - Siyaset

Erman Ilıcak, Rusya'da “Rönesans” projelerinden Amur Gaz İşleme Tesisi’ni ziyaret etti

2021-04-09 09:44 - Özel Haber

Yargı FETÖ'nün kirli yöntemlerini ortaya çıkardı

2021-04-10 15:30 - Asayiş

Bakan Pakdemirli: Bitkisel üretim destekleme bütçesinin 6,27 milyar lirasını nisan ayı itibarıyla çiftçilerimize ödedik

2021-04-07 17:35 - Siyaset

Koç Holding’in 57. Olağan Genel Kurulu gerçekleşti

2021-04-09 22:02 - Yerel haber-Şirket Haber

Opel’den nisan ayına özel kampanya

2021-04-05 02:00 - Yerel haber-Şirket Haber

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Yunanistan'ın Ankara Büyükelçisi Diamessis'i kabul etti

2021-04-07 20:46 - Gündem

Ailesinde prostat kanseri öyküsü olanlara '40 yaşından itibaren düzenli kontrol' önerisi

2021-04-07 16:13 - Gündem

Hamas, İsrail'in seçimlere müdahalesini durdurmak için uluslararası görüşmeler yürüttüğünü açıkladı

2021-04-07 07:21 - Dünya

Borsa İstanbul'da gong Matriks için çaldı

2021-04-06 13:49 - Ekonomi

İlgili Haberler

Türk askeri, Kosova’daki Sultan Murat Kışlası’nda iftar verdi

08:15 - İslam-Hayat - Ramazan 1446

At sırtında yolculuk yapan İspanyol hacı adayları İstanbul'da gençlerle buluştu

00:22 - İslam-Hayat - Ramazan 1446

Hollanda'da Müslümanlar ve farklı dini toplulukların temsilcileri iftarda buluştu

23:37 - İslam-Hayat - Ramazan 1446

Ürdün’deki Türk öğrenciler Maarif Vakfı’nın iftarında buluştu

23:07 - İslam-Hayat - Ramazan 1446

Türkiye Diyanet Vakfından Etiyopya'da 35 bin ihtiyaç sahibine Ramazan yardımı

21:22 - İslam-Hayat - Ramazan 1446

Günün Manşetleri

Almanya, Ukrayna ile ABD arasında Cidde'de yapılan görüşmeden çıkan önerilerden memnun

12:02 - Dünya

BM, Suriye'nin kuzeydoğusunun entegrasyonunu öngören anlaşmadan memnun

11:57 - Dünya

ABD Temsilciler Meclisi, federal hükümetin kapanmasını önleyen bütçe tasarısını onayladı

11:52 - Dünya

Yabancı plakalı araçlar, özel otoyollardaki geçiş ücretlerini ödemeden Türkiye'yi terk edemeyec

11:48 - Siyaset

Fransa'da kundaklanan caminin yetkilileri ibadethanelerine bir an önce kavuşmak istiyor

11:43 - Dünya